Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Ρωσική αισιοδοξία για τη σύνοδο για τη Συρία στη Γενεύη

Ρωσική αισιοδοξία για τη σύνοδο για τη Συρία στη ΓενεύηΣε διεθνή ομοφωνία ελπίζει η Μόσχα
Θετικό βήμα αποτελεί η κρίσιμη σύνοδος για τη Συρία που θα διεξαχθεί αύριο στη Γενεύη με στόχο την επίτευξη μιας «διεθνούς ομοφωνίας», ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.


«Βλέπουμε τη σύνοδο της Γενεύης ως ένα θετικό βήμα στην αναζήτηση των βάσεων για να καταλήξουμε σε μια πιθανή διεθνή ομοφωνία για μια εξομάλυνση της κατάστασης στη Συρία», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από τη συνάντηση που προβλέπεται να έχει απόψε στην Αγία Πετρούπολη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον.

Ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει στην ίδια ανακοίνωση τη λύπη του για το γεγονός ότι το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και ο Λίβανος δεν προσκλήθηκαν στη σύνοδο αυτή, στην οποία θα λάβουν μέρος τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία.

«Η ρωσική πρόταση πάνω σε αυτό (για τη συμμετοχή άλλων χωρών) συνάντησε ανυπέρβλητες αντιρρήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά το Ιράν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η συνάντηση της Γενεύης αποτελεί ωστόσο ένα θετικό βήμα, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο εκφράζει την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία όσον αφορά τους μηχανισμούς για την ισχύ μιας κατάπαυσης του πυρός και την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων και των δυνάμεων των ανταρτών από τις πόλεις, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν μια «θετική ατμόσφαιρα» για μια πολιτική μετάβαση.

Συνολικά 25 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους πολίτες, σκοτώθηκαν σήμερα από τις βιαιότητες στη χώρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο επισήμανε ότι χιλιάδες ήταν αυτοί που κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα για να διαδηλώσουν.

Όπως κάθε Παρασκευή από το Μάρτιο του 2011, οι ακτιβιστές είχαν καλέσει σε διαδηλώσεις, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη τους για μια «θεϊκή νίκη» επί του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στη Δαμασκό, τέσσερις διαδηλωτές συνελήφθησαν από τις δυνάμεις της τάξης κατά τη διάλυση τεράστιας διαδήλωσης κατά του καθεστώτος που έγινε στη συνοικία Καμπρ Ατκέ, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση.

Στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, οι διαδηλωτές συγκεντρώνονταν κατά εκατοντάδες στην περιοχή Καφάρ Νέμπολ. "Άναν, όχι κυβέρνηση πριν να εκδιωχθεί ο Άσαντ από την εξουσία", ήταν ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών, το οποίο αναφερόταν στο σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει μια μεταβατική κυβέρνηση για να τερματιστεί η σύγκρουση, αλλά η αντιπολίτευση ζητεί την αποχώρηση του Άσαντ πριν από οποιαδήποτε πολιτική λύση.

Χθες τουλάχιστον 183 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους πολίτες, σκοτώθηκαν από τα βίαια επεισόδια στη χώρα. Ο απολογισμός των νεκρών ήταν ιδιαίτερα υψηλός στην Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό, περιοχή η οποία βομβαρδίστηκε με σφοδρότητα από τον στρατό.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου