Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Βρυχάται ο Πούτιν: Μπορώ να εισβάλλω στην Ουκρανία όποτε θελήσω!

 - Δεν υπάρχει ανάγκη για τη χρήση στρατιωτικής βίας στην Κριμαία δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν - Η εισβολή είναι η τελευταία μας επιλογή αλλά μπορούμε να μπούμε όποτε θέλουμε ...
- Άδειασε Γιανουκόβιτς ο πρόεδρος της Ρωσίας: "Μου ζήτησε στρατιωτική βοήθεια" - Στο Κίεβο σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, πρόσφερε ήδη βοήθεια 1 δισ. δολάρια - Επεισόδιο με πυροβολισμούς σε στρατιωτική βάση έξω από τη Σεβαστούπολη - Ρώσοι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα κατά Ουκρανών

"Ο Πούτιν κέρδισε τον πόλεμο χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα" λένε πολλοί και φαίνεται πως δεν έχουν άδικο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει επίδειξη δύναμης στην Ουκρανία, μπήκε στην Κριμαία χωρίς να ανοίξει... μύτη, Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις (κι ας μη φέρουν διακριτικά, κι ας το αρνείται ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος) και τώρα γελάει τα μούτρα των δυτικών.

Οι ΗΠΑ τον απείλησαν με οικονομική απομόνωση. Τους απάντησε ότι θα καταστρέψει την οικονομία τους, εγκαταλείποντας το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς και αρνούμενος να αποπληρώσει τα δάνειά της προς τις αμερικανικές τράπεζες.

Και μετά, για πρώτη φορά από την ημέρα που έπεσε ο Γιανουκόβιτς και ξέσπασε η κρίση στην Κριμαία, βγήκε και μίλησε δημόσια. Αυτή τη φορά ήθελε να απολαύσει τον εμπαιγμό των "εχθρών" του. Γιατί το μήνυμα που έστειλε ήταν σαφές: μπορώ να εισβάλλω στην Ουκρανία όποια στιγμή θελήσω και χωρίς να ρωτήσω κανέναν!

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για τη χρήση στρατιωτικής βίας στην Κριμαία, αλλά η Ρωσία διατηρεί την επιλογή να το κάνει και να χρησιμοποιήσει "όλα τα μέσα" για να προστατεύσει τους Ρώσους πολίτες στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Πούτιν "η χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία αποτελεί την ύστατη επιλογή".

Και απαντώντας στον Μπαράκ Ομπάμα, διεμήνυσε πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση "θα ήταν νόμιμη και εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου", αφού όπως υποστηρίζει η Μόσχα, ο Γιανουκόβιτς έχει στείλει επιστολή στον Πούτιν, ζητώντας του να επέμβει γιατί η Ουκρανία βυθίζεται στον εμφύλιο πόλεμο.

Ο Ρώσος πρόεδρος, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Τρίτη από το σπίτι του στα περίχωρα της Μόσχας, μίλησε για αντισυνταγματική κατάληψη της εξουσίας "δια των όπλων" στην Ουκρανία, διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές τους Μαΐου εάν αυτές διεξαχθούν υπό τις σημερινές συνθήκες "τρομοκρατίας" και πως ο Γιανουκόβιτς είναι ο ένας και μοναδικός πρόεδρος της Ουκρανίας που έχει νομιμοποίηση.

Οποιαδήποτε απόφαση για τη χρήση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα είναι "νόμιμη", διότι "έχουμε αίτημα του νόμιμου προέδρου της χώρας", δήλωσε ο Πούτιν. Λίγο αργότερα έλεγε στους δημοσιογράφους ότι προειδοποίησε τον Γιανουκόβιτς ότι "δεν έχει κανένα πολιτικό μέλλον" στην Ουκρανία.

Η αποκάλυψη του πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν πως ο Γιανουκόβιτς ζήτησε, την 1η Μαρτίου, από τη Ρωσία να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, προκάλεσε αίσθηση. Κυρίως γιατί μια μέρα πριν, από το Ροστόφ επί του Ντον όπου είχε βρει καταφύγειο, ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας είχε υποστηρίξει πως δεν είχε ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την Μαρί Λίπμαν του ινστιτούτου Carnegie στη Μόσχα "είτε τον ανάγκασαν να γράψει την επιστολή, είτε απλώς ανακοίνωσαν ότι την υπέγραψε. Το μόνο χρήσιμο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ο Γιανουκόβιτς για τη Μόσχα, ήταν να ζητήσει (ρωσική) στρατιωτική συνδρομή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της 28ης Φεβρουαρίου. Και δεν το έκανε. Και δεν ζήτησε δημοσίως από τον Πούτιν να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία" πρόσθεσε.

Παράλληλα, διέψευσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία. Είναι «τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας», είπε. Ερωτηθείς αν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν στην Κριμαία, ο Πούτιν απάντησε: «όχι, δεν συνεισφέρουν. Είναι οι τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας» αυτές οι οποίες έχουν αποκλείσει τις βάσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας».

Και πρόσθεσε πως η Μόσχα δεν έχει συμφέρον στην υποκίνηση των αποσχιστικών διαθέσεων στην Κριμαία.

Αλλά τον πρόεδρο της Ρωσίας ήρθε να... διαψεύδει ουσιαστικά ο υπουργός του των Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που δήλωσε ότι η κίνηση των ενόπλων ένοπλων δυνάμεων στην Κριμαία ήταν σωστή και ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στην κατάσχεση όπλων και εκρηκτικών, μεταδίδει το Reuters.

Στο... πνεύμα του Πούτιν, ο Λαβρόφ κούνησε το δάχτυλο στους δυτικούς και διεμήνυσε ότι οι απειλές από τη Δύση για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία δεν θα μεταβάλλουν τη θέση της Μόσχας στο θέμα της Ουκρανίας.
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να είναι θυμωμένος με τη Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στην Ουκρανία», σημείωσε ο Λαβρόφ.
Και οι ΗΠΑ με τον... παρά τους


Δεν πρόλαβε να πατήσει το πόδι του στο Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως προσφέρει 1 δισ. δολάρια οικονομική βοήθεια αλλά και τεχνική βοήθεια με στόχο να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Ο Τζον Κέρι να μείνει μερικές ώρες στο Κίεβο.

Το πακέτο βοήθειας του 1 δισ. θα δοθεί με τη μορφή δανειακών εγγυήσεων, για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στους Ουκρανούς από τις προτεινόμενες μειώσεις στις επιδοτήσεις για την ενέργεια.

Επίσης οι ΗΠΑ θα στείλουν τεχνικούς συμβούλους στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την κεντρική τράπεζα της χώρας καθώς και το υπουργείο Οικονομικών να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου