Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Επέστρεψαν οι «χάλκινες» Τσιάβου/Γιαζιτζίδου

Επέστρεψαν οι «χάλκινες» Τσιάβου/ΓιαζιτζίδουΟι Ολυμπιονίκες στην κωπηλασία Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου επέστρεψαν στη χώρα μας με το χάλκινο μετάλλιο κρεμασμένο στο λαιμό και λαμπερό χαμόγελο στο πρόσωπό τους. Μαζί επέστρεψαν άλλα τρία ελληνικά πληρώματα και οι ομοσπονδιακοί προπονητές.



Στις δηλώσεις τους τα κορίτσια που χάρισαν στην Ελλάδα το χάλκινο μετάλλιο δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους: «Δεν θα μπορούσα να έχω ονειρευτεί τίποτα λιγότερο από ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Όταν πετυχαίνεις πάνω από 90% το στόχο σου και μηδενίζει το κοντέρ... δεν ξέρεις πως νιώθεις. Προσπαθώ να συνειδητοποιήσω τι πετύχαμε. Το μετάλλιο το αφιερώνουμε σε μας και σε όσους χάρηκαν μαζί μας» δήλωσε κατά την άφιξή της η Αλεξάνδρα Τσιάβου.
«Ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Το θέλαμε το μετάλλιο. Ελπίζω να έχουν μοιραστεί τη χαρά μας όλοι οι Έλληνες» συμπλήρωσε η Χριστίνα Γιαζιτζίδου.
Η Αλεξάνδρα Τσιάβου ανέτρεξε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου: «Και τις δύο φορές, τόσο στο Πεκίνο, όσο και στο Λονδίνο, αισθάνθηκα επιτυχημένη γι' αυτά που είχα θέσει ως στόχους. Στο Πεκίνο αισθάνθηκα πραγματικά Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ στο Λονδίνο δεν καταφέραμε να νιώσουμε τόσο πολύ το πνεύμα του Ολυμπισμού. Ίσως επειδή μέναμε μακριά από το Ολυμπιακό χωριό και αυτό μας έκανε να νιώθουμε λίγο απομακρυσμένα. Στο Πεκίνο, ίσως επειδή ήταν και η πρώτη φορά που συμμετείχα σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήμουν πιο ενθουσιασμένη. Παρ' όλα αυτά το μετάλλιό μου, όμως έχει επάνω τη Θεά Νίκη και είμαι πολύ υπερήφανη γι' αυτό!»
Η 23χρονη αθλήτρια από την Καστοριά, Χριστίνα Γιαζιτζίδου, σχολίασε για το «ταξίδι» της στη βάρκα με την Αλεξάνδρα Τσιάβου, μετά την παρθενική συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες: «Με την Αλεξάνδρα από το 2009 που ξεκινήσαμε ν' αγωνιζόμαστε μαζί έχω τις καλύτερες αναμνήσεις. Ακόμη κι αν δεν συνεχίσουμε, ζήσαμε τόσο έντονες στιγμές που θα τις θυμάμαι όλη μου τη ζωή».
Το χάλκινο δίδυμο του Λονδίνου θα είναι μαζί και στη Βραζιλία, το 2016; «Είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για τους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο μεγάλος στόχος της τετραετίας έχει τελειώσει... όμως η χρονιά δεν έχει κλείσει. Έχουμε τώρα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βαρέζε της Ιταλίας, ενώ θ' αγωνιστώ στη Βουλγαρία και στο απλό σκιφ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μη Ολυμπιακών αγωνισμάτων. Ακόμη δεν υπάρχει χρόνος για σκέψεις για το μέλλον».
Στο τέλος, η Αλεξάνδρα Τσιάβου δήλωσε: «Θέλω να πω συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες που ήταν μέλη της ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας. Συγχαρητήρια και στον Ηλία Ηλιάδη που κατέκτησε το χάλκινο στο τζούντο. Θέλαμε να τον συναντήσουμε, αλλά δεν τα καταφέραμε. Συγχαρητήρια σε όλους και καλή συνέχεια,» κατέληξε η Αλεξάνδρα Τσιάβου.
Παπαχρήστου: «Κάποιος θέλησε να κάνει τους Ολυμπιακούς... μπίζνα»
Η 4η θέση της τετρακώπου των ανδρών ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της ελληνικής κωπηλασίας στα βαριά αγωνίσματα, στην ιστορία. Ο Γιάννης Τσίλης πήρε πρώτος το λόγο: «Δείξαμε στον κόσμο ότι τα πάντα στη ζωή πρέπει να τα καταφέρεις κάνοντας πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια όπως κάνουμε εμείς όλα αυτά τα χρόνια. Οχτώ χρόνια συνεχούς και αδιάκοπης προπόνησης χρειάστηκαν για να φέρουμε αυτό το αποτέλεσμα.
Ο Στέργιος Παπαχρήστου είπε: «Καταρχήν είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες. Δείξαμε πως η χώρα μας ακόμη και σε δύσκολες στιγμές καταφέρνει να κρατά ψηλά τη σημαία, τον αθλητισμό και όλα τα ιδεώδη που γέννησε η αρχαία Ελλάδα. Όταν φτάσαμε στο Λονδίνο ξέραμε πως είναι Ολυμπιακοί Αγώνες κι όχι ένας αγώνας μεταξύ φίλων. Ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Το όνειρό μας ήταν να γίνουμε Ολυμπιονίκες και τελικά τα καταφέραμε. Είμαι στενοχωρημένος μόνο για ένα λόγο... γιατί έχασα από ένα πλήρωμα που το περνάω (το χάλκινο πλήρωμα των ΗΠΑ). Σίγουρα θα ξανασυναντηθούμε και θα δείξουμε ποιος είναι ο καλύτερος. Χάσαμε γιατί ένας άνθρωπος θέλησε να κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες... μπίζνα. Άλλαξε τις διαδρομές τελευταία στιγμή και μας γύρισε όλη η τακτική μας. Το παλέψαμε... και η 4η είναι μια πάρα πολύ καλή θέση για μας και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε».
Ο έμπειρος της τετρακώπου, Γιάννης Χρήστου σχολίασε: «Στο Πεκίνο έχασα στο... τσακ τον τελικό (10ος στο σκιφ ανδρών), στο Λονδίνο χάσαμε στο... τσακ το μετάλλιο. Ελπίζω την επόμενη φορά να χάσουμε στο... τσακ το ρεκόρ: Να βγούμε πρώτοι και να χάσουμε στο τσακ το παγκόσμιο ρεκόρ. Αυτή η βάρκα έχει σίγουρα προοπτικές και μέλλον. Είμαστε πολύ μικροί σε ηλικία. Εγώ που είμαι ο μεγαλύτερος είμαι 29. Έχουμε μέσα στη βάρκα 24χρονους και 25χρονους με όρεξη για δουλειά. Το θέμα είναι να συνεχίζονται να μας δίνονται τα απαραίτητα για να μας λυθούν τα χέρια. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι μόνο στην κωπηλασία και να μην έχουμε στο μυαλό μας βιοποριστικά προβλήματα και τέτοιου είδους ανησυχίες που θα μας αποσπούν από τον στόχο. Για να μπορέσουμε στην επόμενη Ολυμπιάδα να έχουμε περισσότερες επιτυχίες,» έδωσε την... είδηση ο Γιάννης Χρήστου ή τουλάχιστον την πρόθεση να συνεχίσει μαζί το πλήρωμα της τετρακώπου μέχρι το Ρίο ντε Τζανέιρο.
Ο Γιώργος Τζιάλλας μέσα από την εμπειρία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στους Έλληνες: «Μέσα από κάθε δυσκολία ο καθένας πρέπει να βγει πιο δυνατός. Ό,τι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς. Ας μη βρίσκουμε σαν δικαιολογία την κρίση και όλες αυτές τις δυσκολίες, σκύβουμε κάτω το κεφάλι και αγωνιζόμαστε. Οι Έλληνες αγωνίζονται σας ήρωες πέφτουμε μέσα στη μάχη και αγωνιζόμαστε πάντα!»
Οι συμβουλές των Πολύμερου/Μούγιου στους διαδόχους τους Κόνσολα/Μαγδανή
Ο Λευτέρης Κόνσολας τόνισε: «Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω πως είμαι Ολυμπιονίκης. Είναι τιμή μου που εκπροσώπησα τη χώρα και έκανα όλη την Ελλάδα χαρούμενη. Πιστεύω στο Ρίο να καταφέρουμε να είμαστε στο βάθρο. Είμαστε λίγο στενοχωρημένοι που για λίγο χάσαμε την πρόκριση στον τελικό, αλλά είμαστε νέοι και έχουμε το μέλλον μπροστά μας.»
Ο Παναγιώτης Μαγδανής δήλωσε: «Αυτά τυχαίνουν στους Αγώνες. Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι γιατί είναι οι πρώτοι μας Ολυμπιακοί Αγώνες. Στο Λονδίνο ήταν οι αργυροί του Πεκίνου Πολύμερος και Μούγιος. Μας είπαν ότι πρέπει να πιστέψουμε σ' αυτό που κάνουμε, πως είναι δύσκολο, πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι σαν τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Κύπελλα... αλλά κάτι ξεχωριστό. Μας είπαν πως πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι».
Ανησυχούν για την επαγγελματική τους αποκατάσταση οι αδελφοί Γκουντούλα
Μετά, την 9η θέση που κατέλαβαν στη δίκωπο οι αδελφοί Γκουντούλα, αν και παγκόσμιοι πρωταθλητές, αισθάνονται μία πικρία. Ο Νίκος Γκουντούλας κατέθεσε: «Το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν ήταν το αναμενόμενο. Ειδικά και μετά τις νίκες των τελευταίων τεσσάρων ετών περιμέναμε και φανταζόμασταν κάτι πολύ καλύτερο. Ωστόσο αυτός είναι ο αθλητισμός. Κάποιες φορές πάνε φανταστικά από την αρχή... κάποιες φορές όπως την τελευταία τα πράγματα από την αρχή δεν πήγαν καθόλου καλά. Δηλαδή από τον προκριματικό ο καιρός μας σακάτεψε, δεν μας βοήθησαν και οι διαδρομές. Ήταν αρκετά δύσκολο χωρίς να μην αποποιούμαστε των ευθυνών μας. Μας μένει μια πικρία. Κρατάμε τη διαδρομή και τις εμπειρίες που μας χάρισε και τώρα θα δούμε για το μέλλον τι θα γίνει. Ηλικιακά προλαβαίνουμε για άλλες δύο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς. Το θέμα είναι το μυαλό πως θ' αντέξει. Το σώμα αντέχει. Όταν τα δίνεις όλα για ένα όνειρο που το κάνεις από το πάθος σου... για να κάνεις το επόμενο βήμα χρειάζεται και άλλα εκτός από τον προσωπικό στόχο.»
Ο Απόστολος Γκουντούλας παραδέχτηκε: «Η 9η θέση που καταλάβαμε είναι η πιο τρανή απόδειξη πως στον πρωταθλητισμό δεν υπογράφεις κανένα συμβόλαιο για να σε περιμένει το μετάλλιο στον τερματισμό. Κι εμείς περιμέναμε κάτι πολύ παραπάνω... ειδικά φέτος όλα πήγαιναν άψογα... αλλά κάποιες λεπτομέρειες ίσως δεν έγινε καλή διατήρηση δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες, πράγμα που δεν μας άφησε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Το δυνατό μας σημείο είναι η τεχνική όχι η δύναμη οπότε με μια παραπάνω κούραση αν δεν μας βγει η τεχνική έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ήρθε και ο καιρός... με πολύ δυνατούς ανέμους. Κάναμε μισό λεπτό παραπάνω την κούρσα που κάνουμε συνήθως... πόσο ν' αντέξουμε. Μας πόνεσε... αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.»
«Ηλικιακά είμαστε στην αρχή μεγάλων επιδόσεων. Δυστυχώς δεν μπορώ ν' απαντήσω ακόμη αν θα είμαι στο Ρίο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ρυθμίσουμε... με τη ζωή μας και την επαγγελματική μας αποκατάσταση. Δεν θα ήθελα με τίποτα να ξυπνήσω μετά το Ρίο... 33 χρονών και να πω ήμουν μόνο κωπηλάτης... τώρα τι κάνω;»
Η πρώτη γυναίκα γενικός γραμματέας Αθλητισμού στην Ελλάδα, Κυριακή Γιαννακίδου, υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο το πλήρωμα που χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο στη γυναικεία κωπηλασία. Παρών ήταν και ο διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, Δημήτρης Αγραφιώτης, μαζί με τον πρόεδρο της ΕΚΟΦΝΣ, Γιάννη Καρρά.
  • Πηγή ΝΕΤ, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου