Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Τα συναισθήματα επηρεάζουν σοβαρά την υγεία

Το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθάει να αντιμετωπίσουμε το στρες και τις διάφορες ασθένειες. Και φαίνεται πως ο καλύτερος τρόπος να είμαστε υγιείς είναι να έχουμε θετικά συναισθήματα.  Πρόσφατα, για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε την θεραπευτική επίδραση που έχει το αγκάλιασμα. Αρκούν 10 δευτερόλεπτα στην 


αγκαλιά κάποιου αγαπημένου μας προσώπου για να αποκομίσουμε τα οφέλη της: να μειωθεί η αρτηριακή πίεση, να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας στον οργανισμό μας και να μειωθούν οι ορμόνες του στρες, όπως είναι η κορτιζόλη.
«Τα θετικά συναισθήματα του αγκαλιάσματος ενεργοποιούν διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις», επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Γιαν Άστρεμ, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής στη Σουηδία. Ο Άστρεμ και η ομάδα του, προτού καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, ανέλυσαν προγενέστερες μελέτες για να αξιολογήσουν τις θεραπευτικές επιδράσεις που έχει η αγκαλιά. Τα συμπεράσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Comprehensive Psychology».
Μία από τις έρευνες που μελέτησαν και στην οποία συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20-49 ετών, έδειξε πως αρκούν 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάσματος για να διαφοροποιήσουν τα επίπεδα διαφόρων ορμονών στον οργανισμό τους. Η ωκυτοκίνη, για παράδειγμα, που εκκρίνεται από τον εγκέφαλο, σύμφωνα με νεώτερες μελέτες, έχει θετικές επιδράσεις στο «δέσιμο» του άνδρα με την γυναίκα και καταπολεμά το στρες.
Με ποιόν όμως ακριβώς μηχανισμό συνδέεται το αγκάλιασμα με την ωκυτοκίνη; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το δέρμα περιέχει ένα δίκτυο αισθητηρίων οργάνων τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Το νεύρο αυτό συνδέεται με διάφορα όργανα του σώματος, αλλά και με τους υποδοχείς της ωκυτοκίνης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με τη διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου διεγείρεται και η παραγωγή της ωκυτοκίνης, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί μία σειρά από βιοχημικές αντιδράσεις που βελτιώνουν την υγεία μας.

Τα αρνητικά συναισθήματα προκαλούν ασθένειες

Αντίθετα, τα αρνητικά συναισθήματα προκαλούν ασθένειες. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι οι γονείς που φωνάζουν στα παιδιά τους, τα θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα υγείας διότι η κατάσταση αυτή προκαλεί στρες. Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 700 εθελοντές, οι 250 εκ των οποίων ήσαν υγιείς, οι 150 έπασχαν από καρκίνο, καρδιοπάθεια ή άσθμα και οι λοιποί από άλλα νοσήματα.
Οι ερευνητές από την Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ, με επικεφαλής τον καθηγητής Μάικλ Χάιλαντ, τους ρώτησαν εάν και πόσο συχνά τους τιμωρούσαν σωματικά ήλεκτικά οι γονείς τους όταν ήσαν παιδιά. Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές διαχώρισαν την «σωματική και λεκτική τιμωρία» (χαστούκια, φωνές) από την «κακοποίηση και το τραύμα».
Όπως έδειξαν οι απαντήσεις των εθελοντών, όσοι έπασχαν από καρκίνο είχαν κατά 70% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποστεί σωματική ή λεκτική κακοποίηση ως παιδιά, σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές. Αντίστοιχα, οι καρδιοπαθείς είχαν κατά 30% περισσότερες πιθανότητες και οι ασθματικοί 60% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποστεί το ίδιο.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Συμπεριφορικής Ιατρικής» (JBM), είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το στρες νωρίς στη ζωή, με τη μορφή του τραύματος και της κακοποίησης, προκαλεί μακροπρόθεσμες αλλαγές στον οργανισμό οι οποίες προδιαθέτουν για εκδήλωση διαφόρων νοσημάτων.  Η νέα μελέτη, όμως, δείχνει πως και η «ήπια» σωματική ή λεκτική τιμωρία, η οποία θεωρείται από πολλούς «φυσιολογική», έχει τις ίδιες συνέπειες λόγων των αρνητικών συναισθημάτων που αναπτύσσονται.
healthyliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου