Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Συρία: Κίνδυνος για την εξάπλωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή (video)

Κίνδυνος για την εξάπλωση της κρίσης της Συρίας στη Μ. ΑνατολήΣυριακά πολεμικά ελικόπτερα φέρονται να βομβάρδισαν σήμερα, Δευτέρα, τη Δούμα, προάστιο της Δαμασκού, την ώρα που στα βόρεια σύνορα η Τουρκία έχει σηκώσει πολεμικά αεροπλάνα, εν μέσω αναταραχών στη χώρα που διαρκούν πλέον περισσότερο από 16 μήνες και διπλωματικές κινήσεις που αποτυγχάνουν διαρκώς.



Οι μάχες εντός συνόρων πλησιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες όλο και περισσότερο την καρδιά της πρωτεύουσας, με τις πρώτες αναταραχές που σημειώνονταν πέρυσι να έχουν μετατραπεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο δίχως προηγούμενο, που τροφοδοτείται από σεκταριστικό μίσος.

Πριν από δυο ημέρες, οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν εισέλθει στη Δούμα, εξουδετερώνοντας ομάδα αντικαθεστωτικών και αφήνοντας με το πέρασμά τους, σύμφωνα με μαρτυρίες, μία πόλη φάντασμα.

Οι εικόνες που μεταφέρουν κάτοικοι της περιοχής στα διεθνή πρακτορεία είναι σοκαριστικές, ενώ μάχες μεταξύ των δυνάμεων του στρατού και αντικαθεστωτικούς εξακολουθούν να αναφέρονται στις πόλεις Χάμα, Χομς, Ιντλίμπ και Ντεράα.

Το Σάββατο από τη Γενεύη οι ξένες δυνάμεις ζήτησαν κατάπαυση του πυρός και νέα μεταβατική κυβέρνηση, η αντιπολίτευση της Συρίας ωστόσο απέρριψε τη συμφωνία ως ασαφή, ενώ η αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, δηλώνει απαισιόδοξη.

Επισημαίνεται ότι δεν επετεύχθη καμία συμφωνία το Σάββατο μεταξύ διπλωματών που υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Άσαντ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία -κυρίως Αραβικά κράτη καθώς και η ΕΕ- και τους Ρώσους και Κινέζους ομολόγους τους, οι οποίοι εξακολουθούν να επιθυμούν την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία.

Η σύγχυση για το θέμα τις Συρίας από τις διεθνείς δυνάμεις προκαλεί και ένταση εκτός συνόρων, καθώς η Τουρκία αρχίζει να χάνει την υπομονή της και οι πολεμικές δυνάμεις των δυο χωρών έχουν ξεκινήσει πολεμικές αναμετρήσεις στα βόρεια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από ιστοσελίδες του Ισραήλ ο πρόεδρος Άσαντ φέρεται να είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να του ζήτησε πίστωση χρόνου δυο μηνών, για να τελειώσει -όπως χαρακτηριστικά είπε- με τους Ισλαμιστές.

Από τις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, καλεί τον ΟΗΕ να επιβάλει τον ειρηνευτικό οδικό χάρτη που αποφασίστηκε το Σάββατο στη Γενεύη, καθώς η συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή.

Δείτε από κάτω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του κ. Ράσμουσεν: VIDEO!
www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου