Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Η ουσία secukinumab κατά της ψωρίασης

Η ψωρίσαση είναι ένα φλεγμονώδες νόσημα που η κλινική του πορεία είναι εντελώς απρόβλεπτη, χρόνια, με υφέσεις και εξάρσεις. Μπορεί να πρωτοεμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η τελευταία εξέλιξη στη θεραπεία των μέτριων και βαριών μορφών ψωρίασης είναι οι βιολογικές θεραπείες. Πρόκειται για πρωτεΐνες και ελέγχουν κάποια από τα κύτταρα που εμπλέκονται στο μηχανισμό της παθογένειας της ψωρίασης ή μπλοκάρουν κάποιες ουσίες που λέγονται κυτοκίνες και είναι υπεύθυνες για την πρόκληση της φλεγμονής.


Τώρα οι ερευνητές λένε ότι η ουσία secukinumab μπορεί να βελτιώσει τη ζωή όσων πάσχουν από ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα. Η secukinumab είναι εκλεκτικός αναστολέας της ιντερλευκίνης-17Α που βρίσκεται σε φάση κλινικών μελετών και αποτελεί ελπίδα για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του σκευάσματος, εντός του 2013 αναμένονται τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ οπότε και θα κινηθούν οι διαδικασίες υποβολής αιτήματος κυκλοφορίας στα αρμόδια ευρωπαϊκά και αμερικανική όργανα.

Η ψωρίαση προσβάλλει το 1-3% του πληθυσμού

Η ψωρίαση είναι χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με σημαντικές κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις. Προσβάλλει το 1-3% του πληθυσμού στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία, στην Ελλάδα η μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 43 έτη, ενώ εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες παρά τις γυναίκες. Το 35% των ασθενών έχει οικογενειακό ιστορικό.
Συχνότερη μορφή ψωρίασης είναι η κοινή ψωρίαση, γνωστή και ως ψωρίαση κατά πλάκας. Τα συνηθέστερα σημεία εμφάνισης του εξανθήματος είναι οι περιοχές των αγκώνων, των κάτω άκρων, του τριχωτού της κεφαλής και των γονάτων. Συχνότερα συμπτώματα είναι ο κνησμός και η δημιουργία λεπιών.
Οι ασθενείς θεωρούν το άγχος ως κύρια αιτία επιδείνωσης της νόσου, η οποία εμφανίζει εξάρσεις περίπου 2,6 φορές ανά έτος.
Η ψωρίαση σχετίζεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες στους οποίους περιλαμβάνονται η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, η χαμηλή υγρασία, διάφορα φάρμακα, το κάπνισμα, η λοίμωξη από τον ιό HIV και η παχυσαρκία. Η ψωρίαση δεν είναι μόνο δερματολογική ασθένεια, αφού στην Ελλάδα το 11% των ασθενών εμφανίζει ψωριασική αρθρίτιδα.

Θεραπεία της ψωρίασης με secukinumab

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα κλινικά στοιχεία, η secukinumab αποδεικνύεται ως και τρεις φορές πιο αποτελεσματική από το εικονικό φάρμακο(placebo) στη μείωση των μέτριων έως σοβαρών πλακών της ψωρίασης στα χέρια και/ή τα πόδια, όταν χορηγήθηκε σε εβδομαδιαία βάση κατά τη διάρκεια του πρώτου θεραπευτικού μήνα (54,3% βελτίωση την ομάδα παρέμβασης έναντι 19,2% στην ομάδα ελέγχου).
Οι ασθενείς επωφελήθηκαν επίσης και από την χορήγηση της secukinumab μια φορά ανά τέσσερις εβδομάδες, με το 30,9% να έχει εκκαθάριση ή ελαχιστοποίηση των ψωριασικών πλακών μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας. Επίσης σε άλλο σκέλος της έρευνας διαπιστώθηκε ότι το θεραπευτικό πρόγραμμα συντελούσε σε μείωση των σημαδιών και συμπτωμάτων της ψωρίασης στα νύχια, συγκριτικά με το εικονικό σκεύασμα.
Ειδικότερα, στην περίπτωση των ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση, η secukinumab βελτίωσε την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με το δέρμα μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας, όταν χορηγήθηκε κάθε εβδομάδα για έναν μήνα, συγκριτικά με το placebo (40,8% έναντι 1,6%).
Στην ίδια ομάδα ασθενών παρατηρήθηκε επίσης βελτίωση ως προς τον πόνο και τη δυσφορία, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, καθώς και ως προς το άγχος και την κατάθλιψη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψωρίαση σε σχέση με την ποιότητα ζωής του ασθενή έχει ανάλογη επίπτωση με ασθένειες όπως ο καρκίνος, το έμφραγμα, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου ΙΙ και η κατάθλιψη.
Καλό προφίλ ασφάλειας
Η ανάλυση των δεδομένων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η secukinumab έχει συγκρίσιμο προφίλ ασφάλειας μεταξύ θεραπείας και placebo, με τις κυριότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν να είναι λοιμώξεις.
«Τα νέα αυτά δεδομένα είναι ευπρόσδεκτα αφού αποδεικνύουν ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση στα σημάδια και συμπτώματα των ασθενών, ακόμη και όταν πρόκειται για δύσκολες ως προς την αντιμετώπιση περιοχές του σώματος», σχολίασε ο Δρ Κρίστιαν Ριχ, καθηγητής Δερματολογίας και Αλλεργιολογίας στο Αμβούργο της Γερμανίας.
«Πολλοί ασθενείς με ψωρίαση στα άνω άκρα, τα πόδια ή τα νύχια αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην καθημερινότητά τους και την εργασίας τους λόγω της δυσκολίας βάδισης ή της χρήσης των χεριών τους. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει αρνητική την ποιότητα της ζωής τους», συμπλήρωσε.
Τα στοιχεία πηγάζουν από διπλή-τυφλή ελεγχόμενη μελέτη, φάσης ΙΙ, στην οποία συμμετείχαν 404 ασθενείς. Είχε σχεδιαστεί να εκτιμήσει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της secukinumab σε διαφορετικά δοσολογικά σχήματα (εβδομαδιαία χορήγηση για τον πρώτο μήνα, μια φορά ανά τέσσερις εβδομάδες ή μια μονή δόση) των 150 mg, υποδόρια. 
healthyliving.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου