Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Να βάλω καπνά;

Συνεχίζεται η υλοποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης της Συμβολαιακής Γεωργίας από τηνΤράπεζα Πειραιώς, με την εταιρεία MIΣΣΙΡΙΑΝ Α.Ε και περισσότερους από 1000καπνοκαλλιεργητές των Νομών Σερρών, Δράμας και Πιερίας.
Σε κεντρική εκδήλωση που έγινε στην πόλη των Σερρών, ο κ. Σταύρος Λεκκάκος, Διευθύνων Σύμβουλος & CEO της Τράπεζας Πειραιώς, και ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, συνοδευόμενοι από τους Γενικούς  Διευθυντές της Τράπεζας, κ.κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο και Ιωάννη Σγουροβασιλάκη και ομάδα ανώτερων στελεχών του Ομίλου, παρουσίασαν σε περισσότερους από 800 καπνό - παραγωγούς των Νομών Σερρών, Δράμας και Πιερίας τα πλεονεκτήματα της Συμβολαιακής γεωργίας στον τομέα τηςκαλλιέργειας καπνού και ανακοίνωσαν τη σχετική συνεργασία με την εταιρεία ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ Α.Ε, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου στην Ελλάδα και στην περιοχή των Βαλκανίων με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα.


Η εταιρεία που αναπτύσσει δραστηριότητα και στις ΗΠΑ έχει συνάψει πρόσφατα συμφωνία στρατηγικού χαρακτήρα με την Αμερικανική εταιρεία Philip Morris τριετούς διάρκειας.

Όπως επεξηγήθηκε από τους ομιλητές, η χρηματοδοτική πρόταση της Συμβολαιακής Γεωργίας στον τομέα της καπνοκαλλιέργειας αναφέρεται ουσιαστικά στην ορθολογική οργάνωση και στην οικονομική στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα από τον παραγωγό μέχρι την επεξεργασία και την πώληση των προϊόντων από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.



Μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας ο παραγωγός θα έχει διαθέσιμη όλη την απαιτούμενη ρευστότητα τη στιγμή που τη χρειάζεται, αλλά και εγγυημένη πληρωμή της παραγωγής που έχει συμφωνήσει να παραδώσει στην εταιρεία, μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου κάθε χρόνου. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει τον παραγωγό με πρόσθετες (πέραν του ΕΛΓΑ) εγγυήσεις για την πιθανή απώλεια παραγωγής λόγω καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθύνων Σύμβουλος  της εταιρείας ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ Α.Ε κ. Νικόλαος Τζούμας, παρουσία του προέδρου της εταιρείας κ. Άγκο Μισσιριάν, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Λεκκάκος η συσσωρευμένη τεχνογνωσία του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, στον οποίο εντάχθηκε πρόσφατα η ATEbank, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα σε πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Αντωνιάδης  έκανε λόγο στη συνέχεια για «συναλλακτικό εξορθολογισμό», που εξασφαλίζει πόρους και ρευστότητα για τον παραγωγό και ανακοίνωσε ότι στο σύστημα της Συμβολαιακής Γεωργίας θα ενταχθούν μέχρι το τέλος του έτους περισσότερες από 30 μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στο χώρο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Τέλος ο κ. Αντωνιάδης κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι το προϊόν της συμβολαιακής γεωργίας είναι δυναμικό και προσαρμόζεται στα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε αγροτικής δραστηριότητας και επισήμανε ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα λάβει υπόψη της όλες τις προτάσεις των παρευρισκομένων.

Τα στάδια καλλιέργειας του καπνού

Πρώτη φροντίδα του καπνοπαραγωγού είναι η εκλογή του χωραφιού, που καλό θα είναι να έχει αργιλώδες έδαφος και το οποίο οργώνεται 3 με 4 φορές, ώστε να είναι έτοιμο για την σπορά.

Ο σπόρος του καπνού που έχουμε μαζέψει και κρατήσει από την προηγούμενη χρονιά και που είναι ψιλός σαν το σουσάμι (10000- 12000 σπόροι στο γραμμάριο) , δυσκολεύει την απ' ευθείας σπορά στο χωράφι. Τέλος του χειμώνα σπέρνεται στα πεταχτά με το χέρι στις βραγιές. (Σπορείο είναι ο τόπος που σπέρνεται ο καπνόσπορος για να βλαστήσει και να δώσει τα καπνοφυτάρια, που αργότερα φυτεύονται στο χωράφι. Στις διάφορες περιοχές ονομάζεται φυτώριο, βραγιά ,τζάκι κλπ. )

Το χώμα στις βραγιές πρέπει να είναι οργωμένο, καθαρισμένο και λιπασμένο. Όταν φυτρώσει ο σπόρος, το λεγόμενο φυντάνι, για να μην παγώσει ιδιαίτερα τη νύκτα, σκεπάζεται με ναύλον και σε δυο μήνες παίρνει μέτρια ανάπτυξη. Κατά τον Απρίλιο ή τον Μάιο στο νομό μας, το φυντάνι που έχει ως 5 φύλλα, ξεριζώνεται από τις βραγιές, τοποθετείται σε τελάρα και είναι έτοιμα για να φυτευτούν στο χωράφι.

Το φύτεμα του καπνού είναι από τις πιο επίπονες και δύσκολες δουλειές. Παίρνουμε ένα ένα το φυτό και το φυτεύουμε σε τρύπες που κάποιος άλλος φτιάχνει με ένα σιδερένιο εργαλείο το "σουφλί" που ταυτόχρονα βγάζει νερό για να ποτιστεί και να μην ξηραθεί ο καπνός. Τα φυντάνια φυτεύονται σε ίσιες γραμμές σε απόσταση 40 εκ. και μετά το φύτεμα ποτίζονται. Σε άλλες περιοχές το φύτεμα γίνεται με τη μηχανή.

Μετά από δυο μήνες από τη μεταφύτευση ο καπνός αρχίζει να ωριμάζει. Ο βλαστός του φθάνει και ξεπερνάει το ένα μέτρο, ενώ τα φύλλα του ωριμάζουν τμηματικά από κάτω προς τα πάνω, παίρνοντας και τις τελικές τους διαστάσεις.( τα κάτω είναι τα πιο μεγάλα τα πάνω μικρότερα και με αυτή τη σειρά γίνεται και η συγκομιδή).

Η συγκομιδή γίνεται πριν να βγει ο ήλιος και σε διάστημα 7 εβδομάδων. Κάθε μάζεμα λέγεται χέρι και αποτελείται από 5 ως 6 φύλλα της ίδιας ποιότητας και έχει ιδιαίτερη ονομασία. (το 1ο χέρι λέγεται πρωτομάνα ,το 2ο δευτερομάνα , το 3ο κουβαλαμάς τα φύλλα της κορυφής ουτσαλτί και τα τελευταία ούτσια.)

Τα πρώτα φύλλα τα μαζεύουν και τα πετούν λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε νικοτίνη ενώ τα μεσαία φύλλα δίνουν και τον εκλεκτότερο καπνό. Στην κορυφή του βλαστού βγαίνει ο ανθός απ' όπου με ξήρανση θα πάρουμε τον σπόρο.Τώρα στην περιοχή του Αγρινίου (Ξηρόμερου, Αμφιλοχίας οι παραγωγοί μαζεύουν τα ώριμα φύλλα στις 3 το μεσημέρι, τα στοιβάζουν σε ειδικά σακιά τα καπνότσολα και τα μεταφέρουν στα σπίτια τους.


Το αρμάθιασμα του καπνού γίνεται είτε στο χέρι όπου ένα ένα φύλλο το περνούν από το κοτσάνι σε σπάγκο μήκους 2 ως 3 μέτρα με μια βελόνα είτε γίνεται με μηχανή.

Τις αρμάθες τις κρεμούν σε ειδικό ξηραντήρι -κρεμανταλάς -και τις ξηραίνουν με φυσικό τρόπο στον ήλιο και τον αέρα.

Ορισμένες ξενικές ποικιλίες σήμερα ξηραίνονται σε ειδικά ξηραντήρια, τους λεγόμενους φούρνους.

Ανάλογα με τον τρόπο που αποξηραίνονται τα καπνά χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Εκείνα που αποξηραίνονται στον ήλιο είναι τα ανατολικού τύπου, μπασμάς, τσεμπέλι κλπ., ενώ εκείνα που αποξηραίνονται μέσα στους φούρνους αποτελούν τη δεύτερη κατηγορία όπως είναι τα Βιρτζίνια. Τέλος η τρίτη κατηγορία είναι αυτή που αποξηραίνεται σε σκιά όπως ταΜπέρλευ.

Μετά την αποξήρανση οι αρμάθες μεταφέρονται στην αποθήκη, όπου τις κρεμούν στην οροφή ή τις τοποθετούν στο πάτωμα σε αλλεπάλληλες στρώσεις (μπασκί όπου τα φύλλα παθαίνουν ειδική ζύμωση, διαδικασία που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην ανάψουν ή μουχλιάσουν ) .

Τον Οκτώβριο με Νοέμβριο γίνεται η χωρική επεξεργασία που έχει σαν σκοπό την καλή συντήρηση, κανονική ζύμωση, διαλογή των φύλλων και το διαχωρισμό τους σε διάφορες ποιότητες. Κατόπι συσκευάζονται τα πρώτα δέματα τα παραγωγικά, όπως λέγονται που είναι έτοιμα για πώληση στον έμπορο.

Τα παραγωγικά δέματα αγοράζονται από τους καπνέμπορους ,μεταφέρονται στις καπναποθήκες όπου γίνεται βιομηχανική επεξεργασία, δηλαδή εμπορική. Τα φύλλα χωρίζονται σε 4 με 5 ποιότητες, γίνονται πάλι δέματα μεταφέρονται σε άλλες αποθήκες, όπου γίνεται νέα ζύμωση κατά τους μήνες Μάιο με Ιούνιο. Κατόπιν δένονται με καναβάτσα και είναι έτοιμα για εξαγωγή, που γίνεται ένα χρόνο μετά από την συγκομιδή. Τώρα το λόγο έχει η βιομηχανία καπνού. καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου