Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Είναι τα πουπουλένια παπλώματα οικολογικά;

quilt-cover

Μη φοβάστε, μπορείτε να τα αγοράσετε άφοβα. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε.




Τα πούπουλα και τα φτερά είναι υλικά γεμίσματος παπλωμάτων και μαξιλαριών που θεωρούνται και είναι πολυτελή, εξ’ ού και η φράση “την έχει στα πούπουλα”. Για το γέμισμα μόνο ενός μαξιλαριού χρειάζονται μεγάλες ποσότητες πούπουλων ή φτερών. Φανταστείτε ότι μέσα σε μία δακτυλήθρα χωρούν 1.000 πούπουλα ενώ 1.000.000 πούπουλα ζυγίσουν μόλις 1 κιλό! Με το να χρησιμοποιείτε πουπουλένια παπλώματα δεν προδίδετε την οικολογική σας συνείδηση καθώς τα πούπουλα και τα φτερά αφαιρούνται από τα πτηνά (πάπιες ή χήνες) χωρίς αυτά να θανατωθούν. Συγκεκριμένα αφαιρούνται την Άνοιξη και πρόκειται για πούπουλα ή φτερά που θα χάσει ούτως ή άλλως το πητνό, προκειμένου να αντεπεξέλθει στη φυσική αύξηση της θερμοκρασίας.
Τι να διαλέξετε
Τα πούπουλα προέρχονται από το λαιμό και το κάτω μέρος του σώματος του πτηνού. Είναι πιο αφράτα από τα φτερά, λιγότερα ζεστά και σαφώς πιο ελαφριά. Τα φτερά προέρχονται από το υπόλοιπο σώμα. Είναι περισσότερο σταθερά και ογκώδη και δε συμπιέζονται εύκολα όπως τα πούπουλα, γι αυτό και χρησιμοποιούνται κυρίως σε μαξιλάρια. Τα παπλώματα που περιέχουν περισσότερα φτερά έχουν περισσότερο όγκο και είναι πιο ζεστά.
Πώς θα καταλάβετε την ποιότητα
Η ποιότητα των πούπουλων και των φτερών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Από την ηλικία: όσο πιο μικρό σε ηλικία είμαι το πτηνό τόσο πιο αφράτο είναι το υλικό που συλλέγεται από αυτό.
Από το χρώμα τους: Τα λευκά πούπουλα και φτερά θεωρούνται υψηλής ποιότητας και αυτό οφείλεται στην απαλότητά τους και στο γεγονός ότι οι λευκές πάπιες και χήνες ζουν και εκτρέφονται σε ιδιαίτερα ψυχρά κλίματα. Ένα τέτοιο πτηνό έχει προσαρμοστεί στις κλιματικές συνθήκες,έχει πλούσιο πτέρωμα, ικανό να διατηρεί τη θερμότητα του πτηνού σταθερή, ακόμα και στους 40οC. Τα γκρι πούπουλα και φτερά θεωρούνται κατώτερης ποιότητας κι αυτό γιατί προέρχονται είτε από πτηνά μεγαλύτερης ηλικίας άρα είναι λιγότερα ανθεκτικά και αφράτα.
Από το σημείο του σώματός του από όπου αφαιρέθηκαν: Τα πούπουλα και τα φτερά που προέρχονται από τις περιοχές κάτω από το λαιμό και το στήθος του πτηνού είναι πάντα πιο αφράτα και απαλά.

Το μυστικό

Καλύτερα το περίβλημα των παπλωμάτων να είναι βαμβακερό. Με κάθε πλύσιμο ή καθαρισμό το βαμβάκι γίνεται πιο μαλακό.
omorfamystika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου