Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Σπουδές στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Δυνατότητες και Προοπτικές

 Μία αξιόλογη εσπερίδα διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας  με θέμα «Σπουδές στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Δυνατότητες και Προοπτικές»


προκειμένου να ενημερωθούν οι υποψήφιοι στην Καστοριά για τις δυνατότητες που υφίστανται προκειμένου  να προβούν σε σπουδές στα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Εκπρόσωποι από τα τμήματα Φλώρινας Κοζάνης και Καστοριάς παρευρέθηκαν, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι.
Αρχικά η Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Εμπορίας και ποιοτικού ελέγχου Αγροτικών προϊόντων στη Φλώρινα Κατερίνα Μέλφου , στην ομιλία της παρουσίασε και τα 3 τμήματα της Φλώρινας ,το τμήμα Φυτικής παραγωγής, το  τμήμα Ζωικής παραγωγής και το τμήμα Εμπορίας για να δοθεί η δυνατότητα σε μαθητές και γονείς να παρακολουθήσουν τόσο τους στόχους των τριών τμημάτων όσο και τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Τη νέα ακαδημαϊκή  χρονιά το τμήμα Ζωικής και Φυτικής παραγωγής, αναμένεται να δεχθεί 60 φοιτητές και το τμήμα Εμπορίας αντίστοιχα θα δεχθεί 90 φοιτητές . «Παλαιότερα πριν την βάση του 10 υπήρχαν πολλοί φοιτητές, στη συνέχεια με τη βάση του 10 μειώθηκαν και τη φετινή χρονιά θα αυξηθούν επίσης. Ωστόσο η εισαγωγή στα συγκεκριμένα τμήματα θα είναι σχετικά εύκολη, αφού οι βάσεις στις περιφερειακές σχολές αναμένεται να κυμανθούν σε χαμηλά επίπεδα λόγω της κρίσης» αναφέρει η κυρία Μέλφου
Όπως προσέθεσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Εμπορίας, και τα τρία τμήματα έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα αφού έχουν περάσει εσωτερική αξιολόγηση και στη συνέχεια εξωτερική αξιολόγηση σύμφωνα με την αρχή διασφάλισης ποιότητας της εκπαίδευσης
Ποιες είναι οι προοπτικές απασχόλησης στα τμήματα της Φλώρινας;
Όπως ανέφερε η Κυρία Μέλφου οι προοπτικές απασχόλησης είναι ποικίλες
Στο τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού ελέγχου οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν:
Στον τομέα του μάρκετινγκ των αγροτικών προϊόντων
σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα
και στον τομέα του ποιοτικού ελέγχου
Στο τμήμα Φυτικής παραγωγής δίδεται:
η δυνατότητα αυτοαπασχόλησης σε δραστηριότητες που έχουν σχέση με την φυτική παραγωγή
σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διάφορες καλλιέργειες,
ως τεχνολόγοι γεωπόνοι φυτικής παραγωγής
Στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής , υπάρχει δυνατότητα οι απόφοιτοι:
να ασχοληθούν ως τεχνολόγοι γεωπόνοι ζωικής παραγωγής με διάφορες εκτροφές
Λόγω λοιπόν της κρίσης που βιώνει η χώρα ,η ανάγκη να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας είναι τεράστια, αφού όπως αναφέρει η κυρία Μέλφου «είμαστε ελλειμματικοί σε ένα σωρό προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής αλλά υφίσταται και τεράστιο θέμα με την διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, γεγονός που έκανε έκδηλη την εμφάνιση του από τα τελευταία κινήματα των καταναλωτών που προσπάθησαν να οργανώσουν το θέμα της εμπορίας αγροτικών προϊόντων με ουσιαστικές αυτενέργειες. Επομένως όλο αυτό χρειάζεται περαιτέρω οργάνωση για να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας».
Επιπρόσθετα σύμφωνα με την κυρία Μέλφου μία τελευταία έρευνα, που διεξήγαγε το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης έδειξε « ότι  μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των νέων  για να επιστρέψουν στην Περιφέρεια και στον πρωτογενή τομέα. Πέρα από τον ρομαντισμό που εμπεριέχει αυτή η πρόταση και αυτή η προσδοκία, κάποιοι από αυτούς θα δείξουν ενεργό ενδιαφέρον. Εμείς θέλουμε να υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες και να δοθούν ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα»
Αξιοσημείωτο είναι πως « πάνω από το 50 % των αποφοίτων από τα τμήματα της Φλώρινας, έχει βρεί διέξοδο τόσο στο αντικείμενο των σπουδών τους, αλλά όχι και απαραίτητα αυστηρά πάνω στο αντικείμενο. Έχουμε μία εικόνα θετική η οποία υποδεικνύει πως η εμπειρία τους από την πρακτική άσκηση οδηγεί στην απασχόληση τους, σε αυτές τις εταιρείες» δήλωσε η Κυρία Μέλφου.


Επιπλέον στη ημερίδα συνείσφερε εποικοδομητικά, και ο Καθηγητής εφαρμογών στο τμήμα Πληροφορικής και τεχνολογίας Υπολογιστών των ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο παράρτημα της Καστοριάς, Σπύρος Νικολάου παρουσιάζοντας
τη δομή και τη λειτουργία του τμήματος τεχνολογίας υπολογιστών ,
το πρόγραμμα σπουδών
τις προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας
αλλά και τις διεξόδους που προσφέρονται για την συνέχιση των σπουδών σε ανώτερο επίπεδο.
Το τμήμα Πληροφορικής του παραρτήματος Καστοριάς όντας ένα αξιόλογο τμήμα  με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα παγιωμένα από  προεδρικό διάταγμα που έχει εκδοθεί, αναμένεται να δεχθεί 200 φοιτητές τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά σχετικά με πέρυσι που δέχτηκε 240 άτομα. Κυρίως σύμφωνα με τα δεδομένα των αναλυτών εκτίμηση του κυρίου Νικολάου είναι « πως οι βάσεις θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα με μία πτωτική πορεία»

Η Πληροφορική όντας η πιο δυναμική επιστήμη και μεταβαλλόμενη ανοίγει πολλές προοπτικές απασχόλησης τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Στο παρελθόν οι φοιτητές εστίαζαν σε προκηρύξεις του δημόσιου τομέα για να απασχοληθούν ως μηχανικοί πληροφορικής ή ως εκπαιδευτικοί πληροφορικής, τα δεδομένα  όμως έχουν αλλάξει, ο ιδιωτικός τομέας έχει πληγεί, όποτε το ΤΕΙ στο πλαίσιο της διεύρυνσης των συνεργασιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με άλλα ιδρύματα και κορυφαίες επιχειρήσεις, στρέφει τους φοιτητές του σε εταιρείες του εξωτερικού προκειμένου να κάνουν την πρακτική τους άσκηση. Με το πέρας της πρακτικής άσκησης πολλοί από αυτούς δέχονται προτάσεις συνέχισης της εργασίας τους ,σε διάφορες επιχειρήσεις του εξωτερικού.
Επιπλέον  όπως τονίζει ο κύριος Νικολάου «το Τμήμα Πληροφορικής Καστοριάς παραμένει μικρό και δυναμικό τμήμα διαρκώς εξελισσόμενο το οποίο προσφέρει προοπτικές απασχόλησης σε ποσοστό φοιτητών άνω του 50% και πολλοί επίσης επιλέγουν την συνέχιση των σπουδών τους σε ανώτερο επίπεδο, σε μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές»
Θα υπάρξει μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για την Πληροφορική υλοποιούμενο από το παράρτημα Καστοριάς;
Αξιοσημείωτο είναι πως το τμήμα της Πληροφορικής θα είναι σε θέση να προσφέρει πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στα προηγμένα συστήματα πληροφορικής σε συνεργασία με το τμήμα πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. «Με το νέο νόμο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση προαπαιτείται να ολοκληρωθεί η εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος Πληροφορικής έτσι ώστε να μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτοδύναμα ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Έχει ολοκληρωθεί η εσωτερική αξιολόγηση από το 2009, αλλά λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης έχει καθυστερήσει η διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2012. Με το πέρας λοιπόν της συγκεκριμένης διαδικασίας θα είμαστε σε θέση από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να προσφέρουμε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς» ανέφερε ο κύριος Νικολάου.
Ακόμα στην ημερίδα συνέβαλε ουσιαστικά, ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Τεχνολογιών Αντιρύπανσης και προϊστάμενος στο τμήμα  αντιρύπανσης στη Κοζάνη Κωνσταντίνος Ράδος.
Όπως τόνισε ο κύριος Ράδος «το τμήμα Αντιρύπανσης είναι καινούργιο ιδρύθηκε το 2000 και τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά αναμένεται να δεχθεί 120 φοιτητές και στοχεύει να απασχολήσει τους απόφοιτους στον τομέα περιβάλλοντος».
Η ενασχόληση του τμήματος Αντιρύπανσης έγκειται:
στις τεχνολογίες περιβάλλοντος με κάποια εξειδίκευση στις αντιρυπαντικές τεχνολογίες
στον  έλεγχο ρύπανσης υδάτων εδαφών και ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Είναι κατοχυρωμένα τα επαγγελματικά δικαιώματα του τμήματος Αντιρύπανσης στην Κοζάνη;
Τα επαγγελματικά δικαιώματα του τμήματος  αν και έχουν υπογραφεί  το 2010 από το Υπουργείο ωστόσο βρίσκονται στο συμβούλιο Επικρατείας και αναμένεται να δοθούν. Ωστόσο όπως δηλώνει ο κύριος Ράδος  «τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν είναι πανάκεια, το θέμα είναι να δοθούν στους φοιτητές τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα με τα οποία δύνανται να εργαστούν στο ιδιωτικό τομέα, για τον οποίο δεν απαιτούνται»
Υπάρχει αποκατάσταση για τους αποφοίτους του τμήματος Αντιρύπανσης;
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί το 2005 από το τότε γραφείο διασύνδεσης για τους απόφοιτους , το 50% των φοιτητών έχει εισέλθει στον παραγωγικό ιστό. Οπότε αποτελεί καλή επιλογή αφού είναι καινούργιο και στελεχωμένο με ικανό προσωπικό ,αλλά και καθοδηγούνται οι απόφοιτοι για την εξεύρεση εργασίας μέσω της πρακτικής, μέσω  προσωπικών επαφών των καθηγητών αν και το διαβατήριο για την επιτυχία είναι ένας διαρκής αγώνας.
Τέλος ο Διευθυντής Παραρτήματος Καστοριάς, καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών σχέσεων στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Πρόδρομος Γιαννάς, αναφέρθηκε στα τμήματα του παραρτήματος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας .
Για Το Διεθνές Εμπόριο θέλησε να εξάρει πως «είναι ένα τμήμα με οικονομικές κατά βάση σπουδές επικεντρωμένο στο Διεθνές εμπόριο και στις εξαγωγές ,και έχει μέλλον στο βαθμό που οι ελληνικές επιχειρήσεις βλέπουν την ανάπτυξη τους ,είτε έξω από την Ελλάδα ή στη γύρω Βαλκανική περιοχή. Υπό αυτή την οπτική γωνία η Ελλάδα έχει προϊόντα τα οποία έχουν την δυνατότητα να είναι ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο, επίσης υπάρχει δυνατότητα να ασχοληθεί κάποιος με εταιρείες λογιστικής και με εταιρείες στο μάρκετινγκ καθώς και με την οργάνωση της επιχείρησης. Συνεπώς ο απόφοιτος παίρνει μία γενικότερη μόρφωση από τα οικονομικά της επιχείρησης και εστιάζεται  σε εξαγωγικές επιχειρήσεις»
Στη συνέχεια ο κύριος Γιαννάς, αναφερόμενος στο τμήμα της πληροφορικής δήλωσε πως «η διαφοροποίηση στο τμήμα της Πληροφορικής είναι ότι έχει ένα ισχυρό ακαδημαϊκό προφίλ, δεν υστερεί από κανένα πανεπιστημιακό τμήμα και είναι αρκετά δραστήριοι οι καθηγητές στα αντικείμενα που επιδίδουν ερευνητική δραστηριότητα. Θέτονται  λοιπόν οι βάσεις έτσι ώστε οι απόφοιτοι να συνεχίσουν τις σπουδές τους αλλά και για να ασχοληθούν επαγγελματικά στο χώρο της Πληροφορικής που είναι ένας εξελισσόμενος χώρος»
Καταλήγοντας  ο κύριος Γιαννάς στο τμήμα Δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας υπογράμμισε πως «το  συγκεκριμένο τμήμα προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον από τους υποψηφίους, έχοντας καλή ανταπόκριση από την αγορά εργασίας και έχει να κάνει με την ένταξη των αποφοίτων σε εταιρείες, κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα στην Αθήνα και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη .Είναι ένα ελκυστικό τμήμα όπως δήλωσε ο κύριος Γιαννάς, γιατί παρόλο που βρίσκεται στην Καστοριά παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις»
Σημαντικό είναι να λεχθεί όπως άλλωστε ανέφερε ο κύριος Γιαννάς «Όλα τα τμήματα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα .Επιπλέον το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου και το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων έχουν εμπλακεί και στις μεταπτυχιακές σπουδές. Κυρίως το Διεθνές Εμπορίου τρέχει master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων MBA εδώ και 5 χρόνια, και το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων μαζί με το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου διοργανώνουν μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις με νέες τεχνολογίες .
Συμπερασματικά οι απόφοιτοι από τα τμήματα του παραρτήματος Καστοριάς των ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας θα έχουν την δυνατότητα να ακολουθήσουν βιώσιμα επαγγέλματα στο μέλλον. Βέβαια όπως ανέφερε ο κύριος Γιαννάς «η επαγγελματική ανέλιξη και εξέλιξη είναι συνάρτηση παραγόντων και έγκειται στην υποχρέωση του επιστημονικού προσωπικού να παρακολουθεί τις εξελίξεις στους τομείς που ασχολούνται, όσο και στην ενεργή συμμετοχή των φοιτητών και των φοιτητριών. Κάθε ευσυνείδητος φοιτητής μπορεί να βρει διέξοδο μέσα από το κυνήγι ευκαιριών»
Εν κατακλείδι, στη ζωή θα πρέπει να ενεργούμε δυναμικά και να διεκδικούμε αυτό που θεωρούμε ότι μας αρμόζει γιατί με το να επαναπαυόμαστε κάνουμε πολλά βήματα προς τα πίσω.
Αναστασία Τζάκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου