Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Εγκαίνια του "Επισκοπείου" Κοζάνης

Τον Μητροπολιτικό Οίκο Κοζάνης, γνωστό και ως «Επισκοπείο», εγκαινίασε το απόγευμα της Τετάρτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρουσία των αρχών και πλήθους κόσμου.



Το ιστορικό κτίριο του 1744, που είναι το παλαιότερο της Κοζάνης μετά τον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, αποκαταστάθηκε χάρη στο ενεργό ενδιαφέρον του μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλου και τη συμβολή των αυτοδιοικητικών αρχών, υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων της τοπικής κοινωνίας της Κοζάνης. Στο ιστορικό οίκημα είχε φιλοξενηθεί ο Παύλος Μελάς, τον Ιούλιο του 1904 και ο αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού, διάδοχος Κωνσταντίνος, στις 11 Οκτωβρίου 1912, ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης, καθώς και σημαντικά πρόσωπα της εκκλησιαστικής ζωής του τόπου.

Στον χαιρετισμό του, στο προαύλιο του κτιρίου, ο μητροπολίτης Παύλος χαρακτήρισε το Επισκοπείο «εθνικό σύμβολο πάνω στο οποίο ακουμπά η Κοζάνη», αλλά και «κειμήλιο της ιστορίας και του πολιτισμού μας» και αναφέρθηκε ονομαστικά σε λαϊκούς και κληρικούς, που συνέβαλαν στην αποκατάσταση του.

«Ευχόμεθα ο Θεός να το στερεώνει εις τον αιώνα» απάντησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εξαίροντας τον ρόλο του Mητροπολίτη και όλων όσων βοήθησαν να αποπερατωθούν οι εργασίες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεναγήθηκε στις αίθουσες του Επισκοπείου και εξέφρασε το θαυμασμό του για την εξαιρετική δουλειά που έγινε στον χώρο. Μέλη της τοπικής κοινωνίας έσπευσαν να ζητήσουν την ευλογία του, ενώ προς τιμήν του έψαλε παιδική χορωδία και έπαιξε μουσική δημοτική μπάντα με χάλκινα.

Αργότερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, τον οποίο και ευχαρίστησε για τη φιλοξενία, επισημαίνοντας τις δράσεις του στον τομέα του πολιτισμού με την ανάδειξη της Χαρτοθήκης και της Κοβεντάρειου βιβλιοθήκης της πόλης και ευχήθηκε να ολοκληρωθεί σύντομα η νέα βιβλιοθήκη της πόλης.

 enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου