Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Όχι πανικός για την άνοδο στη στάθμη του νερού



Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 3 Ιουνίου 2012, 17:56
Αν και ο ρυθμός που λιώνουν οι παγετώνες σε Ανταρκτική και Γροιλανδία έχει αυξηθεί κατά 30% τα τελευταία χρόνια εντούτοις σύμφωνα με νέες μελέτες ο ρυθμός αύξησης της στάθμης της θάλασσας δεν είναι τέτοιος που να δικαιολογεί σενάρια πανικού. Αυτό υποστηρίζουν, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον του Σιάτλ.
«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σημαντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας, όμως κάποια από τα χειρότερα δυνατά σενάρια που ο κόσμος φαντάζεται, είναι μάλλον απίθανο να υλοποιηθούν», λέει η ερευνήτρια Τουίλα Μουν, ειδική σε θέματα παγετώνων.
Η πρόοδος της επιστήμης βοηθάει τους επιστήμονες να χρησιμοποιούν νέα επιστημονικά εργαλεία τα οποία δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Με τη χρήση τέτοιων εργαλείων άλλη ομάδα επιστημόνων παρατήρησε ότι οι παγετώνες σε Ημαλάια και Κορακορούμ δεν φαίνεται να χάνουν όγκο τα τελευταία χρόνια.
Βέβαια είναι γεγονός ότι μια δεκαετία δεν είναι επαρκής για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και αν συνεχιστεί η αλόγιστη επιβάρυνση του περιβάλλοντος ίσως τελικά το απαισιόδοξο σενάριο που προβλέπει άνοδο της θάλασσας 80 εκατοστά μέχρι το 2100 γίνει πραγματικότητα.

zougla.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου