Η παραδοχή προήλθε από την ίδια την G4S, το γνωστό φορέα παροχής ολοκληρωμένων λύσεων ασφαλείας. Η εταιρεία δήλωσε πως αδυνατεί να χρησιμοποιήσει... ολόκληρο το δυναμικό της, το οποίο ανέρχεται σε 10.000 εκπαιδευμένους φύλακες ασφαλείας, ευελπιστώντας πως θα καταφέρει τελικά να παράσχει 7.000.
Με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων να απέχει πια μόλις μερικές μέρες, η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις κλήθηκαν να «βολιδοσκοπήσουν» αν έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν μέρος των καθηκόντων ασφάλειας, όπως το χειρισμό των συστημάτων σάρωσης με ακτίνες χ, καθώς και τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης.
Το Υπουργείο Άμυνας έχει ήδη ενεργοποιήσει επιπλέον προσωπικό που φτάνει τις 3.500 χιλιάδες, ενώ διατηρεί σε ετοιμότητα άλλους 1.200, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό πού θα χρησιμοποιηθούν και με ποιο σκοπό.
Κατόπιν τούτου, η G4S ανέλαβε να στρατολογήσει και να εκπαιδεύσει επιπλέον άτομα που θα απασχοληθούν στον τομέα των ακτίνων χ, όπου ελέγχεται το περιεχόμενο τσαντών και αποφασίζεται αν περιέχουν επικίνδυνα αντικείμενα.
Αμφιβολίες, όμως, εκφράζονται για την ορθότητα των διαδικασιών εξέτασης των υποψηφίων, καθώς ο κάθε υποψήφιος είχε το δικαίωμα να επαναλάβει πολλές φορές το τεστ υπό μορφή «πολλαπλών επιλογών», απαντώντας ωστόσο στις ίδιες ερωτήσεις, πράγμα εύκολο από ένα σημείο και μετά αφού είχε μάθει σχεδόν όλες τις απαντήσεις.
Επιπλέον, είναι τεράστιες οι διαφορές ανάμεσα στο χειρισμό ενός προσομοιωμένου συστήματος ελέγχου και στον πραγματικό, πράγμα που ενισχύει τις ανησυχίες ότι ενδεχομένως τα «κενά» ασφαλείας να μην καλυφθούν επαρκώς - κάτι που έσπευσε να αντικρούσει ο πρόεδρος της διεθνούς ολυμπιακής επιτροπής Ζακ Ρογκ.
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου