Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Top 10: Δέκα ιστορικές εγκαταλελειμένες πίστες

 Ανάμεσα στις σχισμές των ματιών μας, καλό θα είναι να ρίχνουμε μια ματιά και στις θεαματικές νίκες του παρελθόντος και ιδιαίτερα στις πίστες εκείνες που πλέον δεν υπάρχουν. Οι περισσότερες από αυτές έχουν εγκαταλειφθεί και ας δούμε ίσως τις 10 σημαντικότερες.

01. Brooklands (Αγγλία)

Brooklands-Vickers-Road-Race
Πρόκειται για την πρώτη μόνιμη πίστα του κόσμου, και θα μπορούσε να είναι το Nürburgring της εποχής του. Κατασκευάστηκε το 1907 και στην ουσία πρόκειται για μια οβάλ πίστα με δύο απότομες στροφές ενώ υπάρχει και μια σειρά λίγων στροφών (η λεγόμενη Campbell πίστα) καθώς και η πίστα “Hill test”.
Brooklands_Banked_Track
H πίστα είναι κλειστή για το κοινό, αλλά όποιος έχει το θάρρος, μπορεί να περάσει το μικρό φράκτη και να πατήσει την ιστορική άσφαλτο της.

02. AVUS (Γερμανία)

avus2
Το 1922 η AVUS αποκτά ζωή και γίνεται το ταχύτερο αυτοκινητοδρόμιο του κόσμου. Δύο ευθείες μήκους 8 χλμ με 2 στροφές να ενώνουν τις τεράστιες ευθείες. Το 1936 κατασκευάστηκε και ένα κτίριο το οποίο πλέον λειτουργεί ως ξενοδοχείο. Εκεί κατασκευάστηκε επίσης και μια κερκίδα ενώ θαμμένος εκεί βρίσκεται και ο Nordkurve.

03. Nürburgring Südschleife και Steilstrecke (Γερμανία)

Nordschleife_Google_Earth
Αρχικά προορίζονταν για εθνικούς αγώνες, η Südschleife κατασκευάστηκε το 1927 στο κάτω μέρος της διαδρομή του Nordschleife, κάνοντας τότε το Nürburgring να έχει μήκος 28 χλμ! Μετά το ατύχημα του Niki Lauda το 1976, στο τελευταίο Grand Prix στο Nürburgring, η Südschleife έκλεισε και τη θέση του πήρε η GP-Strecke. Εν μέρει, σήμερα η διαδρομή είναι ανοικτή για το κοινό μέσα στο κατάφυτο δάσος. Βρίσκεται δίπλα στην διάσημη διαδρομή Karussellbocht, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για πίστα δοκιμών. 450 μέτρα μήκος με κλίση 27%, είναι έτοιμη να καταπιεί ακόμα και το πιο σύγχρονο αυτοκίνητο.

04. Lingotto lingotto test track της Fiat (Ιταλία)

A-Passion-for-Jean-Prouve-Seguin-collection-Pinacoteca-Giovanni-e-Marella-Agnelli-yatzer-18
Το εργοστάσιο Lingotto της Fiat στο Τορίνο ολοκληρώθηκε το 1923 και είναι το μοναδικό εργοστάσιο αυτοκινήτων του κόσμου, το οποίο έχει πίστα δοκιμών στην οροφή του! Χρησιμοποιήθηκε από τη Fiat ως πίστα δοκιμών, ενώ σε αυτό γυρίστηκαν και μερικές σκηνές της ταινίας The Italian Job. Σήμερα η πίστα έχει γίνει χώρος στάθμευσης λόγω του ότι το εργοστάσιο έχει μετατραπεί μουσείο και εμπορικό κέντρο.

05. Pitlane Circuit du Reims-Gueux (Γαλλία)

Pitlane Circuit du Reims-Gueux
Μια μεγάλη γρήγορη πίστα, όπου πάνω στην άσφαλτο της πραγματοποιήθηκαν 14 Grand Prix. Για οικονομικούς λόγους, η πίστα καταστράφηκε το 1972, αλλά η κερκίδα και ένα μέρος των pit υπάρχουν μέχρι και σήμερα, τα οποία συντηρούνται σήμερα από εθελοντές.

06. Monza banked Circuit (Ιταλία)

monza-aerial-2d-8au0rc4s
10 χιλιόμετρα κεκλιμένης πίστας, πάνω στην άσφαλτο της οποίας οι Stirling Moss και ο Φιλ Χιλ έχουν πάρει μεγάλες νίκες. Στη πίστα λόγω της μεγάλης κλίσης στις στροφές, τα αυτοκίνητα μπορούσαν να πιάσουν πολύ υψηλές ταχύτητες, αλλά στη συνέχεια αυτό έγινε ιδιαίτερα επικίνδυνο. Τελευταία φορά που ένα μονοθέσιο της Formula 1 έτρεξε πάνω της, ήταν στη ταινία Grand Prix.
monza
Βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τη τωρινή πίστα της Monza και παρότι η άσφαλτος είναι σε κακή κατάσταση, μπορεί κάποιος να οδηγήσει εκεί στον αγώνα Rally Monza που γίνεται μια φορά τον χρόνο.

07. Indianapolis Brickyard (Ηνωμένες Πολιτείες)

2013_FirestoneFreedom100Finish_1600x800
Η θρυλική οβάλ πίστα της Indianapolis, το Indianapolis Motor Speedway εκεί όπου διεξάγονται τα περίφημα Indianapolis 500 και NASCAR Brickyard 400, κατασκευάστηκε το 1909, αλλά σήμερα το μόνο που υπάρχει από εκείνη την πίστα, είναι μερικά τουβλάκια στη γραμμή εκκίνησης τερματισμού. Όλη η πίστα ήταν κατασκευασμένη από 3,2 εκατ. τούβλα και έτσι πήρε το παρατσούκλι The Brickyard.

08. Circuit de Berckt (Ολλανδία)

Circuit de Berckt
Έχει μήκος μόλις 1 χλμ και διαθέτει οβάλ διαδρομή. Ήταν η μεγαλύτερη οβάλ πίστα της Ευρώπης στις μέρες της και σήμερα εκεί γίνονται αγώνες ποδηλάτων δύο φορές την εβδομάδα.

09. Autódromo de Sitges-Terramar (Ισπανία)

circuito_sitges_terramar_y_red_bull_849_01
Η πίστα δημιουργήθηκε 80 χρόνια πριν και είναι η δεύτερη αρχαιότερη πίστα αγώνων στην Ευρώπη μετά τη πίστα Brooklands της Αγγλίας. Κατασκευάστηκε το 1922 φιλοξενώντας αρκετούς αγώνες. Η οβάλ διαδρομή της έχει μήκος 2 χιλιομέτρων και έχει κλίση 60 μοιρών και ο τελευταίος αγώνας της έγινε στο 1950.
circuito_sitges_terramar_y_red_bull_849_03
Εμείς εκεί έχουμε δει και τον Carlos Sainz να οδηγεί ένα Audi R8 LMS.

10. Österreich Ring (Αυστρία)

spielberg3
Αυτό κάποτε ήταν ένα από τα ομορφότερα σιρκουί του κόσμου. Η νέα πίστα ονομάζεται πλέον Red Bull Ring και ένα μέρος της, ακολουθεί τη διαδρομή της ιστορικής πίστας, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με το πρωτότυπο. Στη διαδρομή της νέας πίστας, υπάρχουν μερικά μικρά κομμάτια της παλιάς ασφάλτου, αλλά δυστυχώς η πίστα είναι πολύ δύσκολη προσβάσιμη στο κοινό.

a-pistefto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου