Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

22 αφίσες που κόσμησαν τα δωμάτια των Ελλήνων εφήβων τη δεκαετία του '80

Αφίσες που άφησαν εποχή, απόλυτα συνδεδεμένες με μια συγκεκριμένη δεκαετία στη χώρα μας που μεσουρανούσαν οι cult φιγούρες του ελληνικού σινεμά και της μουσικής, τα γελοία μαλλιά από rock και metal συγκροτήματα ,το Hollywood και τα πολιτικά σύμβολα της εποχής.


Μια εποχή που η αφίσα αποτέλεσε το βασικό αξεσουάρ το οποίο κοσμούσε κάθε εφηβικό δωμάτιο ανάλογα πάντα με τον «ήρωα» που κέρδιζε το ρόλο του προτύπου εκείνη την ιδιαίτερη εποχή.
Βλέποντας κανείς ξανά την αισθητική εκείνης της περιόδου αναρωτιέται από πού μπορεί να αντλούνταν αυτή η ιδιότυπη έμπνευση. 
Ο Σταμάτης Γαρδέλης και ο Παύλος Ευαγγελόπουλος πουλούσαν το σεξ απίλ τους με ημίγυμνες φωτογραφήσεις και πιπεράτα άρθρα, κερδίζοντας μια θέση στον τοίχο κοριτσίστικων δωματίων.
Δεν νομίζω ότι άλλος ηγέτης μπήκε σε τόσο πολλά σπίτια ως αφίσα όσο αυτός.
Image
Κυκλοφορούσε και ετήσιο ημερολόγιο με 12 διαφορετικά πόστερ για κάθε μήνα...
Πρόσφατα ξανάρχισε να προβάλλεται στην Ελλάδα (30 χρόνια μετά τα πρώτα επεισόδια) και δεν έχουν αλλάξει πολλά! Πάλι ασχολούμαστε με ποιον θα τα φτιάξει η Μπρουκ
Οι αφίσες του Αγοριού απεικόνιζαν πότε κάποιον ποδοσφαιριστή, πότε τον Σβαρτζενέιγκερ, πότε τον Σταλόνε...
Ένας ακήρυχτος πόλεμος διαδραματιζόταν στα μέσα των '80ς. Τυχερές αυτές που αγαπούσαν και τα δύο συγκροτήματα και δεν έπρεπε να διαλέξουν.
Εμείς στη Θεσσαλονίκη είχαμε αφίσες του Πάοκ και του Άρη. Η υπόλοιπη Ελλάδα είχε της Εθνικής που θριάμβευσε στο Γιουρομπάσκετ το 1987.

Image
Το υποκατάστατο του ονείρου πλούτου και χλιδής ήταν το να έχεις αφίσα με τον Μπλέικ, την Κρίστλ και την Αλέξις
Ο γνωστότερος ποδοσφαιριστής της δεκαετίας
Οι Europe και οι Bon Jovi έπαιζαν (δήθεν) χαρντ ροκ και συγκαταλέγονταν στις Hair Metal μπάντες της εποχής, όπου λες και τα μέλη έπρεπε να περνούν τη μισή τους ζωή στο κομμωτήριο για να μπορέσουν να ροκάρουν άγρια.
Μπορεί τα '80ς λουκ της Άννας Βίσση να μην άντεξαν στο χρόνο, όμως η τραγουδίστρια έφτιαξε εκείνη τη δεκαετία πολυπληθέστατο φαν κλαμπ και έβγαλε μερικές απ' τις μεγαλύτερες επιτυχίες της
Το Karate Kid του 1984 ήταν μια απ' τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εποχής στους ελληνικούς κινηματογράφους
Η τηλεοπτική σαπουνόπερα κινουμένων σχεδίων έκανε πολλές εφηβικές καρδιές να χτυπήσουν πιο γρήγορα. Το περιοδικό που τη συνόδευε αποτέλεσε πρώτης τάξεως πηγή αφισών για κόλλημα στον τοίχο με σελοτέιπ.
Ελένη Φιλίνη, για τους κάπως πιο σοφιστικέ
Ισμήνη Καλέση, για τους κάπως λιγότερο σοφιστικέ (αλλά πιο μερακλήδες)Αφίσα απ' το ΜΠΛΕΚ
Ο Τομ Κρουζ ήταν ο γνωστότερος ηθοποιός της γενιάς του
Κυρίως οι δύο αριστερά...
Δεν έλειπε από δωμάτιο πολιτικοποιημένου νέου της δεκαετία του ΄80, όπως δεν έλειπε και τις προηγούμενες, αλλά και τις επόμενες δεκαετίες
Πηγή: lifo.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου