Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Panmunjom, το πιο επικίνδυνο μέρος του κόσμου για τους τουρίστες

Πώς θα σας φαινόταν να επισκεπτόσασταν για πρώτη φορά ένα μέρος και στα σύνορα να σας ζητούσαν να υπογράψετε ότι φέρετε ευθύνη για τυχόν τραυματισμό ή θάνατο σας;

Το Panmunjom βρίσκεται στην πιο ευαίσθητη περιοχή της αποστρατικοποιημένης ζώνης της Κορέας. Είναι ο μοναδικός τουριστικός προορισμός όπου οι επισκέπτες καλούνται ν υπογράψουν μία υπεύθυνη δήλωση ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για «τραυματισμό ή θάνατο ως άμεσο αποτέλεσμα της δράσης του εχθρού».






Πρόκειται για ένα μικρό χωριό, περίπου 50 χλμ βόρεια της Σεούλ, το οποίο βρίσκεται πάνω στα σύνορα μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας. Η εκεχειρία που έληξε τις εχθροπραξίες μεταξύ των δύο χωρών υπογράφθηκε το 1953. Δεν περιλάμβανε, όμως, κάποια συνθήκη ειρήνης, για αυτό και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να βρίσκονται επίσημα σε εμπόλεμη κατάσταση.


Έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια από τις τελευταίες εχθροπραξίες. Κι όμως, ένα εκατομμύριο στρατιώτες συνεχίζουν να φρουρούν την αποστρατικοποιημένη ζώνη, η οποία προφανώς ονομάζεται έτσι κατ’ ευφημισμόν… Βλέπετε, η λωρίδα γης 4χλμ που χωρίζει τις δύο χώρες είναι η πιο βαριά οπλισμένη περιοχή στον κόσμο: οχυρά, νάρκες, συρματοπλέγματα και αντιαρματικά έργα απλώνονται και από τις δύο πλευρές των συνόρων. 

























 
youropia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου