Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Λύση για την κατασπατάληση της τροφής;

Μούχλα... 60 ημερών υπόσχεται νέα τεχνική μικροκυμάτων για το ψωμί.Μούχλα... 60 ημερών υπόσχεται νέα τεχνική μικροκυμάτων για το ψωμί.«Διάρκεια ζωής» 60 ημερών, δίχως το φόβο της μούχλας, μπορεί να δώσει στο ψωμί μία νέα τεχνική που ανέπτυξε ερευνητική ομάδα στο πανεπιστήμιο Texas Tech των Ηνωμένων Πολιτειών, εγείροντας ελπίδες για την επίλυση του τεράστιου προβλήματος σπατάλης της τροφής.

Υπό κανονικές συνθήκες, το μέσο καρβέλι ψωμιού επιζεί για 10 ημέρες προτού μουχλιάσει.

Η τεχνική των αμερικανών επιστημόνων προβλέπει τη χρήση ενός μηχανήματος εκπομπής μικροκυμάτων, το οποίο εξοντώνει τους σπόρους που προκαλούν την ανάπτυξη μυκήτων όπως η μούχλα.

Πέραν του ψωμιού, το εν λόγω μηχάνημα έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την αύξηση της «μακροβιότητας» της γαλοπούλας και πολλών φρούτων και λαχανικών.

Το εν λόγω μηχάνημα μικροκυμάτων θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τους φούρνους μικροκυμάτων που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Η διαφορά; Το σύστημα των ερευνητών επιτρέπει μία «ομογενή πυκνότητα σήματος», αποφεύγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την άνιση κατανομή θερμότητας και τα επακόλουθα θερμά και ψυχρά σημεία που εμφανίζονται στους οικιακούς φούρνους.

Η τεχνική των επιστημόνων του Texas Tech δημιουργεί ελπίδες για την καταπολέμηση του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων, το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο σε ανεπτυγμένες χώρες του Δυτικού κόσμου.

Ενδεικτικά, στοιχεία που είναι διαθέσιμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες καταδεικνύουν πως η μέση οικογένεια πετάει το 40% των τροφίμων που αγοράζει, σπατάλη που αντιστοιχεί σε 165 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Παρόμοια προβλήματα έχουν παρατηρηθεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει το BBC, καθώς περίπου το 33% των καρβελιών ψωμιού που αγοράζονται καταλήγουν στον κάδο των αχρήστων.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου