Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Γερμανία: Συσσίτια για ηλικιωμένους

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην αίθουσα κάθονται με την πλάτη γυρισμένη στην είσοδο. Προτιμούν να τρώνε σιωπηλά και ανενόχλητοι. 


Στο μικρόφωνο δεν θέλουν να μιλήσουν. Τελικά προθυμοποιείται κάποιος. Πρόκειται για έναν 62χρονο από την Ουκρανία, ο οποίος ήρθε με την οικογένειά του στη Γερμανία πριν από 7 χρόνια. Έχασε τη δουλειά του σαν ταχυδρόμος και αργότερα χώρισε. Σήμερα ζει με 350 ευρώ και χαίρεται πολύ που έχει τη δυνατότητα να έχει δωρεάν ένα πιάτο φαγητό στο μοναστήρι των Φραγκισκανών στο Ντίσελντορφ. Ένα μέρος, μόλις 300 μέτρα μακριά από την περίφημη λεωφόρο με τα πλούσια καταστήματα «Kö».
Κοντά στον 62χρονο Ουκρανό κάθεται ο Ράινχαρντ. Δεν είναι το πραγματικό του όνομα. Είναι 80 χρονών και δεν φανταζόταν ποτέ πως θα βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση. Ο Ράινχαρντ πρέπει να τα βγάλει πέρα με 250 ευρώ. Ευτυχώς το ενοίκιο, το ηλεκτρικό και τη θέρμανση τα πληρώνει το κράτος. Όμως από τα λιγοστά χρήματα που έχει πρέπει να δίνει ένα μέρος και για τα φάρμακά του. Έχει κάνει ήδη δυο εγχειρήσεις καρκίνου ενώ έχει πάθει και ένα εγκεφαλικό.
Μέχρι την ηλικία της συνταξιοδότησης ο Ράινχαρντ δούλευε σε μια εταιρεία διεθνών μεταφορών. Έχει ταξιδέψει πολύ στη ζωή του και θα ήθελε αν μπορούσε και τώρα να κάνει ένα ταξίδι. Μένει μόνος του, δεν έχει οικογένεια. Πολλά από τα αντικείμενα που έχει συγκεντρώσει θα ήθελε να τα πετάξει αλλά, όπως λέει, ανήκει στη γενιά του πολέμου και δεν πετάει τίποτα εύκολα.
Η φτώχεια πλήττει και ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων στη Γερμανία
Ο Ουκρανός μετανάστης αλλά και ο Ράινχαρντ δεν είναι παρά δυο μόνο περιπτώσεις από τις χιλιάδες των φτωχών που ζουν στη Γερμανία. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στα όρια της φτώχειας. Στη Γερμανία ως όριο της φτώχειας θεωρούνται τα 940 ευρώ το μήνα συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικών επιδομάτων.
Από τη φτώχεια πλήττονται περισσότερο οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΕ, απειλείται από τη φτώχεια όποιος κερδίζει το 60% του μέσου εισοδήματος. Με αυτό το κριτήριο το 14,5% των κατοίκων της Γερμανίας απειλείται από τη φτώχεια.

DW / Μαρία Ρηγούτσου 
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου