Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Τα τρικ του μυαλού μας: Δείτε 4 παράξενα φαινόμενα!

diaforetiko.gr : thumb.php  600x337 Τα τρικ του μυαλού μας: Δείτε 4 παράξενα φαινόμενα!Τα μαγικά του εγκεφάλου μας
Πολλά πράγματα γίνονται στο μυαλό μας που δεν γνωρίζουμε. Χιλιάδες νεύρα λειτουργούν ρολόι!


Ηθική άγνοια
Έχετε προσέξει πως δεν μπορούμε να κάνουμε όσα θεωρούμε ανήθικα; Έχετε προσέξει πως όταν πάμε να κάνουμε κάτι με το οποίο διαφωνούμε, δεν μας πάει η καρδιά, σαν να παραλύουμε; Πολλές φορές όμως, ενώ θεωρούμε κάτι ανήθικο ή λάθος, δεν μπορούμε ακριβώς να εξηγήσουμε το γιατί. Απλώς ξέρουμε πως δεν είναι σωστό.
Οι νευρώνες του καθρέφτη
Όταν ένας φίλος σας σας περιγράφει πόσο πόνεσε στον οδοντίατρο, αισθάνεστε πως απλώς δεν θέλετε να μάθετε τη συνέχεια; O «πόνος της συμπόνοιας» ουσιαστικά κάνει τους νευρώνες του μυαλού να αντικατοπρίζουν τις πληροφορίες. Σε πείραμα που έγινε, ερευνητές ζήτησαν από συμμετέχοντες να δουν φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονταν πρόσωπα που κάνουν γκριμάτσες. Ο εγκέφαλός τους αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο και στις δύο περιπτώσεις – και όταν απλώς κοιτούσαν την φωτογραφία, και όταν έκαναν οι ίδιοι την γκριμάτσα.
Οι αναμνήσεις… που δεν ήταν
Πολλές φορές τυχαίνει να θυμάστε κάτι λάθος ή να νομίζετε πως έχετε ζήσει κάτι στο οποίο δεν ήσασταν παρών! Για να γεμίσει τα κενά μνήμης, ο εγκέφαλός μας αυτομάτως δημιουργεί εικόνες, οι οποίες βασίζονται στη γνώση και την εμπειρία του – μόνο που αυτές οι εικόνες δεν είναι στην πραγματικότητα αναμνήσεις.
Υπναγωγία
Αν έτυχε ποτέ να πεταχτείτε από το κρεβάτι ακριβώς τη στιγμή που σας έπαιρνε ο ύπνος, γιατί νομίζατε πως κάτι ακούσατε, κάποιος μπήκε στο σπίτι ή χτύπησε το τηλέφωνο, είναι αυτό που οι επιστήμονες λένε «υπναγωγία», ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Το μυαλό μας μπορεί να δημιουργήσει παραισθήσεις μόνο όταν ήμαστε τουλάχιστον εν μέρει ξύπνιοι, είτε ηχητικές είτε οπτικές, και να συμβούν είτε λίγο πριν μας πάρει ο ύπνος είτε λίγο πριν ξυπνήσουμε!
diaforetiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου