Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Πόλεμπο στο Ιράκ φοβάται ο πρωθυπουργός της χώρας

Λόγω των πετρελαϊκών συμβολαίων του Κουρδιστάν

 

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι εκτίμησε ότι ένα συμβόλαιο που υπεγράφη μεταξύ του αμερικανικού πετρελαϊκού ομίλου ExxonMobil και την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν θα μπορούσε να οδηγήσει «σε πόλεμο», όπως δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπός του μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ExxonMobil υπέγραψε μια συμφωνία εκμετάλλευσης πετρελαίου με την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν σε έξι περιοχές, δύο από τις οποίες διεκδικούν τόσο οι κουρδικές αυτόνομες αρχές όσο και η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης.


Η κεντρική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι όλα τα πετρελαϊκά συμβόλαια πρέπει να υποβάλλονται σε εκείνη, διαφορετικά θα θεωρούνται παράνομα και άκυρα.


«Ο Μάλικι εκτίμησε ότι οι συμφωνίες αποτελούν μια πολύ επικίνδυνη πρωτοβουλία που θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο» και «να βάλει τέλος στην ενότητα του Ιράκ», όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπός του Άλι Μουσάουι.


Ο ιρακινός πρωθυπουργός είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει «για να διασφαλίσει τον εθνικό πλούτο και την απαραίτητη διαφάνεια στις επενδύσεις που αφορούν τους πόρους των Ιρακινών, κυρίως στον πετρελαϊκό τομέα», πρόσθεσε ο Μουσάουι.


Ο Μάλικι «έστειλε ένα μήνυμα στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την προηγούμενη εβδομάδα καλώντας τον να επέμβει για να εμποδίσει την ExxonMobil να συνεχίσει τη δράση της», συνέχισε ο Μουσάουι.


Έντονη πολεμική έχει ξεσπάσει στο Ιράκ μετά την υπογραφή στα μέσα Οκτωβρίου μιας συμφωνίας εκμετάλλευσης πετρελαίου μεταξύ του αμερικανικού ομίλου και του ιρακινού Κουρδιστάν. Τον Μάρτιο η Βαγδάτη είχε ανακοινώσει ότι η ExxonMobil ακύρωσε το συμβόλαιο αυτό, γεγονός που διαψεύστηκε από την κυβέρνηση του Κουρδιστάν.


Το συμβόλαιο της ExxonMobil προβλέπει την εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων σε διαφιλονικούμενες περιοχές της επαρχίας Νινίβ, γειτονικής του Κουρδιστάν. Ο κυβερνήτης της Νινίβ, ο Άτχιλ αλ Νουτζάιφι, δήλωσε από την πλευρά του ότι η επαρχία του θα πρέπει «να έχει ενεργό ρόλο σε αυτή τη συμφωνία».


«Έχουμε τα ίδια δικαιώματα με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν», υπογράμμισε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο Iraqi Oil Report, ενώ πρόσθεσε ότι έχει συναντηθεί με εκπροσώπους της ExxonMobil. 
 
newsbeast.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου