Η έκθεση, που συνέταξαν επιστήμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αποκαλύπτει ότι η μέση διαφορά στο προσδόκιμο ζωής ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες είναι 7,5 χρόνια (για την Ελλάδα είναι 7 χρόνια). Οι επιστήμονες του ΠΟΥ εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 9 εκατομμύρια ανθρώπους, από τις 53 χώρες που απαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Τμήμα του.
Ένα από τα κύρια συμπεράσματά τους είναι πως οι σύγχρονοι άνδρες έχουν σήμερα το προσδόκιμο ζωής που είχαν οι γυναίκες την δεκαετία του 1980. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το προσδόκιμο ζωής τους είναι κατά 7,5 χρόνια χαμηλότερο απ’ ό,τι των γυναικών – 72,5 έτη για τους άνδρες έναντι 80 ετών για τις γυναίκες το 2010. Οι ερευνητές λένε ότι οι διαφορές στον τρόπο ζωής και στην επαγγελματική ζωή «εξηγούν εν πολλοίς αυτό το χάσμα».
Η Ευρωπαϊκή Έκθεση Υγείας αποκαλύπτει μεγάλες ανισότητες στο μέσο προσδόκιμο επιβιώσεως μεταξύ των διαφορετικών κρατών – με τις ανισότητες αυτές να είναι και πάλι εις βάρος των ανδρών.
Έτσι, το χάσμα μεταξύ των χωρών με το καλύτερο και με το χειρότερο προσδοκιμο ζωης φθάνει τα 17 χρόνια για τους άνδρες, ενώ στις γυναίκες είναι τα 12 χρόνια. Στις χώρες με τις μεγαλύτερες εσωτερικές διαφορές στο προσδόκιμο επιβιώσεως μεταξύ των δύο φύλων συμπεριλαμβάνονται η Λευκορωσία, η Εσθονία, το Καζακστάν, η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο, η Ρωσία και η Ουκρανία. Οι μικρότερες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων παρατηρούνται σε Ισλανδία, Ισραήλ, Ολλανδία, Σουηδία και Βρετανία.
Στην Ελλάδα
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση μεταξύ 53 ευρωπαϊκών κρατών σε προσδόκιμο ζωής και στα δύο φύλα, αλλά στην 18η θέση όσον αφορά την διαφορά στην επιβίωση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ειδικότερα, οι Έλληνες έχουν μέσο προσδόκιμο επιβιώσεως τα 76 χρόνια και οι Ελληνίδες τα 83 έτη, ενώ και στα δύο φύλα μαζί ο μέσος όρος είναι περίπου τα 81 χρόνια.
Το υψηλότερο προσδόκιμο επιβιώσεως και στα δύο φύλα έχουν οι Ελβετοί, με 82,2 χρόνια.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι μεγαλύτεροι εχθροί των Ευρωπαίων είναι τοτσιγάρο και η κατάχρηση αλκοόλ, ενώ τις περισσότερες ζωές εξακολουθούν να κοστίζουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ακολούθως ο καρκίνος.
«Υπάρχουν επίμονες και εκτεταμένες ανισότητες στην υγεία των Ευρωπαίων, οι οποίες σε μερικές περιπτώσεις επιδεινώνονται», δήλωσε η κυρία Σουζάνα Γιάκαμπ, περιφερειακή διευθύντρια για την Ευρώπη του ΠΟΥ. «Οι ανισότητες αυτές είναι άδικες και πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα η αντιμετώπισή τους».
«Οι άνδρες δεν είναι γενετικά προγραμματισμένοι να πεθαίνουν νωρίτερα από τις γυναίκες και παρότι πάντοτε υπήρχε διαφορά στην επιβίωση μεταξύ των δύο φύλων, το χάσμα δεν χρειάζεται να είναι τόσο μεγάλο», σχολίασε στο BBC ο δρ Άλαν Ουάιτ, καθηγητής Υγείας των Ανδρών στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Ληντς.
healthyliving.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου