Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Τα 5 ακριβότερα γκουρμέ μενού στον κόσμο!

Ένας τρόπος για να δοκιμάσετε το εύρος ενός σεφ, είναι να δοκιμάσετε το μενού γευσιγνωσίας. Μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ ακριβό… 

Στα χέρια ενός ικανού σεφ, ένα μενού γευσιγνωσίας μπορεί να είναι ένα πολύωρο μαγικό ταξίδι που διαφορετικά δεν είναι εύκολο να ενορχηστρωθεί. 

Στα χέρια ενός υπερενθουσιώδους σεφ μπορεί να φτάσει και σε άκρα, με μενού 12 και 18 πιάτων που διαρκούν τρεις και τέσσερις ώρες, σε ποσότητες που είναι αδύνατον να φαγωθούν (ο μεγαλύτερος μύθος είναι ότι στα ακριβά εστιατόρια «δε χορταίνεις». Όποιος έχει πάει, ξέρει ότι το φαγητό είναι τόσο πλούσιο που ισχύει ακριβώς το αντίθετο). 
Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με τα υλικά, το εστιατόριο και τις ποσότητες, και ενώ συχνά πρόκειται για πολύ καλές προτάσεις σε σχέση ποιότητας/τιμής, πάντα υπάρχουν και εστιατόρια που για τους περισσότερους ανθρώπους είναι απλησίαστα.
 Τα παρακάτω μενού είναι τα πέντε πιο ακριβά της γης:
5. Joël Robuchon, Λας Βέγκας
660 ευρώ για δύο άτομα – 16 πιάτα 
Τα αγαπημένα του κοινού είναι το Le Caviar (ένα τρίο από ψιλό κους κους) και το χαβιάρι Osetra, που συνοδεύεται από κρέμα από κουνουπίδι και ζελέ από σπαράγγια.
4. Masa, Νέα Υόρκη 
683 ευρώ για δύο άτομα – 18 πιάτα 
Ο σούσι σεφ του διάσημου αυτού εστιατορίου είναι ο Masa Takayama, ο οποίος θεωρείται ένας από τους καλύτερους που εργάζονται στις ΗΠΑ. Ο Masa επιβλέπει και παρασκευάζει προσωπικά το φαγητό. Τα πιο διάσημα πιάτα είναι το ριζότο με αχινό και φουά γκρα μαγειρεμένο σε σκεύος shabu-shabu.
3. L’Arpège, Παρίσι
700 ευρώ για δύο άτομα – 10 πιάτα 
Ο Alain Passard μαγειρεύει κυρίως λαχανικά από τον κήπο του (μια έκταση πέντε εκταρίων). Το εστιατόριο έχει τρία αστέρια Μισελέν αλλά το διάσημο πιάτο είναι το Oeuf à la Coque. Πρόκειται για ένα ελαφρά μαγειρεμένο αβγό με crème fraîche, σιρόπι μύρτιλο, ξίδι και μπαχαρικά. Δεν ακούγεται σπουδαίο αλλά υπάρχουν πολλοί που ταξιδεύουν στο Παρίσι γι’ αυτό το πιάτο (που είναι amuse bouche).
2. Alain Ducasse au Plaza Athenee, Παρίσι
743 ευρώ για δύο άτομα – 6 πιάτα 
Ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια της Γαλλίας, με σεφ τον Christophe Saintagne, ο οποίος χρησιμοποιεί κυρίως υπερπολυτελή υλικά. Τα αγαπημένα πιάτα είναι καραβίδες σερβιρισμένες κρύες μαζί με χαβιάρι, πίτα φραγκόκοτα με μαύρη τρούφα, ραβιόλι με φουά γκρα.
1. Guy Savoy, Παρίσι
933 ευρώ για δύο άτομα – 18 πιάτα 

 Το μενού το έχει την πρώτη θέση μεταξύ των ακριβότερων της γης. Μεταξύ των αγαπημένων πιάτων είναι τα στρείδια με πουρέ από λεμόνι και σκόρδο, χαβιάρι με σπαράγγια και καπνιστό αβγό σαμπαγιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου