Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

"Στο σφυρί" ο Apple I







 Στο σφυρί  ο Apple I
 

Μπορεί οι Apple φαν να περιμένουν καιρό τώρα με ανυπομονησία να δουν το iPhone 5, αλλά προς το παρόν η εταιρεία δίνει την ευκαιρία σε όποιον θέλει να αποκτήσει ένα κομμάτι της ιστορίας της.
Αναφερόμαστε στον πρώτο, all-in-one υπολογιστή της Apple, τον Apple I, σχεδιασμένο από το Στήβεν Βόζνιακ για προσωπική χρήση, ο οποίος διατέθηκε στην αγορά ως το πρώτο προϊόν της Apple τον Απρίλιο του 1976 κατόπιν απόφασης του Στιβ Τζομπς.

Μάλιστα, προκειμένου να γίνει εφικτό το σχέδιο, ο Τζομπς πούλησε το μοναδικό του μέσο μεταφοράς, ένα VW βανάκι, ενώ ο Βόζνιακ το HP-65 κομπιουτεράκι του για 500 δολάρια.
Τώρα ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's πουλάει έναν Apple I και μπορεί να τον αποκτήσει όποιος του περισσεύουν περίπου 113 με 145 χιλιάδες Ευρώ… Περιλαμβάνει motherboard, θύρα για κασέτα κι εγχειρίδιο προγραμματισμού σε Basic.
Να σημειώσουμε ότι δεν είναι ο πρώτος Apple I που διατίθεται σε δημοπρασία. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 200 συνολικά, αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς λειτουργούν κανονικά.
Το σίγουρο είναι ότι αν και σε καιρούς κρίσης, θα βρεθούν πολλοί να πληρώσουν όσο όσο για να τον αποκτήσουν, δεδομένης της αφοσίωσης των Apple φαν στην εταιρεία, αλλά και του γεγονότος ότι ο Apple I δεν αποτελεί κομμάτι μόνο της ιστορίας της εταιρείας, αλλά και της τεχνολογίας.
Νικόλας Εμμανουήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου