Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Οι 5 νέοι «κανόνες» στην αγορά εργασίας

                                                                                                                                                                          http://www.goodkastoria.gr/Η εύρεση εργασίας πάντα έμοιαζε με Γολγοθά, για όποιον αναζητούσε μία επαγγελματική ευκαιρία στη ζωή του. Την τελευταία πενταετία όμως, 


με την παγκόσμια οικονομική κρίση να καταρρακώνει επιχειρήσεις και επαγγελματίες, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Τι ψάχνουν οι εργοδότες και τι πρέπει να προσφέρουν πλέον οι εργαζόμενοι;

                                                                                                                                                                                                                              http://www.goodkastoria.gr/
Οι αλλαγές ραγδαίες, οι απαιτήσεις πολλές και ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας αρκετές φορές απογοητευτικός για τον επίδοξο εργαζόμενο. Από το 2008 και μετά, τα πράγματα έχουν πάρει νέα τροπή και οι εργαζόμενοι οφείλουν να γνωρίζουν τους πέντε νέους «κανόνες» στην αγορά εργασίας.
1. Η τεχνολογία είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού
Η πληροφορική επέτρεψε στους εργοδότες να δημιουργήσουν αυτοματοποιημένα συστήματα στη διαδικασία των αιτήσεων εργασίας, συστηματοποιώντας παράλληλα, τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται τα στοιχεία των αιτούντων. Στη νέα αυτή δομημένη αναζήτηση εργαζομένου, οι νέοι είναι η φθηνότερη πηγή εργατικού δυναμικού.
Όταν μάλιστα, τα γραφεία ευρέσεως εργασίας συναλλάσσονται με τους εργοδότες, επιδιώκοντας το ιδανικό «πάντρεμα», ταλέντου και φθηνού εργατικού δυναμικού, οι συνθήκες για όσους έχουν κάποια ηλικία και ζητούν να εκτιμηθεί και οικονομικά η εμπειρία τους, δυσκολεύουν σημαντικά.
                                                                                                                                                                                                                                                                                http://www.goodkastoria.gr/
 
2. Λέξεις – κλειδιά
Η αυτοματοποιημένη διαδικασία δε λειτουργεί μόνο από τα δεδομένα, που υπάρχουν στο σύστημα, αλλά και από τις λέξεις – κλειδιά που έχουν εισάγει σε αυτό. Με αυτή την έννοια, τη θέση του προσώπου, που αναζητά δουλειά και της ανθρώπινης επαφής, έχουν πλέον πάρει οι «λέξεις-κλειδιά», που ξεχωρίζουν από τα χιλιάδες βιογραφικά τους πιθανούς από τους λιγότερο πιθανούς μελλοντικούς εργαζομένους.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                           http://www.goodkastoria.gr/
 
3. Όσο λιγότερα τόσο καλύτερα
Η αίτηση για εργασία δεν είναι πλέον, σελίδες με τα άπειρα προσόντα και κείμενα, όπου κάποιος μπορεί να εξιστορεί τη ζωή του και τους μελλοντικούς του στόχους ως επαγγελματίας. Το βιογραφικό πρέπει να μη ξεπερνά σε σύνολο τις δύο σελίδες.
Θυμηθείτε, ότι όταν κάνετε αίτηση για δουλειά online, δίνετε το δικαίωμα στο σύστημα των πληροφοριών να ψάξει για τις λέξεις – κλειδιά, που θα σας δώσουν το «πράσινο φως» για να επικοινωνήσει μαζί σας ο εργοδότης. Για το λόγο αυτό, όσο πιο περιεκτικά και συγκεκριμένα είναι τα στοιχεία σας, τόσο αυξάνετε τις πιθανότητες να περάσετε από το πρώτο στάδιο της ανάλυσης των πληροφορίων.
                                                                                                                                                                                                                                             http://www.goodkastoria.gr/
 
4. Τέρμα οι απαντήσεις
Όσο ο ανθρώπινος παράγοντας αντικαθίσταται από την τεχνολογία, τόσο δε θα λαμβάνετε απάντηση, στις αιτήσεις που έχετε κάνει για δουλειά. Με απλά λόγια, θα είστε τυχεροί αν λάβετε ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα του τύπου «Σας ευχαριστούμε, λάβαμε το μήνυμά σας, θα σας ειδοποιήσουμε».
Αυτό ίσως είναι το πιο δύσκολο σημείο, όταν κάποιος ψάχνει για δουλειά. Η αβεβαιότητα, όχι μόνο αν θα έχετε τα προσόντα να σας προσλάβει κάποιος, αλλά αν αυτός ο κάποιος, έχει πάρει στα χέρια του την αίτηση. Η άγνοια του τι απέγινε η αίτησή σας δυστυχώς, είναι μία παράπλευρη απώλεια της νέας τεχνολογικής εποχής, που διανύουμε.
                                                                                                                                                                                                                    http://www.goodkastoria.gr/
 
5. Σαφήνεια
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μπορείτε να ελέγχετε την πορεία της αίτησής σας, αλλά και να περάσετε τη διαδικασία της πρώτης επιλογής του αυτοματοποιημένου συστήματος, είναι να είστε απόλυτα σαφείς στο τι θέλετε να κάνετε. Μην «ανοίγεστε» στις άπειρες επιλογές που σας προσφέρει το internet.
Σκεφτείτε το σύστημα προσλήψεων σα μία αχανή εικονική «μήτρα», στην οποία οι εργοδότες αναζητούν εργαζομένους σύμφωνα με το ρόλο και τη λειτουργία, που θα μπορέσουν να έχουν. Εστιάζοντας, λοιπόν, το ενδιαφέρον σας σε ένα συγκεκριμένο τμήμα, αυξάνετε αυτόματα τις πιθανότητες να σας ανακαλύψει ο εργοδότης.
Πηγή:clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου