Οι ειδικοί αναφέρουν συνέχεια ότι ένα ή δύο ποτήρια κρασί την ημέρα (κατά προτίμηση το κόκκινο που περιέχει και ρεσβερατρόλη) μπορούν να δράσουν προληπτικά για το έμφραγμα (καρδιακή προσβολή). Τώρα φαίνεται ότι λίγο κρασάκι μπορεί να είναι «ασπίδα» και για όσους έχουν ήδη υποστεί καρδιακό επεισόδιο.
Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Cardiology». Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης, τα άτομα που έχουν ήδη υποστεί καρδιακό επεισόδιο αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο να υποστούν δεύτερο εάν πίνουν κρασί μαζί με το φαγητό τους (με μέτρο).
Κόκκινο και λευκό κρασί
Η μελέτη αυτή είναι μια από τις πρώτες που διερευνούν πώς το κρασί επιδρά στη θνησιμότητα σε όσους πάσχουν ήδη από καρδιοπάθεια.
Οπως έδειξε η μελέτη, άνδρες και γυναίκες που έχουν ήδη υποστεί καρδιακό επεισόδιο και πίνουν δυο μεγάλα ποτήρια (περίπου μισό λίτρο) κρασί την ημέρα, είτε αυτό είναι λευκό είτε κόκκινο, αντιμετωπίζουν13% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν ένα δεύτερο καρδιακό επεισόδιο, σε σύγκριση με όσους και όσες απέχουν πλήρως από το κρασί. Αντιμετώπιζαν επίσης 17% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιοπάθεια σε σύγκριση με αυτούς που απείχαν γενικώς από το αλκοόλ.
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές μελέτησαν 11.248 άνδρες και γυναίκες στην Ιταλία οι οποίοι είχαν επιβιώσει μετά από καρδιακό επεισόδιο. Ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες των εθελοντών, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης κρασιού. Στη συνέχεια παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες προκειμένου να ανακαλύψουν πόσοι από αυτούς εμφάνισαν ξανά καρδιολογικά προβλήματα μέσα σε 3,5 χρόνια από το καρδιακό επεισόδιο καθώς και πόσοι απεβίωσαν μέσα σε διάστημα 7 ετών.
Αλκοόλ, αντιοξειδωτικά και ρεσβερατρόλη
Αναφερόμενοι στα ευρήματά τους οι επιστήμονες σημειώνουν ότι είναι γνωστό πως το κρασί έχει προστατευτική δράση ενάντια στις καρδιοπάθειες. Ο κύριος λόγος είναι το αλκοόλ το οποίο μειώνει τη θρόμβωση. Γι’ αυτό πολλές έρευνες δείχνουν ότι τόσο το λευκό όσο και το κόκκινο κρασί είναι το ίδιο ωφέλιμα.
Ωστόσο το κόκκινο κρασί θεωρείται ανώτερο από το λευκό διότι περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και κυρίως τη ρεσβερατρόλη. Τα αντιοξειδωτικά ενδεχομένως να μειώνουν την εναπόθεση χοληστερόλης (χοληστερίνης) στις αρτηρίες καθώς και τις φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία. Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται στη φλούδα του σταφυλιού η οποία αφαιρείται στην περίπτωση του λευκού κρασιού.
Εκτιμούν επίσης οι ερευνητές ότι τα άτομα που καταναλώνουν κρασί με μέτρο διάγουν γενικότερα έναν πιο υγιεινό βίο. «Τα στοιχεία μας μαρτυρούν πως σε άτομα με καρδιαγγειακή νόσο το κρασί έχει παρόμοια επίδραση με εκείνη που έχει στον γενικό πληθυσμό. Στη μελέτη μας άτομα που έπιναν κρασί φαινόταν να είναι πιο υγιή σε σύγκριση με όσα δεν έπιναν. Συγχρόνως ανακαλύψαμε χειρότερα μοτίβα διατροφής σε άτομα που έπιναν πολύ κρασί».
Οι ίδιοι οι ερευνητές πάντως τονίζουν ότι τα ευρήματα αυτά αφορούν μόνο ασθενείς οι οποίοι συνήθιζαν να πίνουν με μέτρο αλκοόλ σε τακτική βάση ακόμη και πριν ξεκινήσει η μελέτη.
Προειδοποίησαν μάλιστα ότι καρδιοπαθείς που έχουν υποστεί έμφραγμα δεν θα έπρεπε να ξεκινήσουν την κατανάλωση κρασιού μόνο ως μέτρο πρόληψης μελλοντικών προβλημάτων με την καρδιά τους.
Ο ρόλος του κρασιού στην καρδιά έγινε γνωστός από μια παρατήρηση που ονομάστηκε Γαλλικό Παράδοξο: οι Γάλλοι παρότι έχουν υψηλότερη χοληστερίνη από τους Αμερικανούς, εμφανίζουν πολύ λιγότερες καρδιακές προσβολές και ως εξήγηση αυτού του φαινομένου θεωρήθηκε το κρασί που πίνουν.
healthyliving.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου