Οι αντικαρκινικές ιδιότητες των φρούτων και των λαχανικών σχετίζονται με το χρώμα τους. Πρέπει βέβαια να είναι κανείς προσεκτικός με τις πολλές υπερβολές και ανοησίες που λέγονται για τις τροφές και τον καρκίνο αλλά στην περίπτωση αυτή, πράγματι τα οφέλη από τα φρούτα και τα λαχανικά προκύπτουν από το χρώμα τους.
Ο λόγος είναι απλός: τα διάφορα φυτικά συστατικά που επηρεάζουν τη μεθυλίωση (καθιστά σιωπηλά ορισμένα γονίδια που παίζουν ρόλο στον καρκίνο) ή μας αποτοξινώνουν από τις καρκινικές ουσίες ή έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι τα ίδια που προσδίδουν στα φρούτα και τα λαχανικά το χαρακτηριστικό τους χρώμα.