Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καστοριά στους πρώτους προορισμούς των Ρώσων για τον χειμώνα

Στην πλέον δυναμική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό εξελίσσεται η ρωσική, που φέτος αναμένεται να στείλει στην Ελλάδα πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες.



Συνολικά οι ταξιδιωτικές δαπάνες της Ρωσίας ανέρχονται σε 32,5 δις. δολάρια, κάνοντας τη συγκεκριμένη αγορά την 7η πολυτιμότερη τουριστική αγορά του κόσμου.

Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη από το υπουργείο Τουρισμού, η χώρα μας αποσπά μόλις το 4,51% του εξερχόμενου τουρισμού της Ρωσίας, που θεωρείται μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά, καθώς δεν παρουσιάζει απλώς μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο, αλλά και κατά κεφαλήν δαπάνη που είναι διαρκώς αυξανόμενη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2012 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 874.786 ρώσοι τουρίστες.

Φέτος, στο πρώτο οκτάμηνο του 2013 (Ιανουάριος -Αύγουστος), ο συνολικός αριθμός θεωρήσεων ανήλθε στις 776.732, έναντι 495.312 για το αντίστοιχο διάστημα του 2012 (αύξηση 56,81%).

Σημειώνεται, ότι η μέση διάρκεια παραμονής των ρώσων τουριστών στην Ελλάδα ανά ταξίδι είναι 10,9 ημέρες, ενώ η μέση τουριστική δαπάνη ανά άτομο ανέρχεται σε 1.079 ευρώ. Το ενδεικτικό κόστος ενός οργανωμένου ταξιδιού για 5 ημέρες στη χώρα μας είναι 1.300 ευρώ.

Το 85% των ρώσων τουριστών ταξιδεύουν για λόγους αναψυχής, τους αρέσει η ελληνική κουζίνα και ο ελληνικός τρόπος ζωής και διασκέδασης.

Επίσης, επιθυμούν να επισκέπτονται αξιοθέατα και να συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ακόμα, προτιμούν προορισμούς που διαθέτουν παραθαλάσσια resorts και έχουν φτηνές πτήσεις, ενώ η διαδικασία απόκτησης visa έχει απλοποιηθεί ή εξαλειφθεί.

Η Τουρκία είναι ο κύριος ανταγωνιστής της χώρας μας (ήλιος-θάλασσα) και είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη διαφημιστική προβολή στη Ρωσία. Από τις Ευρωπαϊκές χώρες ο ανταγωνισμός προέρχεται κυρίως από Ισπανία και Ιταλία.

Νέοι προορισμοί που έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς στους Ρώσους είναι η Ταϊλάνδη, η Νότια Κίνα, η Σρι Λάνκα και οι Μαλδίβες μετά την απόκτηση απευθείας πτήσεων.

Στη Ρωσία εκτός των παραδοσιακών θερινών διακοπών (Ιούλιος – Αύγουστος) ιδιαίτερα αυξημένη είναι η ζήτηση που παρατηρείται στα τέλη Οκτωβρίου, λόγω των μίνι σχολικών διακοπών διάρκειας 8 ημερών.

Η Ελλάδα θεωρείται από τους Ρώσους ως κατεξοχήν προορισμός μαζικού τουρισμού κυρίως λόγω του καλού κλίματος και της σχετικής εγγύτητας με άλλους ανταγωνιστικούς λόγω κλίματος προορισμούς. Όμως, τελευταία παρατηρείται ότι όλο και περισσότεροι Ρώσοι επισκέπτονται τη χώρα μας μεμονωμένα. Αυτό οφείλεται στην πιο ευέλικτη πολιτική που εφαρμόζεται σε θέματα χορήγησης θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων.

Σε συνδυασμό με το μεγάλο πλεονέκτημα του καλού κλίματος και της θάλασσας, όλες οι ειδικές μορφές τουρισμού μπορούν να προωθηθούν στη Ρωσία με κυριότερες:

* Του τουρισμού Υγείας – Ευεξίας, κυρίως εάν συνδεθεί και με το γαστρονομικό πλούτο της χώρας μας. Το κρύο κλίμα της Ρωσίας σε συνδυασμό με τη χαμηλής ποιότητας παροχών υγείας , μπορούν να δώσουν μια σημαντική ώθηση σε αυτό το είδος του τουρισμού. Οι Ρώσοι που επιλέγουν ξένες χώρες για περίθαλψη αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο κάθε χρόνο.

* Πολιτιστικός τουρισμός σε συνδυασμό με καλοκαιρινές διακοπές.

* Ο τουρισμός πόλεων θεωρείται τομέας που με την περαιτέρω ανάπτυξή του μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η Αθήνα διαχρονικά αποτελεί πόλο έλξης για τους Ρώσους αφού το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας δίνει μεγάλη βαρύτητα στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και η Αθήνα αποτελεί βασικό συστατικό αυτού. Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη με τη βυζαντινή της παράδοση και αρχιτεκτονική των εκκλησιών της, τα εστιατόρια, την αγορά και παραλία, κ.α. και με την εγγύτητα της σε πόλεις όπως η Καστοριά και η Καβάλα, αποτελεί ήδη ένα καθιερωμένο από τους Ρώσους δρομολόγιο ακόμα και το χειμώνα..

* Θρησκευτικός Τουρισμός. Με τη Ρωσία υπάρχουν κοινοί ιστορικοί θρησκευτικοί δεσμοί και θεωρείται βέβαιο ότι μπορούν να καταρτιστούν ειδικά προγράμματα για προώθηση αυτού του είδους τουρισμού. Η απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης visa για θρησκευτικό τουρισμό, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημαντικό βοήθημα.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου