Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Βιογραφία | Leo Fender, ο εφευρέτης της ηλεκτρικής κιθάρας

leo fenderΟ Clarence Leonidas “Leo” Fender (10 Αυγούστου 1909 – 21 Μαρτίου 1991) ήταν ο εφευρέτης που ίδρυσε την Fender Electric Instrument Manufacturing Company, ή αλλιώς “Fender”.



Είναι ο άνθρωπος που κατασκεύασε και έκανε τις κιθάρες Fender γνωστές σε ολόκληρο το πλανήτη.
Μαζί με τον εφευρέτη του ηλεκτρικού ήχου Les Paul, θεωρούνται δύο από της σημαντικότερες προσωπικότητες στην ανάπτυξη ηλεκτρικών μουσικών οργάνων τον 20ο αιώνα. Οι Fender είναι από τις πρώτες ηλεκτρικές κιθάρες που κατασκευάστηκαν μαζί με τις Les Paul. Διάσημα μοντέλα Fender: “Telecaster”, “Stratocaster”, κ.ά.
Το 1965 ο Leo Fender πουλάει την εταιρεία του Fender Musical Instruments Corporation στην CBS για δεκατρία εκατομμύρια δολάρια.
Ο Clarence Leonidas Fender (“Leo”) γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1909. Οι γονείς του ήταν οι Clarence Monte Fender και Harriet Elvira Wood, ιδιοκτήτες ενός πετυχημένου πορτοκαλεώνα, ανάμεσα στις περιοχές Anaheim και Fullerton, στην California. Κάποιοι θεωρούν ότι ήταν Ελληνοαμερικανός εξαιτίας του ονόματός του, ενώ άλλοι ότι ήταν Ιρλανδικής καταγωγής.
Από πολύ μικρή ηλικία, ο Fender έδειξε ενδιαφέρον στο να μαστορεύει και να πειραματίζεται με τα ηλεκτρονικά. Όταν ήταν 18 χρονών, ο θείος του που είχε ένα κατάστημα ηλεκτρικών, του έστειλε ένα κουτί γεμάτο με τμήματα που απορρίπτονται από ραδιόφωνα αυτοκινήτου, καθώς και μία μπαταρία. Τον επόμενο χρόνο, ο Leo επισκέφθηκε το μαγαζί του θείου του στη Santa Maria και γοητεύτηκε από ένα ράδιο που είχε φτιάξει ο θείος του από ανταλλακτικά, το οποίο ήταν τοποθετημένο στην βιτρίνα του μαγαζιού.
Ο Leo αργότερα ισχυρίστηκε ότι η δυνατή μουσική που έβγαινε από το ηχείο του ραδιοφώνου τον εντυπωσίασε πάρα πολύ. Σύντομα, ξεκίνησε να επισκευάζει ραδιόφωνα σ’ ένα μικρό μαγαζί, στο σπίτι των γονιών του.
Την άνοιξη του 1928, ο Fender αποφοίτησε από το Fullerton Union High School, και το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς μπήκε στο Fullerton Junior College. Ενώ σπούδαζε για να γίνει λογιστής, συνέχισε μόνος του να μαθαίνει και να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά.
Μετά το κολέγιο, δούλεψε ως deliveryman σε μια εταιρεία που αποθήκευε πάγο, όπου αργότερα έγινε λογιστής. Εκείνο το διάστημα, τον πλησίασε ένας αρχηγός τοπικού συγκροτήματος ρωτώντας τον αν θα μπορούσε να «χτίσει» ένα δημόσιο σύστημα διεύθυνσης για χρήση από την μπάντα σε χορούς στο Χόλιγουντ. Ο Fender υπέγραψε συμβόλαιο για την κατασκευή έξι από αυτά τα συστήματα PA.
Το 1933, γνώρισε την Esther Klosky και παντρεύτηκαν το 1934. Μετά από τέσσερα χρόνια, το 1938, με $600 που είχε δανειστεί, ανοίγει το δικό του μαγαζί για επισκευές ραδιοφώνων, το “Fender Radio Service.” Σύντομα, πολλοί μουσικοί άρχισαν να τον επισκέπτονται για τα συστήματα PA τα οποία άρχισε να κατασκευάζει, να πουλά και να ενοικιάζει. Τον επισκέπτονταν επίσης και για τις ενισχυμένες ακουστικές κιθάρες που άρχιζαν να κάνουν τότε την εμφάνισή τους στη Νότια Καλιφόρνια.
Το 1946 ο κατασκευαστής ενισχυτών μουσικών οργάνων και τεχνικός ραδιοφώνου Clarence Leonidas Fender, κατασκεύασε μέσω της ομώνυμης εταιρίας την πρώτη επιτυχημένη εμπορικά συμπαγή ηλεκτρική κιθάρα με μονό ηλεκτρομαγνήτη η οποία αρχικά ονομάστηκε Fender Esquire. Ήταν το πρώτο ουσιαστικό κατασκευαστικό πέρασμα από την τυπική κιθάρα που χρησιμοποιείτο στη τζαζ προς το όργανο που θα έβρισκε απήχηση από τους μουσικούς της κάντρι της δυτικής Καλιφόρνια. Η εκδοχή της Esquire με δυο μαγνήτες ονομάστηκε αρχικά Broadcaster, όνομα το οποίο άλλαξε σε Fender Telecaster έπειτα από γεγονός συνωνυμίας/ομοηχίας με το σετ ντραμς Broadkaster.
Από την εταιρεία του “Fender” έφυγε στα τέλη των 1960s, και αργότερα ίδρυσε δύο άλλες, τις MusicMan και G&L Musical Instruments.
Στις 21 Μαρτίου 1991, πέθανε, χτυπημένος από την ασθένεια του Parkinson.
Η κιθάρα, το μπάσο, καθώς και τα σχέδια ενισχυτή που εφηύρε, εξακολουθούν να κυριαρχούν, μισό αιώνα αργότερα. Ο Leo Fender, δεν έπινε ούτε κάπνιζε. Δεν είχε παιδιά αλλά λίγους και καλούς φίλους. Παιδιά του ήταν οι κιθάρες και οι ενισχυτές του, όπως χαρακτηριστικά έχει πει ένας συνεργάτης του. Ο κόσμος της κιθάρας αλλά και της μουσικής γενικότερα, του χρωστάει τα πάντα.

Πηγές:
www.radiomusicrock.com/
en.wikipedia.org
www.tdpri.com
www.musicheaven.gr
Επιμέλεια-προσαρμογή: Σοφία Παφτούνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου