Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ανακάλυψε το προϊστορικό Facebook!

Ο Βρετανός αρχαιολόγος Μαρκ Σάπουελ (Mark Sapwell), ισχυρίζεται πως ανακάλυψε μια αρχαϊκή έκδοση Facebook, όπου οι «χρήστες» όχι μόνο μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, αλλά εκφράζουν και την έγκρισή τους για τις σκέψεις των άλλων, κάτι...



σαν το σημερινό “like” στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με το archaeologynewsnetwork, ο 28χρονος Μαρκ, ο οποίος κάνει το διδακτορικό του στο Κέιμπριτζ, πιστεύει ότι βραχογραφίες που εντοπίστηκαν στη Ρωσία και στη Βόρεια Σουηδία, απεικονίζουν ζώα και γεγονότα, με σκοπό να «ενημερώνουν» μακρινές φυλές, αλλά και απογόνους, κατά την Εποχή του Χαλκού.
“Όπως μια κατάσταση στο Facebook προκαλεί σχόλια, έτσι και η βραχογραφία μοιάζει πολύ κοινωνική, ενώ παράλληλα προσκαλεί τους άλλους να συνεισφέρουν. Ο τρόπος που οι εικόνες διακυμαίνονται, αντανακλά ένα είδος έκκλησης και απάντησης ανάμεσα στις διάφορες ομάδες κυνηγών, μέσα στο πέρασμα εκατοντάδων ή ακόμα και χιλιάδων χρόνων”,υποστηρίζει ο Σάπουελ.
O αρχαιολόγος έχει εντοπίσει περίπου 2.500 προϊστορικές αναπαραστάσεις, οι οποίες απεικονίζουν, ζώα, ανθρώπους, βάρκες, κυνηγετικές σκηνές, αλλά ακόμα και πρώιμες μορφές κενταύρων και γοργόνων.
“Όπως και σήμερα, οι άνθρωποι πάντα ήθελαν να νιώθουν συνδεδεμένοι με τους άλλους. Αυτό ήταν μια εκδήλωση ταυτότητας για τις πρώιμες κοινωνίες πριν την εμφάνιση της γραπτής γλώσσας”, σημειώνει ο νεαρός Σάπουελ, ο οποίος σκοπεύει να διανύσει μακρύ δρόμο επιστημονικής έρευνας για να επαληθεύσει την θεωρία του.


 radar.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου