Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Θα χαθούν 100 εκατ. ζωές λόγω κλίματος έως το 2030

Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους και η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μειωθεί κατά 3,2% του ΑΕΠ έως το 2030 αν 


η διεθνής κοινότητα δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση που διεξήχθη για λογαριασμό των κυβερνήσεων 20 χωρών. Καθώς αυξάνεται η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως, εξαιτίας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι επιπτώσεις για τον πλανήτη –όπως το λιώσιμο των πάγων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ξηρασία και η άνοδος της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων– θα θέσουν σε κίνδυνο πληθυσμούς και νοικοκυριά, αναφέρει η έκθεση που διεξήχθη από την ανθρωπιστική οργάνωση DARA.
Η έκθεση επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν μειώσει την παγκόσμια παραγωγή κατά 1,6% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος ή σχεδόν κατά 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και οι απώλειες μπορεί να διπλασιαστούν και να φθάσουν στο 3,2% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος μέχρι το 2030, αν δεν αποτραπεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη, ξεπερνώντας το 10% του πριν από το 2100.
Η έκθεση υπολόγισε ότι κάθε χρόνο καταγράφονται πέντε εκατομμύρια θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση, την πείνα και τις ασθένειες ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και των οικονομιών που βασίζονται στο διοξείδιο του άνθρακα. Ο αριθμός αυτός μπορεί να ανέλθει στα έξι εκατομμύρια ετησίως μέχρι το 2030. Ποσοστό υψηλότερο του 90% από τους θανάτους αυτούς θα καταγραφούν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η έκθεση διεξήχθη ύστερα από πρωτοβουλία του Climate Vulnerable Forum, μιας οργάνωσης στην οποία ανήκουν 20 αναπτυσσόμενες χώρες που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.
Να σημειωθεί ότι κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας είναι η βασική αιτία για την αύξηση κατά τρία χιλιοστά τουλάχιστον ετησίως της μέσης στάθμης των ωκεανών, σύμφωνα με την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων περίπου δύο δεκαετιών. 

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου