Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ολαντ: «Αμεση συνεργασία Ε.Ε. και της νέας ελληνικής κυβέρνησης»

Ολαντ: «Αμεση συνεργασία Ε.Ε. και της νέας ελληνικής κυβέρνησης»



Απαράδεκτο χαρακτήρισε το γεγονός ότι η Ιταλία και η Ισπανία αναγκάζονται να δανείζονται με απαγορευτικά επιτόκια του 7%, και μάλιστα τη στιγμή που οι δύο χώρες καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανσής του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρ.Ολάντ από τη G-20, τονίζοντας πως η ΕΕ πρέπει να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων.

«
Η μεγάλη υπόθεση της Ευρώπης είναι να τρέξει γρήγορα σε αυτήν την συνεχή κούρσα μεταξύ γεγονότων, κερδοσκοπίας και πολιτικών αποφάσεων» είπε.

Σε άλλο σημείο δε υπονόησε την ανάγκη σταδιακής απαγκίστρωσης και από το ΔΝΤ.


Αναφερθείς στο θέμα της Ελλάδας είπε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί  με τη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση συνεργασίας που θα σχηματιστεί άμεσα.


Ο κ. Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η ανάπτυξη δεν αποτελεί θέμα διαφωνίας στην G-20, ενώ αναφερόμενος στο φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών είπε ότι δεν είναι αναγκαία η ομοφωνία για να προχωρήσει, σε όσες χώρες το επιθυμούν.


Ειδικότερα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε από το Λος Κάμπος του Μεξικού, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος της Ομάδας G20, πως «
είναι απαράδεκτο να είναι αναγκασμένες η Ιταλία και η Ισπανία να δανείζονται από τις αγορές με επιτόκια που φθάνουν το 7%».

«
Είναι απαράδεκτο που χώρες οι οποίες καταβάλλουν τέτοιες προσπάθειες, όπως η Ιταλία, που ανατάσσουν τα δημόσια οικονομικά τους, έχουν επιτόκια 7%. Το ίδιο ισχύει και για την Ισπανία», τόνισε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος τόνισε πως «η μεγάλη υπόθεση της Ευρώπης είναι να τρέξει γρήγορα σε αυτήν την συνεχή κούρσα μεταξύ γεγονότων, κερδοσκοπίας και πολιτικών αποφάσεων. Οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται πιο γρήγορα», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.


«Να βαδίσουμε γρήγορα» με την Ελλάδα


Αναφερόμενος στην Ελλάδα -όπου αναμένεται ο σχηματισμός κυβέρνησης συμμαχίας έως αύριο (Τετάρτη)- ο Ολάντ είπε ότι «
με την κυβέρνηση αυτή, που θα είναι στραμμένη προς την Ευρώπη, είναι που η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστεί.

Διότι είναι απαραίτητο να βαδίσουμε πιο γρήγορα
», επέμεινε ο Ολάντ.

Δεν είναι αποστολή του ΔΝΤ η στήριξη της ΕΕ


Ο Ολάντ ανέφερε εξάλλου πως το ΔΝΤ, του οποίου τα διαθέσιμα αποθεματικά αυξήθηκαν κατά την G20 κατά «456 δισ. δολάρια, ίσως και περισσότερα», κατά τον ίδιο, «δεν έγινε για να στηρίξει οικονομικά την ευρωζώνη».


«
Αυτό μπορεί να γίνει για ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα. Όμως δεν είναι αυτή η αποστολή του», τόνισε ο Ολάντ.

Συμφωνία στην G-20 για το θέμα της ανάπτυξης


Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ανάπτυξη «δεν αποτελεί θέμα διαφωνίας» στην G20.


«
Από αυτήν την άποψη, ο στόχος επετεύχθη, διότι η κατάσταση το απαιτεί», τόνισε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι στο Λος Κάμπος είχε τεθεί ο στόχος «να βρεθεί το θέμα της ανάπτυξης στον πυρήνα των συνομιλιών».

Αντίθετα, ο Ολάντ παρατήρησε πως ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, που είχε αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα της συνόδου της G20 στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011, και «υπήρχε έως σήμερα στις ανακοινώσεις της G20 δεν αναφέρεται πλέον».


Αυτό σημαίνει ότι «εάν θέλουμε να προχωρήσουμε σε αυτόν τον φόρο, δεν θα πρέπει να αναζητούμε ομοφωνία, αυτό είναι αδύνατον, ειδάλλως θα εκφράζουμε ευσεβείς πόθους. Πλέον εναπόκειται στην ευθύνη ορισμένων χωρών, οι οποίες είναι πεπεισμένες για τη χρησιμότητα του εργαλείου αυτού, για την αποδοτικότητά του, να το προωθήσουν, είτε εντός της Ευρώπης δια μίας ενισχυμένης συνεργασίας, είτε δια της εφαρμογής ενός κοινού εργαλείου με χώρες από περισσότερες ηπείρους», τόνισε.



TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου