Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

SEXUALITY: Οι ανδρικές ορμόνες και η μακροβιότητα

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τα αρχεία 80 ευνούχων από τη δυναστεία Chosun της Κορέας, η οποία κυβέρνησε τη χώρα από το 1932 έως το 1827. Οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν συνεκρίθησαν με αυτές των γενεαλογικών 


αρχείων άλλων ανδρών της ίδιας κοινωνικής τάξης. Οι ερευνητές βρήκαν πως ο μέσος χρόνος ζωής ενός ευνούχου ήταν τα 70 έτη, δηλαδή 14-19 χρόνια μεγαλύτερος από τον μέσο χρόνο ζωής ενός άνδρα ίδιας κοινωνικής τάξης που δεν έχει υποβληθεί σε ευνουχισμό. 

Τρεις, μάλιστα, ευνούχοι κατάφεραν να ξεπεράσουν την ηλικία των 100 ετών και οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι σε αυτήν την ομάδα ο αριθμός των αιωνόβιων ήταν τουλάχιστον 130 φορές υψηλότερος από τον αντίστοιχο αριθμό στις σύγχρονες αναπτυγμένες κοινωνίες.

Η παρούσα μελέτη, λοιπόν, φαίνεται να υποστηρίζει την υπόθεση ότι οι ανδρικές ορμόνες μειώνουν το προσδόκιμο ζωής των ανδρών, χωρίς όμως να αποδεικνύει την άμεση επίδραση του ευνουχισμού στην αύξησή του. Επισημαίνεται, άλλωστε, ότι η διαφορά στα χρόνια επιβίωσης μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως είναι η διατροφή, η φυσική άσκηση και το στρες, οι οποίοι όμως δεν ελέγχθηκαν από τους ερευνητές.

Υπάρχουν προηγούμενες μελέτες που αναδεικνύουν την αύξηση του χρόνου ζωής σε ζώα που υποβλήθηκαν σε ευνουχισμό. Οι μελέτες όμως σε ανθρώπους δεν έχουν καταλήξει σε συνεκτικά και αδιάψευστα συμπεράσματα. Μια μελέτη σε τραγουδιστές, για παράδειγμα, δεν έδειξε διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των ευνουχισμένων και των μη ευνουχισμένων, ενώ μια άλλη ανέδειξε την αύξηση του χρόνου ζωής κατά 14 χρόνια σε ψυχιατρικά ασθενείς τροφίμους ιδρυμάτων που υποβλήθηκαν σε ευνουχισμό.

Παράλληλα, οι ειδικοί εκτιμούν πως οι γυναίκες είναι 10 φορές πιο πιθανό να φτάσουν την ηλικία των 110 σε σύγκριση με τους άνδρες και υποστηρίζουν πως μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι που ευθύνονται για αυτό.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες μπορεί να έχουν πλεονέκτημα αναφορικά με τον χρόνο ζωής, διότι έχουν δύο Χ χρωμοσώματα. Τα μισά κύτταρά τους, δηλαδή, φέρουν το Χ χρωμόσωμα της μητέρας και τα άλλα μισά του πατέρα, με αποτέλεσμα, αν υπάρχει κάποιο ελάττωμα σε ένα από τα δύο, να επηρεαστούν μόνο τα μισά τους κύτταρα.

Επίσης, οι ανδρικές ορμόνες είναι πιθανό να έχουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και να δημιουργούν προδιάθεση για καρδιοαγγειακά επεισόδια.

Οι επιστήμονες τονίζουν, ωστόσο, ότι η ποιότητα της ζωής έχει μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητα. Οι ίδιοι οι ερευνητές δεν υποστηρίζουν τη χορήγηση αγωγής με σκοπό τη μείωση των ορμονών. Εξηγούν, μάλιστα, ότι η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στους άνδρες, αλλά και στις γυναίκες, έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή μείωση της libido.

Παράλληλα όμως τονίζουν ότι δεν ισχύουν ούτε οι ισχυρισμοί κάποιων φαρμακοβιομηχανιών σχετικά με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής μετά τη χορήγηση ορμονοθεραπείας που αποσκοπεί στην αποκατάσταση των επιπέδων των ορμονών που έχουν μειωθεί, λόγω αυξημένης ηλικίας. Η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να βοηθήσει μια συγκεκριμένη ομάδα ανδρών που έχουν χαμηλά επίπεδα της ορμόνης, αλλά ακόμα δεν έχει αποδειχτεί αν είναι ωφέλιμη και ασφαλής για τους μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες.

Οι ειδικοί, βέβαια, δεν συστήνουν τον ευνουχισμό στους άνδρες που θέλουν να ζήσουν πολλά χρόνια. Η διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή και η συστηματική φυσική άσκηση εξακολουθούν να είναι τα βασικά όπλα του ανθρώπου για την επίτευξη της μακροβιότητας.

Πηγή: abcnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου