Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Back to the 90′s: Christmas time

christmas90s1Το “Back to the 90’s” σας εύχεται «Καλά Χριστούγεννα» και σας χαρίζει ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο μέσα από την μουσική!



 Back to the 90’s: Christmas time!

Τα πρώτα Χριστούγεννα της δεκαετίας του 90 μας έφεραν και το πρώτο Χριστουγεννιάτικο album από το πιο δημοφιλές boy-band της εποχής. Οι New Kids On The Block κυκλοφορούν το Merry, MerryChristmas” που ανεβαίνει πολύ γρήγορα στις υψηλότερες θέσεις του Billboard ενώ δεν σταματά να «παράγει» επιτυχίες με τις οποίες καλωσορίσαμε τα 90’s! Μια από αυτές ήταν και το “Funky, Funky Christmas” του οποίου ο “old-school” ρυθμός κατέκλισε κυριολεκτικά κάθε ραδιοφωνικό σταθμό ανά τον κόσμο! Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του album ήταν το “This is for the children” (που είναι και το μοναδικό video clip που γυρίστηκε για το album αυτό), αλλά η αλήθεια είναι πως ο κόσμος ζητούσε πολύ περισσότερο το “Funky, Funky Christmas” πράγμα που ανάγκασε την εταιρεία Columbia Records να το κυκλοφορήσει ως το δεύτερο επίσημο single του λίγο πριν «εκπνοή» των 80’s.
1990 – New Kids On The Block – Funky Funky Christmas
O μικρότερος τραγουδιστής που κατάφερε να μπει στα ρεκόρ Guiness ως «ο νεότερος ερμηνευτής με Νο.1 επιτυχία», εμφανίστηκε το 1992 και προκάλεσε πραγματικά πάταγο! Ο πιτσιρίκος τότε JordyLemoine, από την Γαλλία, έχοντας εξασφαλίσει τεράστια επιτυχία από το πρώτο του κιόλας album“Pochette Surprise”, κυκλοφόρησε τα Χριστούγεννα της επόμενης  χρόνιάς το δεύτερο album του με τίτλο Potion Magique”. Πρώτο single μέσα από το album αυτό ήταν το χριστουγεννιάτικο τραγούδιIt’Christmas (C’est noel)” που δύσκολα προσπεράστηκε εκείνα τα Χριστούγεννα. Η παιδική φωνούλα του, έδινε στο τραγούδι την καταλληλότερη χριστουγεννιάτικη «νότα» για τις εορταστικές μέρες πράγμα που το ανέδειξε ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του! Πρωταρχικός όμως λόγος της δημιουργίας του τραγουδιού ήταν για τις ανάγκες της ταινίας Look who’talking now” με τον John Travolta, της οποίας οι πρωταγωνιστές πλαισίωναν τον Jordy και στο video-clip του, που έκανε πρεμιέρα μαζί με το single!
1993 – Jordy – It’s Christmas (C’est noel)
Ice MC (κατά κόσμον Ian Campbell), ήταν ένας από τους πρώτους εμπνευστές του eurodance – hip-hop, μιας άκρως επιτυχημένης συνταγής που τον έκανε γνωστό σχεδόν από τις αρχές της δεκαετίας του 90. Η μεγαλύτερη του επιτυχία όμως, ήρθε όταν το 1994 κυκλοφόρησε το album Ice’N’Green”που περιείχε τα smash hits της χρονιάς όπως : “Take away the color”, “Think about the way” και τοIt’rainy day” με την φωνητική συμμετοχή της ανερχόμενης τότε Alexia. Το τελευταίο τραγούδι αφού έκανε την «βόλτα» του από πολλά Νο.1 στα ευρωπαϊκά Top, επανακυκλοφόρησε λίγο αργότερα ελαφρώς αλλαγμένο! Η λέξη “rainy” στους στίχους του ρεφρέν αντικαταστάθηκε με την λέξη “Christmas” ενώ ήχοι από χριστουγεννιάτικα καμπανάκια προστέθηκαν στο super χορευτικό ρυθμό του. Το αποτέλεσμα ήταν το Christmas remix” της original version που κυριάρχησε κατά την διάρκεια των γιορτών σε κάθε club της Ευρώπης και όχι μόνο!
1994 – Ice MC feat.Alexia – It’s a rainy day (Christmas remix)
Την ίδια χρονιά η Mariah Carey κυκλοφόρησε ένα από τα πιο επιτυχημένα Χριστουγεννιάτικα albums όλων των εποχών! To Merry Christmas” έγινε πάνω από δέκα φορές πλατινένιο σε όλον τον κόσμο και εκτός από διασκευές κλασσικών χριστουγεννιάτικων τραγουδιών περιείχε και κάποια καινούρια τα οποία έμελλαν να γίνουν αργότερα επίσης, «all-time-classics». Περίτρανο παράδειγμα το “All I want for Christmas is you” που μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να σημειώνει τεράστια επιτυχία «αναζωπυρώνοντας» τις πωλήσεις του album κάθε Χριστούγεννα. Σχεδόν όλα τα τραγούδια από το album αυτό είναι στην «πρώτη γραμμή» των tracklists όλων των ραδιοφωνικών σταθμών όπως και τοChristmas (Baby please come home)” με τα έντονα gospel φωνητικά, του οποίου το video clip δημιουργήθηκε από τις κομμένες σκηνές από το video clip του προαναφερθέν “All I want for Christmas is you”.
1994 – Mariah Carey – Christmas (Baby please come home)
Ο μεγάλος σαξοφωνίστας Kenny G διατηρεί από το 1994 έως σήμερα τα «σκήπτρα» για το πιο επιτυχημένο χριστουγεννιάτικο album όλων των εποχών μετά από τον Elvis Presley! Το albumMiracles: The Holiday album” έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά albums για τις γιορτές και όλα αυτά με την συνοδεία μόνο ενός σαξόφωνου! Οι πωλήσεις του το έχουν κάνει τουλάχιστον δέκα φορές πλατινένιο σε όλον τον κόσμο ενώ το πρώτο μουσικό θέμα που κυκλοφόρησε, τόσο σε single όσο και σε video clip, είναι το διαχρονικό Have yourself merry littleChristmas”. Στο video clip υπάρχουν πολλές σκηνές από την ταινία του 1944 Meet me in St.Louis”όπου το είχε πρωτο-ερμηνεύσει μοναδικά η Judy Garland!
1994 – Kenny G – Have yourself a Merry little Christmas
Το Please come home for Christmas” κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1960 από τον μεγάλο τραγουδιστή και πιανίστα των blues, Charles Brown. 15 χρόνια μετά το τραγούδι διασκευάζεται από τους Eagles και καταφέρνει να σημειώσει αξιόλογη πορεία στα charts αλλά ήταν το 1995, που κατάφερε να ανέβει σε μονοψήφιες θέσεις των παγκόσμιων Top 10s με την εκπληκτική ερμηνεία που του χάρισε ο Jon Bon Jovi. To τραγούδι παρόλο που διατηρεί τα blues στοιχεία στην μουσική του, διαθέτει στίχους που κάνουν συνεχώς αναφορά στα Χριστούγεννα. Στο video clip του τραγουδιού πρωταγωνιστεί μια από μεγαλύτερες super-stars που πέρασαν ποτέ από το χώρο του modeling, ηCindy Crawford, πράγμα που έκανε κάθε μουσικό κανάλι να το μεταδίδει ασταμάτητα, κάνοντας το ένα από τα μεγαλύτερα hits εκείνων των Χριστουγέννων. Εκτός από την κυκλοφορία του ως maxi single το τραγούδι συμπεριλαμβανόταν στην συλλογή very Special Christmas 2” στην οποία συμμετείχαν πολλά αλλά μεγάλα ονόματα της δισκογραφίας όπως: Frank Sinatra, Paul Young, Tom Petty, Aretha Franklin, Luther Vandross, Boyz II Men, Vanessa Williams κ.α. Σκοπός της δημιουργίας αυτής της συλλογής, ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση των Special Olympics εκείνης της χρονιάς!
1995 – Jon Bon Jovi – Please Come Home For Christmas
Ένα από τα πιο επιτυχημένα singles όλων των εποχών σύμφωνα με το ρεκόρ Guinness είναι και το τραγούδι Macarena” που κατέκτησε το Νο.1 όλης της γης το 1994 από το μουσικό ντουέτο των LosDel Rio. Αυτή ήταν και η μοναδική επιτυχία που κατάφεραν να σημειώσουν αν εξαιρέσουμε τα διάφορα remix που κυκλοφορούσαν κατά καιρούς όπως συνέβη με το χριστουγεννιάτικο remake του που πρωτοακούσαμε δυο χρόνια μετά. Η επανεκτέλεση αυτή  περιείχε samples από πολλά κλασσικά τραγούδια όπως “Joy to the world”, “Jingle Bells”, “Rudolf the red nosed reindeer”, “White Christmas” και “Auld Lang Syne” που τραγουδούσαν για πρώτη φορά τα κορίτσια του πασίγνωστου video clip του. Το Macarena Christmas” κυκλοφόρησε σε ξεχωριστό maxi single που κατάφερε να το επαναφέρει σε αρκετά υψηλές θέσεις των Top 10.
1996 – Los Del Rio – Macarena Christmas
Και επειδή η συνταγή της επιτυχίας έδειχνε να «αποδίδει καρπούς» άλλο ένα επιτυχημένο καλοκαιρινό hit του 1996 διαμορφώθηκε καταλλήλως για να ταιριάζει και στα Χριστούγεννα. Ο λόγος για το Coco Jambo” από το συγκρότημα των Mr.President που κατάφερε να διατηρήσει την επιτυχία της original version στο μουσικό προσκήνιο και κατά την διάρκεια του χειμώνα!
1996 – Mr.President – Coco Jambo (Christmas Version)
Την ίδια χρονιά το πιο επιτυχημένο girl-band όλων των εποχών, οι βρετανίδες Spice Girlsδιασκεύασαν  την επιτυχία Sleigh Ride” που βασίζεται στην μουσική σύνθεση του Leroy Andersonαπό το 1946. Η διασκευή αυτή κυκλοφόρησε ως το b-side track στο maxi-single του τραγουδιού “2become 1” και έγινε έτσι το πρώτο χριστουγεννιάτικο τραγούδι που κυκλοφόρησαν επίσημα κατά την διάρκεια της καριέρας τους εφόσον μετά και από αυτή την επιτυχία οι Spice Girls διασκεύασαν μόνο άλλο ένα τραγούδι (“Christmas Wrapping” 1998) πάλι με την χρήση του b-side σε single. Για την ιστορία αναφέρουμε  πως η πρωτότυπη version του τραγουδιού γράφτηκε κατακαλόκαιρο και μέχρι σήμερα δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ σε κάποιο cd. Παρολ’άυτα έχει διασκευαστεί τουλάχιστον 100 φορές πράγμα που το αναγάγει σε ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια των Χριστουγέννων.
1996 – Spice Girls – Sleigh Ride
Taryl, Taj και TJ ή αλλιώς το πασίγνωστο trio των 3T, απαρτιζόταν από τους τρείς γιούς του TitoJackson (αδερφός του αείμνηστου Michael). Τα τρία αδέρφια έφεραν το «βαρύ φορτίο» του ονόματος Jackson και έτσι η επιτυχία δεν άργησε να τους «χτυπήσει την πόρτα»! Από το πρώτο τους κιόλας album με τίτλο Brotherhood” σημείωσαν τεράστιο αριθμό πωλήσεων ανά τον κόσμο ενώ στο πλευρό τους είχαν πάντα την υποστήριξη του διάσημου θείου τους, που συμμετείχε στην δημιουργία του. Το τραγούδι need you” ήταν το δεύτερο single μέσα από το album αυτό και αναφερόμαστε στην διασκευή του ομότιτλου τραγουδιού που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1979 από τους Euclid Beach Band. Οι 3T μαζί με την πολύτιμη συμβολή των φωνητικών του Michael Jackson, κατάφεραν να το απογειώσουν στα charts το 1996 και μάλιστα δύο φορές! Την μία με την original version του και την δεύτερη με το Christmas mix” που συμπεριλαμβανόταν αποκλειστικά στο maxi single του τραγουδιού!
1996 – 3T feat.Michael Jackson – I need you (Christmas mix)
Το 1998 o Justin Timberlake μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του επιτυχημένου group των N’Sync, κυκλοφόρησαν  το δεύτερο studio album τους με τίτλο Home for Christmas” σημειώνοντας την μεγαλύτερη επιτυχία εποχιακού album που έκανε ποτέ κάποιο boy-band μέχρι σήμερα. Εκτός από δύο παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια το album περιείχε κυρίως νέες επιτυχίες όπως ταThe meaning of Christmas”, “Under my tree” και “Merry Christmas, Happy Holidays” που οπτικοποιήθηκε γρήγορα για να γίνει ένα από τα πιο πολύ-μεταδομένα video clips εκείνων των Χριστουγέννων από το MTV.
1998 – N’Sync – Merry Christmas, Happy Holidays
Ένα από τα πιο εναλλακτικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια είναι και το Oi to the world” που γνωρίσαμε ως ένα δημιούργημα του συγκροτήματος The Vandals το 1996. Το γεγονός όμως πως η δισκογραφική εταιρεία τους δεν κατάφερε να τους προσφέρει την επιτυχία που αναζητούσαν τους οδήγησε να παραχωρήσουν το τραγούδι στο ανερχόμενο τότε συγκρότημα των No Doubt που το διασκεύασε ένα χρόνο αργότερα ακλουθώντας την ίδια rock «γραμμή» που είχαν δημιουργήσει οι προκάτοχοί του. Το αποτέλεσμα μόνο Χριστουγεννιάτικο δεν το λέμε, αλλά δεν παύει να είναι ένα από τα πιο ασυνήθιστα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ για τις γιορτές!
1997 – No Doubt – Oi to the world
Η Celine Dion εκπληρώνει μια μεγάλη της επιθυμία, όπως είχε δηλώσει το 1998, ηχογραφώντας ένα χριστουγεννιάτικο album ονόματι These are the special times”, με πολλά αγαπημένα της χριστουγεννιάτικα τραγούδια καθώς και με ορισμένα καινούρια. Τα δύο πρώτα singles ήταν τα μοναδικά δύο ντουέτα στο album, το “I’m your angel” με τον R.Kelly και το “The prayer” με τον Andrea Bocelli, που ουδεμία σχέση είχαν με το χριστουγεννιάτικο στοιχείο που διακατείχε τα υπόλοιπα τραγούδια του album. Παρολ’αυτά η Dion επανέφερε στη μνήμη μας παλιότερες Χριστουγεννιάτικες επιτυχίες όπως το Feliz Navidad” χαρίζοντας του εκτός από αγγλικό στίχο και μια δυνατή ερμηνεία αντάξια της επιτυχίας του original από τον José Feliciano.
1998 – Celine Dion – Feliz Navidad
Τα τέλη της δεκαετίας του 90 βρίσκουν τον λατίνο super-star Ricky Martin, στο απόγειο της καριέρας του! Το τρίτο studio album του με τίτλο το όνομα του, μας χαρίζει πολλές μεγάλες επιτυχίες όπως το “Shake your bon-bon”, στου οποίου την αυστραλέζικη έκδοση συμπεριλαμβάνεται ως b-side τοAy,Ay,Ay It’Christmas” που ξεχωρίζει πολύ γρήγορα για τον εύθυμο latin ρυθμό του. Το τραγούδι αργότερα συμπεριλήφθηκε σε πολλές χριστουγεννιάτικες συλλογές καθιερώνοντας το ως την «συνέχεια» του πασίγνωστου  “Feliz Navidad”, εφόσον και τα δύο είναι γραμμένα σε αγγλικό και ισπανικό στίχο μαζί!
1999 – Ricky Martin – Ay, Ay, Ay It’s Christmas

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!
Επιμέλεια: Θοδωρής Κολλιόπουλος
tralala.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου