Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Πως το άτομο διαμορφώνει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις

Γράφει η Γιώτα Ταμτάμη*
Το σεξ είναι ίσως το ισχυρότερο ένστικτο του ανθρώπινου είδους, είναι ένα αγαθό που θα πρέπει να απολαμβάνουν - σχεδόν - όλοι καθώς βοηθάει στην διατήρηση της καλής πνευματικής, ψυχικής και σωματικής υγείας. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες σεξουαλικού προσανατολισμού.Οι λεγόμενοι στρέιτ που είναι η επιθυμητή κατηγορία από το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, κατηγορίες που δεν είναι επιθυμητές από την κοινωνία αλλά ανέχονται όπως είναι οι ομοφυλόφιλοι, και κατηγορίες που ούτε επιθυμητές είναι ούτε κι ανέχονται όπως είναι η παιδοφιλία. Υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες που είναι όμως - φαντάζομαι – λιγότερο γνωστές και άρα μικρότερης σημασίας.

Πώς όμως διαμορφώνονται οι σεξουαλικές προτιμήσεις;

Έχει προταθεί από κάποιους ειδικούς ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός αρχίζει κι διαμορφώνεται ήδη από τα πρώτα χρόνια ζωής του ατόμου. Υπάρχουν βέβαια κι κάποιες θεωρίες που υποστηρίζουν γονιδιακούς παράγοντες για την εκδήλωση τουλάχιστον της ομοφυλοφιλίας. Υπάρχει ωστόσο και η πολυπαραγοντική επίδραση και συνισταμένη μεταξύ γονιδιακών, κοινωνικών, οικογενειακών, και ψυχολογικών παραμέτρων. Μεγαλύτερο ειδικό βάρος έχει η ψυχολογία του ατόμου, που όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητη μεταβλητή αλλά είναι προϊόν της σύνθεσης των άλλων παραγόντων. Βέβαια κι αυτή επηρεάζει τις άλλες μεταβλητές αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό από ότι το αντίστροφο. Τα γονίδια, ενδεχομένως να επηρεάζουν το μοντέλο ανάπτυξης του εγκεφάλου δίνοντας αποκλίσεις σε κάποια μέρη του εγκεφάλου ορισμένων ανθρώπων συμβάλλοντας έτσι στην προδιάθεση για εκδήλωση της ομοφυλοφιλίας. Η οικογένεια, για την όποια έχει προταθεί από τον Φρόιντ η λεγόμενη θεωρία του οιδιπόδειου συμπλέγματος, κατά την όποια το παιδί μιμείται την συμπεριφορά των γονιών του και σε κάποια φάση της ζωής του τρέφει απέραντη αγάπη για την μητέρα του και αρχίζει και ''μισεί'' τον πατέρα του με αποτέλεσμα να μιμείται τους τρόπους συμπεριφοράς του προκειμένου να ''κερδίσει'' την μητέρα του. Εννοείται χωρίς σεξουαλικό περιεχόμενο αλλά κυρίως συναισθηματικό. Διότι εν τέλει και το σεξουαλικό ένστικτο ένα συναίσθημα είναι. Βιολογικά τουλάχιστον είναι σχεδόν πανομοιότυπη η έκκριση του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη όταν κάνουμε σεξ και όταν έχουμε απλώς κάποια συναισθήματα. Οι κοινωνικοί παράγοντες ενδεχομένως να σχετίζονται ως ένα βαθμό και με την φράση από τραγούδι που λέει ''η δουλειά κάνει τους άντρες'' .Και εξηγούμε, σε ένα περιβάλλον το οποίο σκληραγωγεί το άτομο σωματικά κι ψυχικά, τότε συγκριτικά με ένα εντελώς αντίθετο περιβάλλον το άτομο έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει μια υγιής σεξουαλικότητα από ότι στο δεύτερο που το άτομο μπορεί να γίνει π.χ. παιδόφιλος. Διότι συγκεκριμένα η τελευταία διαστροφή προκύπτει από έναν συσχετισμό δυνάμεων, δηλαδή ο παιδόφιλος είναι αδύναμος σωματικά και ψυχικά και δεν μπορεί να διεκδικήσει ένα άτομο της ίδιας ηλικίας με αυτό αφού δεν μπορεί να ''υποδυθεί'' τον ρόλο του αρσενικού όντας ως το ισχυρότερο φύλλο. Άλλοι κοινωνικοί παράγοντες είναι οι κοινωνικές επαφές αφού ένας έφηβος ο όποιος συναναστρέφεται με άλλους συνομηλίκους του και των δύο φύλλων έχει αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξει μια ''σωστή'' σεξουαλική ταυτότητα παρά κάποιος άλλος έφηβος ο όποιος για διαφόρους λόγους συναναστρέφεται μόνο με άτομα του ίδιου φύλλου καταλήγοντας στο τέλος ομοφυλόφιλος. Επίσης σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν τυχαία γεγονότα, όπως η αποπλάνηση από έναν ενήλικο που μπορεί να μετατρέψει και το ίδιο το θύμα ίδιο από άποψη προτιμήσεων με αυτό του θύτη, ή ένα ''αθώο'' παιχνίδι περιέργειας και εξερεύνησης μεταξύ δύο φίλων του ίδιου φύλλου καταλήγοντας τους σε ομοφυλόφιλους.

Συμπερασματικά τα χρόνια της εφηβείας είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη των σεξουαλικών προτιμήσεων και υπό προϋποθέσεις μπορεί σε αυτήν την περίοδο να αλλάξουν τα πάντα όπως για παράδειγμα ομοφυλόφιλοι, ακόμα και παιδόφιλοι να γίνουν στρέιτ ή και το αντίστροφο. Οι έντονες σωματικές αλλαγές με την υπερέκκριση ορμονών κατά την διάρκεια αυτής της ηλικίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως το ''hardware'' που ενδεχομένως να είναι πιο συμβατό με κάποιο είδος ''software'' που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι κοινωνικοί και οικογενειακοί παράγοντες.
lesvosreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου