Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Σοκαριστικές φωτογραφίες διδύμων: Έτσι γίνονται όσοι καπνίζουν!

Όλοι γνωρίζουμε πως το κάπνισμα αυξάνει το ρυθμό γήρανσης του δέρματος. 
Τώρα έχουμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε και ιδίοις όμμασι, χάρη σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από μια ομάδα πλαστικών χειρούργων. Οι επιστήμονες φωτογράφησαν 70 ζευγάρια διδύμων, με σχεδόν πανομοιότυπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Βασικό κριτήριο επιλογής ήταν ο ένας δίδυμος να είναι καπνιστής, ενώ ο άλλος όχι.

Το ενδιαφέρον είναι πως οι ίδιοι οι ερευνητές δε γνώριζαν εξαρχής ποιο πρόσωπο ανήκει σε καπνιστή και ποιο όχι. Κατά κανόνα οι μη καπνιστές έδειχναν νεότεροι και με λιγότερες ρυτίδες, ενώ φαίνεται πως οι επιβαρυντικές συνέπειες του καπνίσματος στην επιδερμίδα συγκεντρώνονται περισσότερο στο πρώτο και στο δεύτερο τρίτο του προσώπου. Η διαφορά στις πτυχές γύρω από τη μύτη και το στόμα, τα βλέφαρα, τις σακούλες κάτω απ’ τα μάτια και τα χείλη, είναι εντυπωσιακή. Ακόμα και τα μάγουλα των καπνιστών τείνουν να χαλαρώνουν και να είναι λιγότερο σφιχτά σε σχέση με τους δίδυμους, μη καπνιστές αδελφούς τους.
Οι επιστήμονες αναφέρουν σχετικά: "Το κάπνισμα προκαλεί μείωση του οξυγόνου που μεταφέρεται στο δέρμα και μειώνει την κυκλοφορία του αίματος. Ως αποτέλεσμα, η επιδερμίδα δείχνει περισσότερο γηρασμένη και με πιο πολλές ρυτίδες". Είναι εντυπωσιακό πως, ακόμα και όσοι αποφάσισαν να κόψουν το κάπνισμα έστω για κάποια χρόνια, παρουσιάζουν αξιοσημείωτη διαφορά σε σχέση με τον δίδυμό τους που εξακολουθεί να καπνίζει. Μια διακοπή της τάξεως των πέντε ετών, αρκεί προκειμένου να είναι ορατά τα αποτελέσματα στο ρυθμό γήρανσης του προσώπου.




a-pistefto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου