Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ο εγκέφαλος επαναπροσδιορίζει την όρεξη

orexh egefalosΜέχρι σήμερα πιστευόταν ότι νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου τα οποία συνδέονται με τη ρύθμιση της όρεξης παράγονται εξ ολοκλήρου κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης στη μήτρα και ο αριθμός τους δεν μπορεί να αλλάξει. 





Η νέα μελέτη ωστόσο που βασίστηκε στην ανακάλυψη των τανυκυττάρων τα οποία λειτουργούν ως βλαστικά κύτταρα στον εγκέφαλο νεαρών αλλά και ενηλίκων τρωκτικών, δείχνει ότι η όρεξη μπορεί να τροποποιηθεί.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα που ονομάζονται τανυκύτταρα (πρόκειται για έναν εξειδικευμένο τύπο κυττάρων της «φόδρας» του εγκεφάλου) παράγουν νευρώνες οι οποίοι ελέγχουν αποκλειστικά την όρεξη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου East Anglia στους οποίους ανήκουν τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Neuroscience», αυτά σημαίνουν ότι η όρεξη ενός ατόμου δεν «κλειδώνει» από τη γέννηση αλλά μπορεί να αλλάξει.



Οι ερευνητές μελέτησαν ενδελεχώς τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, την περιοχή του εκείνη που είναι γνωστό ότι ρυθμίζει τον ύπνο, τηνκατανάλωση ενέργειας, την όρεξη, τη δίψα και πολλές άλλες βιολογικές λειτουργίες ζωτικής σημασίας για την επιβίωση.

Διερεύνησαν τα νευρικά κύτταρα τα οποία ρυθμίζουν την όρεξη με χρήση μιας τεχνικής «χαρτογράφησης της γενετικής μοίρας» των κυττάρων. Ανακάλυψαν ότι ορισμένα κύτταρα προσέθεταν νευρώνες στο δίκτυο ρύθμισης της όρεξης του εγκεφάλου ποντικών μετά τη γέννηση και μέχρι και στην ενήλικη ζωή.

Θεραπείες για τον έλεγχο της όρεξης


Ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μοχάμεντ Χατζιχοσεΐνι από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου East Anglia ανέφερε ότι η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να προσφέρει μια μόνιμη λύση ενάντια στην παχυσαρκία – προσέθεσε όμως ότι θα χρειαστούν 5 -10 χρόνια προτού τα ευρήματα μεταφραστούν σε κλινική πράξη για τον άνθρωπο.
«Η καινούργια μελέτη δείχνει πως το νευρικό δίκτυο που ελέγχει την όρεξη δεν είναι πεπερασμένο σε αριθμό κυττάρων και ότι θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε τον αριθμό των νευρώνων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις διαταραχές της διατροφής. Το επόμενο βήμα είναι να προσδιορίσουμε την ομάδα γονιδίων και τις κυτταρικές διεργασίες που ρυθμίζουν τη συμπεριφορά και τη δραστηριότητα των τανυκυττάρων» ανέφερε.
Ο ερευνητής συμπλήρωσε ότι η καινούργια γνώση θα βοηθήσει τους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα τη λειτουργία των βλαστικών κυττάρων του εγκεφάλου ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη φαρμάκων τα οποία θα αλλάζουν τον αριθμό των νευρώνων που ρυθμίζουν την όρεξη οδηγώντας σε καλύτερο έλεγχό της.
 healthyliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου