Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Γιατί έχω πικρή γεύση;

Κάτι δεν πάει καλά τελευταία με τη γεύση σου; Μήπως έχεις μια αίσθηση πικρίλας ή ξινίλας στο στόμα; Διάβασε πώς προκαλούνται οι διαταραχές στη γεύση και πώς θα τις καταπολεμήσεις.


«Οι διαταραχές γεύσεις κυμαίνονται από μερική απώλεια γευστικής ικανότητας ή διάκρισης ορισμένων γεύσεων μέχρι ολική απώλεια γευστικής λειτουργίας, με αδυναμία αναγνώρισης των ποιοτήτων του ξινού-γλυκού-αλμυρού-πικρού. Στις διαταραχές αυτές περιλαμβάνεται επίσης η διαστροφή της αντίληψης της γεύσης, όπως για παράδειγμα η αίσθηση πικρίλας ή ξινίλας στο στόμα», υπογραμμίζει η γιατρός – παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Όπως μας εξηγεί:

«Οι διαταραχές της αίσθησης της γεύσης προκαλούνται από παθολογικές καταστάσεις, που εμποδίζουν την πρόσβαση της ουσίας στα υποδεκτικά κύτταρα του γευστικού κάλυκα (απώλεια μεταφοράς) ή προκαλούν βλάβη στα υποδεκτικά κύτταρα αυτά καθαυτά (αισθητηριακή απώλεια) ή βλάβη στα νεύρα και στις γευστικές οδούς (νευρική απώλεια)».

Τι τις προκαλεί

Μια κοινή ίωση που μπορεί να δημιουργήσει ταυτόχρονα και διαταραχή στην όσφρηση. Αν τα συμπτώματα είναι ελαφρά (π.χ. πονόλαιμος, μπούκωμα, χαμηλός πυρετός), η παραμονή στο σπίτι με καλή ενυδάτωση και σωστή διατροφή επιβάλλεται, μέχρι η ίωση να κάνει τον κύκλο της.
Η κακή υγιεινή των δοντιών. Τα συχνό βούρτσισμα και η επιμελής καθαριότητα του στόματος, σε καθημερινή βάση, είναι απαραίτητα.
Η κατάχρηση αντιβιοτικών, λόγω υπερβολικής ανάπτυξης μυκήτων. Εάν λαμβάνεις αντιβιοτικά που δεν είναι απολύτως απαραίτητα, διάκοψέ τα.
Ο κακώς θεραπευόμενος διαβήτης, ο οποίος προκαλεί αλλοίωση των νευρικών γευστικών οδών.
«Εάν η διαταραχή επιμένει, η σωστή παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη», τονίζει η δρ Μοσχοβάκη. «Η εργαστηριακή διερεύνηση των διαταραχών της γεύσης γίνεται με γενικές ή ειδικές εξετάσεις, ενώ η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με το αίτιο».

Τέλος στην πικρή γεύση;


Γλύκα στην αρχή, πίκρα στο τέλος. Η γλυκιά γεύση που υπόσχεται η ζαχαρίνη (και άλλα μη φυσικά γλυκαντικά, όπως η ακεσουλφάμη Κ), συχνά καταλήγει να αφήνει μια πικρίλα στο στόμα. Αυτό το παράδοξο το γνωρίζουν καλά όσοι χρησιμοποιούν την τεχνητή γλυκαντική ουσία στα ροφήματά τους. Καφές και τσάι με ζαχαρίνη, ενώ πίνονται στην αρχή ευχάριστα, στο τέλος έχουν μια πικρή επίγευση. Το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται και σε ορισμένα αναψυκτικά διαίτης. Το θέμα δεν είναι άγνωστο στους επιστήμονες της βιομηχανίας τροφίμων, γι’ αυτό και ένωσαν τις δυνάμεις τους για να το αντιμετωπίσουν. Ο τρόπος που βρήκαν ήταν να αναστείλουν τη λειτουργία κάποιων από τους υποδοχείς της πικρής γεύσης στη γλώσσα.

Προστασία από δηλητήρια και τοξίνες

Το ανθρώπινο στόμα διαθέτει χιλιάδες υποδοχείς γεύσεων, μέσω των οποίων μπορεί να ανιχνεύει τις 5 γνωστές γεύσεις: Πικρό, ξινό, γλυκό, αλμυρό, ουμάμι (http://www.goldenmag.gr/archives/5316). Οι τροφές διεγείρουν τους υποδοχείς και εκείνοι στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο για να αντιληφθεί την ποικιλία των γεύσεων. Το πικρό, μόλις γίνει αντιληπτό, ειδοποιεί τον οργανισμό ότι αντιμετωπίζει πιθανό δηλητήριο. Ενώ διαθέτουμε ένα τύπο υποδοχέων για κάθε ένα από το γλυκό, το αλμυρό, το ξινό και το ουμάμι, υπάρχουν 25 διαφορετικοί τύποι υποδοχέων που ανιχνεύουν το πικρό, για να μπορούν να μας προστατεύουν από τα δηλητήρια και τις τοξίνες που βρίσκονται στις τροφές.

Μια χημική ουσία θα διώξει την πίκρα;

Η χημική ουσία που ανακάλυψαν οι ερευνητές, σύμφωνα με το περιοδικό Current Biology, είναι το μόριο GIV3727, το οποίο στοχεύει απευθείας στους υποδοχείς της πικρής γεύσης, δεσμεύοντάς τους. Η συγκεκριμένη ουσία, όπως δήλωσαν, μπορεί να βρει πεδίο εφαρμογών και στη φαρμακολογία, βοηθώντας τα παιδιά (κυρίως) να καταπιούν με ευκολία ένα πικρό φάρμακο. Επίσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε τρόφιμα και ποτά που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία συνήθως αφήνουν μια ανεπιθύμητη πικρή επίγευση. Η αποτελεσματικότητα της ουσίας, η οποία αρχικά θα προστεθεί σε ροφήματα και φάρμακα, εξαρτάται από τη διαφορετική ευαισθησία που έχει κάθε άνθρωπος στην πικρή γεύση.

Θα είναι ασφαλής;

Το ερώτημα που παραμένει είναι αν η ουσία είναι πλήρως ασφαλής για την υγεία. Πάντως, έχει ήδη αγοραστεί από μεγάλες εταιρείες τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα βρίσκεται κρυμμένη σε μια πληθώρα προϊόντων, από ποτά διαίτης έως στοματικά διαλύματα και τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Σημαίνει επίσης ότι, ερήμην μας, θα καταναλώνουμε τρόφιμα που θα διαπερνούν με άνεση μια ισχυρότατη ασπίδα του στόματός μας: την πικρή γεύση.

Golden Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου