Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Βρεφική διατροφή: Ο ρόλος της πρωτεΐνης




Το είδος και η ποσότητα της πρωτεΐνης που λαμβάνουν τα βρέφη και τα νήπια είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξή και εξέλιξή τους. Σύμφωνα με μία πρόσφατη κλινική μελέτη η αυξημένη πρωτεΐνη στο βρεφικό γάλα έχει ενοχοποιηθεί για τη γρήγορη αύξηση του βάρους. Ο ρυθμός αύξησης του βάρους των βρεφών που θηλάζουν, είναι ευρέως αποδεκτός ως ο πιο υγιής τρόπος ανάπτυξης, καθώς το μητρικό γάλα έχει τη βέλτιστη ποιότητα και ποσότητα πρωτεΐνης.

Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο για τα μωρά αποτελώντας την ιδανική διατροφή και παρέχοντας προστασία εναντίον των λοιμώξεων. Όμως τα βρέφη σε ηλικία 6 μηνών, ακόμα και αν τρέφονται με μητρικό γάλα, την ιδανική φυσική τροφή, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν πλήρως τις ενεργειακές απαιτήσεις τους.

Στη συνέχεια τα νήπια σταδιακά αυξάνουν την ποσότητα, την ποικιλία και την υφή των στερεών τροφών που καταναλώνουν, καθώς μειώνεται το υγρό τμήμα της δίαιτάς τους.

Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα νήπια συχνά να μην καταναλώνουν πλήρη γεύματα. Επίσης πολλές φορές τα νήπια δεν είναι πρόθυμα να δοκιμάσουν νέες τροφές και συχνά εμμένουν στις 4 ή 5 τροφές της αρεσκείας τους και έτσι σπάνια καταναλώνουν όλη την ποικιλία των αναγκαίων για την κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών τροφών.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός, ότι παρά την αξιόλογη πρόοδο της επιστήμης στον τομέα της βρεφικής και παιδικής διατροφής, παρατηρείται σημαντικό έλλειμμα στην ενημέρωση των γονέων, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Βρεφικής Διατροφής της Pfizer. Η έρευνα ανέδειξε ότι ένα μεγάλο μέρος των γονέων διακατέχεται από σύγχυση όσον αφορά στο σωστό ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού τους.

Επίσης η έρευνα αποκάλυψε ότι οι γονείς είναι ανταγωνιστικοί όταν πρόκειται για την ανάπτυξη του μωρού τους καθώς το 60% συγκρίνει την πρόοδό του με αυτή άλλων βρεφών.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου 
Πηγη..zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου