Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Τα 10 ομορφότερα αρχαία μνημεία του κόσμου

Μπορεί να κουβαλούν χιλιάδες χρόνια στην… πλάτη τους, ακόμη, όμως, κρατούν την ομορφιά τους και τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους πάντες να μένουν με ανοιχτό στόμα. Απολαύστε τα δέκα ομορφότερα μνημεία ανά τον κόσμο σύμφωνα με το Lonely Planet και εμπλουτίστε ή φρεσκάρετε τις γνώσεις σας. 







Όσες φορές και να δείτε τον Παρθενώνα δεν τον χορταίνετε κι αν αγαπάτε τα ταξίδια και την εξερεύνηση, τότε το πιθανότερο είναι να έχετε ήδη δει και θαυμάσει από κοντά το μεγαλείο διάφορων μνημείων του κόσμου, από την αρχαία Ρώμη, μέχρι τις πυραμίδες της Αιγύπτου και το τείχος του Αδριανού στη Μεγάλη Βρετανία.
Ευκαιρία, λοιπόν, να γνωρίσετε καλύτερα τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του κόσμου που έχετε ήδη δει από κοντά και να ανακαλύψετε τις ομορφιές τους ξανά ή να εμπλουτίσετε τη λίστα σας με τα μέρη που θέλετε να δείτε στο μέλλον, παίρνοντας ιδέες από την παρακάτω εντυπωσιακή λίστα που θα μας ταξιδέψει από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη και θα μας στείλει χιλιάδες χρόνια πίσω.

Οι πυραμίδες της Γκίζας, Αίγυπτος: οι πιο διάσημες του κόσμου





Η Αίγυπτος είναι μια χώρα πλούσια τόσο σε μνημεία, όσο και σε τουριστικά… κλισέ και με τις πυραμίδες της Γκίζας ισχύει το «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια», αφού δίνουν την ευκαιρία στον κόσμο να θαυμάσει κάτι τόσο μεγαλόπρεπο από τον αρχαίο πολιτισμό, όσο και τουριστικό. Το αρχαιότερο σωζόμενο μνημείο των επτά θαυμάτων του αρχαίου κόσμου, οι πυραμίδες της Γκίζας, συγκεντρώνει 4 χιλιάδες χρόνια ιστορίας γύρω από το όνομά του και λόγω του περίεργου σχήματος, της γεωμετρίας και της… ηλικίας των πυραμίδων, η κατασκευή τους παραμένει σχεδόν ακατανόητη και οι υποθέσεις πολλές. Αν τις επισκεφθείτε ποτέ, φροντίστε να το κάνετε κατά την ανατολή του ηλίου, έτοιμοι να αντικρύσετε μια από τις ομορφότερες εικόνες της ζωής σας.

Πήλινοι πολεμιστές στο Σιάν, Κίνα: ένας στρατός από τερακότα





Στο μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ, στα ανατολικά της πόλης Σιάν στην Κίνα, βρίσκεται ένας στρατός που διαφέρει από τους υπόλοιπους. Είναι φτιαγμένος από τερακότα, είναι φυσικού μεγέθους και αποτελείται από χιλιάδες πολεμιστές, οι οποίοι στέκονται σιωπηλά και φυλάσσουν την ψυχή του πρώτου αυτοκράτορα για περισσότερες από 2 χιλιετίες. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο Τσιν Σι Χουάνγκ είτε φοβόταν τα πνεύματα που τον περίμεναν μετά θάνατον, είτε –όπως θεωρούν και οι περισσότεροι αρχαιολόγοι- πίστευε πως η εξουσία του θα συνεχιζόταν και μετά το θάνατό του, γι’ αυτό και μια στρατιά από τερακότα του φαινόταν χρήσιμη. Οι πολεμιστές και τα άλογα πάντως είναι χιλιάδες, κοιτούν προς τα ανατολικά και να μοιάζουν έτοιμοι για… μάχη.

Πέτρα, Ιορδανία: μια πόλη λαξευμένη στο βράχο





Τρεις ώρες νότια του Αμμάν, βρίσκεται μια πόλη που αποτελεί κληρονομιά του αραβικού λαού των Ναβαταίων και είναι διάσημη με το όνομα Πέτρα. Διασχίζοντας ένα εντυπωσιακό φαράγγι, το οποίο αποτελεί και το μοναδικό σύνδεσμο της περιοχής με τον έξω κόσμο, ο επισκέπτης βρίσκεται στην αρχαία πόλη της Πέτρας, όπου η επίδραση των Ελλήνων και των Ρωμαίων στην αρχιτεκτονική είναι εμφανής. Μετά την επεισοδιακή και μαγευτική αυτή είσοδο, είναι λίγοι αυτοί που δεν ερωτεύονται «τη ροδοκόκκινη πόλη», μόλις αντικρύσουν το επηρεασμένο από την ελληνική αρχιτεκτονική Al Khazneh (ο θησαυρός), το πιο διάσημο μνημείο της Πέτρας. Αν βρεθείτε ποτέ στην Πέτρα, απολαύστε τα χρώματα από τις προσόψεις των τάφων και των ναών την ημέρα και αν έχετε χρόνο, μη χάσετε τη νυχτερινή περιήγηση με κεριά. Είναι εγγυημένο ότι θα σας αφήσει άφωνους.

Αρχαία Ρώμη, Ιταλία: μια από τις πρωτεύουσες του αρχαίου κόσμου





Με ιστορία που εκτείνεται σε 2700 χρόνια, η αρχαία Ρώμη κερδίζει επάξια μια θέση στη λίστα των τόπων με τα ομορφότερα μνημεία. Από το Πάνθεον, τον ναό που είναι αφιερωμένος στους Ολύμπιους θεούς, μέχρι το Κολοσσαίο, το διάσημο αμφιθέατρο αιμοχαρών θεαμάτων και από τη Ρωμαϊκή Αγορά μέχρι τις κατακόμβες της Appia Antica (παλιού ρωμαϊκού δρόμου), η Αρχαία Ρώμη κρύβει μια ιστορία σε κάθε γωνιά της, που εντυπωσιάζει όλους τους επισκέπτες της.

Το τείχος του Αδριανού, Μεγάλη Βρετανία: ένα επικό έργο





Το οχυρωματικό αυτό έργο ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Αυτοκράτορα της Ρώμης Πούπλιου Αίλιου Τραϊανού Αδριανού, ο οποίος διέταξε την κατασκευή του στα σημερινά σύνορα μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας (τα βορειότερα σύνορα της αυτοκρατορίας του), προκειμένου να διαχωρίζονται οι Ρωμαίοι από τους βαρβάρους. Για την κατασκευή του χρειάστηκαν 6 χρόνια, ενώ σχεδόν 2000 χρόνια μετά την τοποθέτηση της πρώτης πέτρας (το 122 μ.Χ) συνεχίζει να αφήνει έκθαμβους όσους το αντικρίζουν, καθώς κατά μήκος του βρίσκονται διάφορα δημοφιλή αξιοθέατα, όπως οχυρά, φρούρια, προπύργια κ.λπ., που τραβούν το βλέμμα όσων συνεχίζουν τον περίπατό τους.

Stonehenge, Αγγλία: μνημείο «κρεμαστών λίθων»





Δεν είναι λίγοι αυτοί που φτάνουν στο Stonehenge επιθυμώντας να «ρουφήξουν» κάτι από τον μυστικισμό του μνημείου, θαυμάζοντας ταυτόχρονα το αρχαίο μηχανολογικό σύστημα που έφερε αυτούς τους τεράστιους λίθους βάρους τόνων εκεί από ένα ουαλικό λατομείο 5 χιλιάδες χρόνια πριν. Ποιος, όμως, έχτισε αυτόν το μεγαλόπρεπο κύκλο ογκόλιθων και –κυρίως- γιατί; Οι θεωρίες ποικίλλουν, με πολλούς ειδικούς να χαρακτηρίζουν το μνημείο ως έναν αρχαίο τόπο θυσιών, έναν λατρευτικό τόπο, αλλά και ένα αστρονομικό παρατηρητήριο, το οποίο παρά τη σημερινή μεγάλη έλευση κόσμου καταφέρνει να διατηρεί τη μεγαλοπρέπειά του.

Τεοτιχουακάν, Μεξικό: ένας πλούσιος αρχαιολογικός χώρος





Ένα από τα καλύτερα καταφύγια στο αρχαίο παρελθόν, μακριά από την κοντινή σύγχρονη αστική ζούγκλα του Μεξικού είναι ο αρχαιολογικός χώρος Τεοτιχουακάν, ο οποίος κάποτε αποτελούσε την πολυπληθέστερη και μεγαλύτερη πόλη του δυτικού ημισφαιρίου. Η ονομασία του μέρους σημαίνει «τόπος όπου δημιουργούνται οι θεοί» και είναι γνωστό για τις 2 υπερμεγέθεις πυραμίδες του: την Pirámide del Sol –πυραμίδα του ήλιου- (την τρίτη μεγαλύτερη πυραμίδα του κόσμου, η οποία είναι φωτεινή κόκκινη στην κορυφή της) και την Pirámide de la Luna –πυραμίδα της σελήνης- (μικρότερη και πιο συμμετρική από αυτή του ήλιου). Στις αρχές του 2012, μάλιστα, ανακαλύφθηκαν στην περιοχή τα λείψανα 30 αντρών, γυναικών και παιδιών, θυμάτων ανθρωποθυσιών, καθώς και χιλιάδες αντικείμενα που χρονολογούνται πριν από 1.500 χρόνια.

Πομπηία, Ιταλία: θέρετρο της αρχαίας Ρώμης





Χτίστηκε τον 5ο αιώνα από Έλληνες στους πρόποδες του Βεζούβιου κοντά στη Ρώμη και το 79 μ.Χ. η έκρηξη του Βεζούβιου την άφησε στην ιστορία. Στις 24 Αυγούστου, το πιο διάσημο ηφαίστειο εξερράγη σκοτώνοντας περίπου 2000 ανθρώπους, αφήνοντας ταυτόχρονα πίσω του καταστροφές κάτω από 6 μέτρα στάχτης, οι οποίες σήμερα εντυπωσιάζουν και προσφέρουν γνώση για την καθημερινότητα των αρχαίων Ρωμαίων. Στους αρχαίους δρόμους της Πομπηίας οι ανασκαφές αποτελούν έναν πραγματικό θησαυρό τέχνης, φέρνοντας την πόλη ξανά ζωντανή στα μάτια μας.

Ubirr, Αυστραλία: ιδανικό για ηλιοβασίλεμα





Στο ασυνήθιστο και φημισμένο Εθνικό Πάρκο Κακάντου του Βορείου Εδάφους της Αυστραλίας, μπορείτε να θαυμάσετε καταρράκτες, μικρές λίμνες με κροκόδειλους και την όμορφη φύση γενικότερα. Περνώντας, όμως από εκεί μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση και στο σημαντικό αξιοθέατο τέχνης σε βράχους. Στο Ubirr σας περιμένει ένας θεαματικός… γκρεμός, ιδανικός για να δείτε τον ήλιο να βασιλεύει και ταυτόχρονα να θαυμάσετε πρωτόγονη τέχνη που φτάνει μέχρι και 20 χιλιάδες χρόνια πίσω και απεικονίζει διάφορα ζώα, από καγκουρό μέχρι χελώνες, ενώ μην παραλείψετε να επεξεργαστείτε τον πίνακα Rainbow Serpent, απόλυτο δείγμα πολιτισμού.

Ακρόπολη, Ελλάδα: το μνημείο που κρατά την Ελλάδα ψηλά





Ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού, η Ακρόπολη δίνει ένα διαφορετικό χρώμα στην Αθήνα και κάθε σημείο απ’ όπου είναι ορατή προκαλεί δέος, τόσο στους Έλληνες, όσο και στους τουρίστες. Η ομορφιά και αρμονία του Παρθενώνα, το Ερέχθειο με τις Καρυάτιδες, το λευκό που κυριαρχεί στο μνημείο αντανακλώντας το δυνατό ελληνικό ήλιο και η μαγεία που απλώνεται στην πόλη με το βραδινό φωτισμό, αποτελούν στοιχεία που μένουν χαραγμένα στη μνήμη όλων κι αυτών που επισκέπτονται για πρώτη φορά την Ακρόπολη, αλλά κι εκείνων που την τιμούν συχνά-πυκνά.

clickatlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου