Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Τι μας κάνει δυστυχισμένους;

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται άμεσα με 


την ψυχολογική διάθεση του ανθρώπου αποφαίνεται καναδική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Green Economics.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τρεντ στο Οντάριο μελέτησαν στοιχεία από 14 ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο αυξάνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση τόσο πιο δυσαρεστημένοι και δυστυχισμένοι αισθάνονται οι άνθρωποι. Αξιοσημείωτο είναι ότι ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή όσο πιο δυστυχισμένοι αισθάνονται οι άνθρωποι σε μια περιοχή ή χώρα, τόσο περισσότερο αυξάνεται και η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Οι επιστήμονες με επικεφαλής τους Δρ Μπάϊρον Λιου και Μακ Άρβιν, ανέλυσαν στοιχεία για τα κατά κεφαλήν ποσοστά εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, που θεωρείται αντιπροσωπευτική μέτρηση για το γενικότερο επίπεδο ρύπανσης του αέρα σε μια χώρα, καθώς πηγάζει από την καύση των ορυκτών καυσίμων. Μετά συσχέτισαν αυτά τα στοιχεία με το επίπεδο ευτυχίας των πολιτών, όπως αυτό προκύπτει από τις σχετικές έρευνες της κοινής γνώμης με ερωτηματολόγια.
Οι χώρες που μελετήθηκαν, ήταν: Ελλάδα, Βέλγιο, Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Ρωσία.
Η μελέτη έδειξε την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην ψυχική διάθεση των πολιτών, αν και δεν εξηγεί μέσω ποιού μηχανισμού προκύπτει αυτή η αλληλεπίδραση.
omorfamystika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου