Το στοιχείο του τρόμου ανέκαθεν γοήτευε το κοινό, είτε αναφερόμαστε σε κινηματογραφικές παράγωγες, είτε στη λογοτεχνία, είτε στην προκείμενη περίπτωση στα video games.
Τα διεστραμμένα αποκυήματα της φαντασίας των Howard Phillips Lovecraft, Clive Barker, Lucio Fulci, George Romero και αρκετών άλλων δημιουργών έχουν επηρρεάσει άμεσα ή έμμεσα ορισμένους από τους τίτλους που θα σας παρουσιάσουμε αυτή την εβδομάδα.
Ετοιμαστείτε λοιπόν για ένα ταξίδι στα αβυσσαλέα μονοπάτια της ανθρωπινής ψυχής. Θα δείτε το πρόσωπο του φόβου, της φρίκης και των υπολοίπων απεχθών συναισθημάτων. Η μάχη για μια θέση στο Top 10 αποδείχθηκε τιτάνια και ως εκ τούτου αρκετά αξιόλογα games έμειναν απ’ έξω.
Την επόμενη εβδομάδα η στήλη Best Of θα επικεντρωθεί στα 10 καλύτερα JRPG. Όπως πάντα περιμένουμε την ψήφο σας στο σχετικό topic του forum. Μέχρι τότε, κλείστε τα φώτα του δωματίου σας και πάμε να θυμηθούμε τις 10 πιο τρομακτικες δημιουργίες στο χώρο των video games.
10: Eternal Darkness: Sanity’s Requiem (1/11/2002)
Silicon Knights, Nintendo
Gamecube
Ξεκινάμε την αντίστροφη μέτρηση προς την κορυφή μ’ ένα από τα αριστουργήματα του Nintendo Gamecube. Το Eternal Darkness: Sanity’s Requiem δανείζεται έμμεσα στοιχεία από την μυθοπλασία του H.P Lovecraft με τους Μεγάλους Παλαιούς που δεσπόζουν στο έργο του, να παραλληλίζονται με τους Ancients της δημιουργίας της Silicon Knights. Ο ψυχολογικός τρόμος διαποτίζει ανεξίτηλα το Eternal Darkness, παρόλα αυτά η ένταση ανεβαίνει κλιμακωτά μέχρι να φτάσει την απόλυτη κορύφωση της.
Όσον αφορά τους μηχανισμούς του gameplay, το παιχνίδι δεν εισήγαγε σημαντικές καινοτομίες, με εξαίρεση την “Sanity bar” η οποία αντιπροσωπεύει την πνευματική σας διαύγεια. Καθώς μειώνεται η μπάρα, ο χαρακτήρας σας αρχίζει ν’ ακούει θορύβους, να βλέπει τέρατα που δεν υπάρχουν ή να νομίζει ότι αίμα τρέχει από τα ταβάνια και τους τοίχους. Επιπλέον, άξιο αναφοράς είναι το καλογραμμένο σενάριο του παιχνιδιού, αλλά και ο μεγάλος αριθμός από playable χαρακτήρες που διαθέτει, καθώς κατά την διάρκειά του θ’ αναλάβετε τον έλεγχο 12 συνολικά ηρώων.
9: Clock Tower (02/1998)
Human Entairtainment, ASCII
PlayStation
Ένα από τα καλά κρυμμένα διαμάντια του είδους είναι αναμφίβολα το Clock Tower και προς αποφυγή παρεξηγήσεων αναφερόμαστε στο δεύτερο μέρος της σειράς, καθώς το πρωτότυπο παιχνίδι με τον ομώνυμο τίτλο κυκλοφόρησε αποκλειστικά στην Ιαπωνία για το SNES το 1995. To στοιχείο που έκανε το παρόν adventure να ξεχωρίζει ήταν ο κεντρικός “κακός” του, ο περιβόητος Scissorman. O “ψαλιδοχέρης” villain εμφανιζόταν από το πουθενά και σας κυνήγαγε ανελέητα. Ήταν αδύνατον να τον σκοτώσετε, οπότε θα έπρεπε να τρέξετε να κρυφτείτε, για να αποφύγετε τις “ψαλιδιές” του.
Το Clock Tower απέσπασε θετικές κριτικές όταν κυκλοφόρησε χάρις στην κλειστοφοβική ατμόσφαιρά του, το ενδιαφέρον σενάριο και το πρωτοπόρο gameplay του. Ακόμα και σήμερα είναι ικανό να προσφέρει γερές δόσεις αγωνίας και τρόμου σε όσους αποφασίσουν ν’ ασχοληθούν μαζί του, ενώ τα πολλαπλά endings του, προσφέρουν τεράστιο replayability.
8: F.E.A.R (18/10/2005)
Monolith Production, Vivendi Universal
PC, Xbox 360, PS3
Η παρούσα δημιουργία της Monolith αποτελεί ένα καθαρόαιμο FPS, εντούτοις η έντονη horror ατμόσφαιρά του το διαφοροποιεί σημαντικά σε σχέση με τους υπόλοιπους τίτλους της κατηγορίας του. Η πηγή του “κακού” είναι η Alma, το φάντασμα ενός μικρού κοριτσιού. Ο τρόμος στο F.E.A.R είναι κυρίως ψυχολογικός, στα πρότυπα διαφόρων ιαπωνικών ταινιών θρίλερ, όπως τα The Ring και Dark Water του Hideo Nakata.
Ένας σημαντικός gameplay μηχανισμός είναι ο “Reflex Time” που θυμίζει υπερβολικά το “Bullet Time” του Max Payne 3. Αν ενεργοποιήσετε την συγκεκριμένη ιδιότητα θα μπορείτε να επιβραδύνετε την ροή του χρόνου, ενώ κινείστε και στοχεύετε με την ταχύτητά σας αμετάβλητη. Άξια αναφοράς είναι η υποδειγματική Α.Ι των εχθρών, η οποία αυξάνει κατακόρυφα τον βαθμό πρόκλησης.
7: Clive Barker’s Undying (15/03/2001)
DreamWorks Interactive, Electronic Arts
PC, Mac
Αποτελεί πνευματικό τέκνο του δημοφιλούς Αμερικανού συγγραφέα Clive Barker. Η νοσηρή φαντασία του καλλιτέχνη μας έχει προσφέρει αξιόλογες ταινίες (οι οποίες έχουν βασιστεί σε διάφορες νουβέλες του) που μας εισάγουν σε φανταστικούς κόσμους που συνυπάρχουν με την δική μας πραγματικότητα. Ο ρόλος του Clive Barker στο Undying είναι πολλαπλός, καθώς όχι μόνο έχει επιμεληθεί την ιστορία και το σεναριακό υπόβαθρο, άλλα συμμετέχει και στο voice acting ερμηνεύοντάς τον Ambroce, έναν από τους χαρακτήρες του παιχνιδιού.
Το Clive Barker’s Undying ανήκει στην κατηγορία των FPS, ενώ παράλληλα δανείζεται στοιχεία από τις σειρές Heretic και Hexen της Raven Software. Τα γεγονότα του ακολουθούν τις περιπέτειες του Ιρλανδού Patrick Galloway, καθώς αναλαμβάνει να ερευνήσει τ’ απόκρυφα φαινόμενα που διαδραματίζονται στην κατοικία ενός στενού του φίλου, του Jeremiah Covenant.
Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι η δημιουργία της DreamWorks Interactive απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από reviewers και κοινό, εντούτοις εμπορικά “πάτωσε”. Ένα patch που θα προσέφερε multiplayer δεν κυκλοφόρησε ποτέ, ενώ τα σχέδια που υπήρχαν για μεταφορά στις κονσόλες και για ένα ενδεχόμενο sequel εγκαταλείφθηκαν. Παρόλα αυτά, το Undying ακόμα και σήμερα κατέχει μια θέση στην καρδιά αρκετών gamers.
6: Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth (24/10/2005)
Headfirst Productions, Bethesda-2K Games
PC, Xbox
O H.P Lovecraft είναι κατά γενική ομολογία ένας από τους καλύτερους συγγραφείς που έχει αναδείξει η λογοτεχνία του υπερφυσικού τρόμου. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του είναι το “The Shadow Over Innsmouth”, το οποίο διαδραματίζεται στην ομώνυμη φανταστική πόλη που βρίσκεται στις ακτές της κομητείας του Essex στην Μασαχουσέτη. Ο κεντρικός ήρωας ανακαλύπτει το τρομερό μυστικό του Innsmouth σχετικά με τους εκφυλισμένους ιχθυόμορφους κατοίκους του και την λατρεία τους για τον αρχαίο θεό των Φιλισταίων, Dagon.
Το Dark Corners of the Earth αποτελεί μια μεταφορά του παραπάνω διηγήματος του Αμερικανού συγγραφέα στο χώρο των video games. Πρόκειται για ένα survival horror πρώτου προσώπου, όπου αναλαμβάνετε τον ρόλο του Jack Walters, ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ, ο οποίος αναλαμβάνει να εξιχνιάσει μια υπόθεση εξαφάνισης στο καταραμένο Innsmouth. Πολύ σύντομα θα νιώσει την ντόπια φιλοξενία, καθώς περνώντας την νύχτα στο τοπικό πανδοχείο θα δεχθεί επίθεση από τους κατοίκους της πόλης.
Η σκηνή καταδίωξης που ακολουθεί θ’ ανεβάσει την αγωνία και την αδρεναλίνη σας στα ύψη. Το Call of Cthulhu καταφέρνει να σας κρατήσει καρφωμένους στις οθόνες σας από την αρχή ως το τέλος με την υποβλητική του ατμόσφαιρα, την υποβόσκουσα παράνοια, αλλά και τις εκρηκτικές σεκάνς δράσης που παρεμβάλλονται μαεστρικά μετά την επίλυση των γρίφων ή την εξερεύνηση μιας τοποθεσίας. Το μοναδικό ψεγάδι αυτής της δημιουργίας είναι τα bugs (στην έκδοση για PC) που πολλές φορές μάλιστα οδηγούν σε crashάρισμα του παιχνιδιού.
5: Resident Evil (01/08/1996)
Capcom
PlayStation, PC, Sega Saturn, Gamecube, DS, PSN (PS3, PSP)
“Bizzare murder cases have recently occurred in Racoon City, there are outlandish reports of families being attacked by a group of about 10 people, victims were apparently eaten.” H παραπάνω αφήγηση του Chris Redfield, ενός εκ των δυο κεντρικών πρωταγωνιστών, εξακολουθεί να προκαλεί ανατριχίλες. Ότι και να πούμε για τον “πάτερα” των survival horrors θα είναι λίγο. Πρόκειται για έναν τίτλο που έχει μείνει χαραγμένος στην μνήμη εκατομμυρίων gamers ανά την υφήλιο.
Οι επιρροές από το αριστούργημα του George Romero “Night of the Living Dead” είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Το σπίτι στη μέση του πουθενά, οι επιθέσεις των zombies και ο συνεχής αγώνας για την επιβίωση του ανθρωπίνου είδους. Το Resident Evil πέρα από τους τόνους pixelιασμένου αίματος, ήταν αρκετά επιβλητικό και το καλογραμμένο σενάριό του κατάφερνε να κρατήσει το ενδιαφέρον σας αμείωτο καθ’ όλη την διάρκεια της περιπέτειάς σας.
Το δημιούργημα της Capcom έθεσε νέα standards στο gaming, παρόλα αυτά το μοντέλο χειρισμού του δεν ήταν ιδιαίτερα λειτουργικό, ενώ τα “Αγγελοπουλικά” μονόπλανα της κάμερας δεν σας έδιναν σωστή αίσθηση του χώρου. Εντούτοις, το πρωτοπόρο -για τα τότε δεδομένα- gameplay του αποτέλεσε το μυστικό της επιτυχίας του. Να προσθέσουμε πως το Resident Evil κυκλοφόρησε αρχικά για το PS1 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα PC και αρκετές ακόμα κονσόλες, με την έκδοση για Gamecube ν’ αποτελεί την καλύτερη κατά γενική ομολογία.
4: Fatal Frame II: Crimson Butterfly (30/04/2004)
PS2, Xbox, Wii
Tecmo, Microsoft Game Studios
Το δημιούργημα της Tecmo αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πιο τρομαχτικά παιχνίδια όλων των εποχών και δίκαια καταλαμβάνει μια θέση στο Top 10. Καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού ελέγχετε την Mio Amakura, μια γιαπωνέζα έφηβο εξοπλισμένη με μια φωτογραφική μηχανή με την οποία μπορείτε να φωτογραφίσετε φαντάσματα και μ’ αυτον τον τροπο να τα εξορκίσετε. Ο τρόμος είναι κυρίως ψυχολογικός και εντείνεται από τα απόλυτα ατμοσφαιρικά μουσικά θέματα.
Το Fatal Frame II κυκλοφόρησε αρχικά για PS2 και Xbox, ενώ μεταφέρθηκε πριν από ένα μήνα περίπου στο Wii, προσφέροντάς αρκετές βελτιώσεις. Επομένως, αν δεν είχατε την τύχη να το παίξετε όταν κυκλοφόρησε κι είστε κάτοχοι της κονσόλας της Nintendo, η νέα αυτή έκδοση αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να το αποκτήσετε.
3: Dead Space (24/10/2008)
EA Redwood Shores, Electronic Arts
PC, PS3, Xbox 360
O Lovecraft είχε δηλώσει ότι: “Όταν ο άνθρωπος συνειδητοποιήσει το πόσο μικρός είναι μέσα στην απεραντοσύνη του διαστήματος αναπόφευκτα θα τρελαθεί”. Αν λάβουμε υπόψη τα λόγια του, τότε ο Isaac Clarke δεν είναι τυχαίο ότι φοράει ζουρλομανδύα στην αρχή του Dead Space 2. Γιατί πως να αντέξεις σ’ έναν αφιλόξενο γαλαξία, όταν είσαι περιτριγυρισμένος από Necromorphs;
To Dead Space είναι ένας τεχνικά άρτιος τίτλος από όλες τις απόψεις, που καταφέρνει να σας τρομάξει ακόμα και όταν ξέρετε ότι στον επόμενο διάδρομο παραμονεύει ο εχθρός σας. Όσον αφορά στο gameplay, η Visceral Games δημιούργησε το απόλυτο σκηνικό φόβου και τρόμου, με παγίδες και αναπάντεχες εκπλήξεις απ’ τους εχθρούς σας, την απόκτηση νέων διαστημικών όπλων και armor όσο προχωράτε, αλλά και αιμοβόρα bosses που απειλούν κυριολεκτικά να σας ακρωτηριάσουν.
Ο Isaac είναι ο ιδανικός πρωταγωνιστής για ένα τέτοιο σκηνικό. Περπατάει αργά και βασανιστικά, ειδικά όταν τραυματίζεται, ενώ σας μεταφέρει ένα αίσθημα ταύτισης και ρεαλισμού, λόγω των περιορισμένων ικανοτήτων του, που κινούνται στα μέτρα ενός μέσου ανθρώπου. Πέραν αυτών, η διακεκριμένη σειρά της EA εισήγαγε μεν κάποια νεωτεριστικά στοιχεία, όπως την απουσία της βαρύτητας, αλλά σε γενικές γραμμές παραμένει ένα τυπικό Third-Person Shooter με έντονο το survival horror στοιχείο.
2: Silent Hill 2 (23/11/2001)
Konami Computer Entairtainment Tokyo, Konami
PS2, Xbox, PC, PS3, Xbox 360
Σ’ ένα Top 10 με τα καλύτερα horror games δεν θα μπορούσε να λείπει το δεύτερο μέρος της σειράς Silent Hill που σας βυθίζει στην κυριολεξία στον κόσμο του, με όπλο την επιβλητική του ατμόσφαιρα. Μέσα σ’ όλα αυτά θα γνωρίσετε για πρώτη φορά και τον Pyramid Head, μια μυστηριώδης κι απόκοσμη οντότητα που κυνηγάει να σας εξοντώσει κι αποτελεί το σήμα κατατεθέν της εν λόγω δημιουργίας. Όσο για τον πρωταγωνιστή, αναλαμβάνετε τον ρολο του James Sunderland, ο οποίος λαμβάνει ένα γραμμα από την…νεκρή γυναίκα του που τον καλεί στο ειδυλλιακό Silent Hill.
Η εμπορική επιτυχία που γνώρισε το Silent Hill 2 ήταν τεράστια και ως εκ τούτου οι επανεκδόσεις μπήκαν στην ημερήσια διάταξη με πρόσφατο παράδειγμα την αμφιλεγόμενη Silent Hill: HD Collection. Παρόλα αυτά, συναντάμε και εδώ παρόμοια προβλήματα με το Resident Evil όσον αφορά το χειρισμό και την κάμερα. Βέβαια, τα παραπάνω αποτελούν λεπτομέρειες που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση ν’ αμαυρώσουν την τελική εικόνα. Αξίζει ν’ αναφερθούμε στο μαγευτικό και συνάμα υπνωτιστικό soundtrack του Akira Yamaoka, που αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές του παιχνιδιού.
1: Amnesia: The Dark Descent (08/09/2010)
Frictional Games, Frictional Games (Steam)
PC, Mac
Η σουηδική Frictional Games μας έχει χαρίσει ελάχιστες αλλά εξαιρετικές κυκλοφορίες στον χώρο των survival horrors. Μετά την σειρά Penumbra, η κάθοδος προς την άβυσσο ξεκίνησε με ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς. To Amnesia: The Dark Descent αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν χρειάζεται μεγάλο budget για να υλοποιήσεις μια ιδέα, όταν διαθέτεις το μεράκι και την τεχνογνωσία. To adventure στοιχείο συνάντα σε ισόποσες δόσεις τον τρόμο, δημιουργώντας ένα ανίερο και αλχημικό κατασκεύασμα που απειλεί να καταπιεί την ύπαρξή σας και να σας βυθίσει στην παραφροσύνη.
Η αφήγηση του σεναρίου είναι μινιμαλιστική, καθώς αργά και μεθοδικά αποκαλύπτεται η ιστορία του κεντρικού πρωταγωνιστή Daniel. Οι developers σας παροτρύνουν λίγο πριν ξεκινήσετε την περιπέτειά σας, “να μην παίξετε με σκοπό να κερδίσετε” και έχουν δίκιο. Σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι. Αν το δούμε καθαρά από την Horror πλευρά, τότε το Amnesia: The Dark Descent είναι ίσως το πιο τρομακτικό video game που έχει μεταφερθεί στις οθόνες μας, επομένως αξίζει αν μη τι άλλο την κορυφή του βάθρου.
e-go.gr
Τα διεστραμμένα αποκυήματα της φαντασίας των Howard Phillips Lovecraft, Clive Barker, Lucio Fulci, George Romero και αρκετών άλλων δημιουργών έχουν επηρρεάσει άμεσα ή έμμεσα ορισμένους από τους τίτλους που θα σας παρουσιάσουμε αυτή την εβδομάδα.
Ετοιμαστείτε λοιπόν για ένα ταξίδι στα αβυσσαλέα μονοπάτια της ανθρωπινής ψυχής. Θα δείτε το πρόσωπο του φόβου, της φρίκης και των υπολοίπων απεχθών συναισθημάτων. Η μάχη για μια θέση στο Top 10 αποδείχθηκε τιτάνια και ως εκ τούτου αρκετά αξιόλογα games έμειναν απ’ έξω.
Την επόμενη εβδομάδα η στήλη Best Of θα επικεντρωθεί στα 10 καλύτερα JRPG. Όπως πάντα περιμένουμε την ψήφο σας στο σχετικό topic του forum. Μέχρι τότε, κλείστε τα φώτα του δωματίου σας και πάμε να θυμηθούμε τις 10 πιο τρομακτικες δημιουργίες στο χώρο των video games.
10: Eternal Darkness: Sanity’s Requiem (1/11/2002)
Silicon Knights, Nintendo
Gamecube
Ξεκινάμε την αντίστροφη μέτρηση προς την κορυφή μ’ ένα από τα αριστουργήματα του Nintendo Gamecube. Το Eternal Darkness: Sanity’s Requiem δανείζεται έμμεσα στοιχεία από την μυθοπλασία του H.P Lovecraft με τους Μεγάλους Παλαιούς που δεσπόζουν στο έργο του, να παραλληλίζονται με τους Ancients της δημιουργίας της Silicon Knights. Ο ψυχολογικός τρόμος διαποτίζει ανεξίτηλα το Eternal Darkness, παρόλα αυτά η ένταση ανεβαίνει κλιμακωτά μέχρι να φτάσει την απόλυτη κορύφωση της.
Όσον αφορά τους μηχανισμούς του gameplay, το παιχνίδι δεν εισήγαγε σημαντικές καινοτομίες, με εξαίρεση την “Sanity bar” η οποία αντιπροσωπεύει την πνευματική σας διαύγεια. Καθώς μειώνεται η μπάρα, ο χαρακτήρας σας αρχίζει ν’ ακούει θορύβους, να βλέπει τέρατα που δεν υπάρχουν ή να νομίζει ότι αίμα τρέχει από τα ταβάνια και τους τοίχους. Επιπλέον, άξιο αναφοράς είναι το καλογραμμένο σενάριο του παιχνιδιού, αλλά και ο μεγάλος αριθμός από playable χαρακτήρες που διαθέτει, καθώς κατά την διάρκειά του θ’ αναλάβετε τον έλεγχο 12 συνολικά ηρώων.
9: Clock Tower (02/1998)
Human Entairtainment, ASCII
PlayStation
Ένα από τα καλά κρυμμένα διαμάντια του είδους είναι αναμφίβολα το Clock Tower και προς αποφυγή παρεξηγήσεων αναφερόμαστε στο δεύτερο μέρος της σειράς, καθώς το πρωτότυπο παιχνίδι με τον ομώνυμο τίτλο κυκλοφόρησε αποκλειστικά στην Ιαπωνία για το SNES το 1995. To στοιχείο που έκανε το παρόν adventure να ξεχωρίζει ήταν ο κεντρικός “κακός” του, ο περιβόητος Scissorman. O “ψαλιδοχέρης” villain εμφανιζόταν από το πουθενά και σας κυνήγαγε ανελέητα. Ήταν αδύνατον να τον σκοτώσετε, οπότε θα έπρεπε να τρέξετε να κρυφτείτε, για να αποφύγετε τις “ψαλιδιές” του.
Το Clock Tower απέσπασε θετικές κριτικές όταν κυκλοφόρησε χάρις στην κλειστοφοβική ατμόσφαιρά του, το ενδιαφέρον σενάριο και το πρωτοπόρο gameplay του. Ακόμα και σήμερα είναι ικανό να προσφέρει γερές δόσεις αγωνίας και τρόμου σε όσους αποφασίσουν ν’ ασχοληθούν μαζί του, ενώ τα πολλαπλά endings του, προσφέρουν τεράστιο replayability.
8: F.E.A.R (18/10/2005)
Monolith Production, Vivendi Universal
PC, Xbox 360, PS3
Η παρούσα δημιουργία της Monolith αποτελεί ένα καθαρόαιμο FPS, εντούτοις η έντονη horror ατμόσφαιρά του το διαφοροποιεί σημαντικά σε σχέση με τους υπόλοιπους τίτλους της κατηγορίας του. Η πηγή του “κακού” είναι η Alma, το φάντασμα ενός μικρού κοριτσιού. Ο τρόμος στο F.E.A.R είναι κυρίως ψυχολογικός, στα πρότυπα διαφόρων ιαπωνικών ταινιών θρίλερ, όπως τα The Ring και Dark Water του Hideo Nakata.
Ένας σημαντικός gameplay μηχανισμός είναι ο “Reflex Time” που θυμίζει υπερβολικά το “Bullet Time” του Max Payne 3. Αν ενεργοποιήσετε την συγκεκριμένη ιδιότητα θα μπορείτε να επιβραδύνετε την ροή του χρόνου, ενώ κινείστε και στοχεύετε με την ταχύτητά σας αμετάβλητη. Άξια αναφοράς είναι η υποδειγματική Α.Ι των εχθρών, η οποία αυξάνει κατακόρυφα τον βαθμό πρόκλησης.
7: Clive Barker’s Undying (15/03/2001)
DreamWorks Interactive, Electronic Arts
PC, Mac
Αποτελεί πνευματικό τέκνο του δημοφιλούς Αμερικανού συγγραφέα Clive Barker. Η νοσηρή φαντασία του καλλιτέχνη μας έχει προσφέρει αξιόλογες ταινίες (οι οποίες έχουν βασιστεί σε διάφορες νουβέλες του) που μας εισάγουν σε φανταστικούς κόσμους που συνυπάρχουν με την δική μας πραγματικότητα. Ο ρόλος του Clive Barker στο Undying είναι πολλαπλός, καθώς όχι μόνο έχει επιμεληθεί την ιστορία και το σεναριακό υπόβαθρο, άλλα συμμετέχει και στο voice acting ερμηνεύοντάς τον Ambroce, έναν από τους χαρακτήρες του παιχνιδιού.
Το Clive Barker’s Undying ανήκει στην κατηγορία των FPS, ενώ παράλληλα δανείζεται στοιχεία από τις σειρές Heretic και Hexen της Raven Software. Τα γεγονότα του ακολουθούν τις περιπέτειες του Ιρλανδού Patrick Galloway, καθώς αναλαμβάνει να ερευνήσει τ’ απόκρυφα φαινόμενα που διαδραματίζονται στην κατοικία ενός στενού του φίλου, του Jeremiah Covenant.
Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι η δημιουργία της DreamWorks Interactive απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από reviewers και κοινό, εντούτοις εμπορικά “πάτωσε”. Ένα patch που θα προσέφερε multiplayer δεν κυκλοφόρησε ποτέ, ενώ τα σχέδια που υπήρχαν για μεταφορά στις κονσόλες και για ένα ενδεχόμενο sequel εγκαταλείφθηκαν. Παρόλα αυτά, το Undying ακόμα και σήμερα κατέχει μια θέση στην καρδιά αρκετών gamers.
6: Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth (24/10/2005)
Headfirst Productions, Bethesda-2K Games
PC, Xbox
O H.P Lovecraft είναι κατά γενική ομολογία ένας από τους καλύτερους συγγραφείς που έχει αναδείξει η λογοτεχνία του υπερφυσικού τρόμου. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του είναι το “The Shadow Over Innsmouth”, το οποίο διαδραματίζεται στην ομώνυμη φανταστική πόλη που βρίσκεται στις ακτές της κομητείας του Essex στην Μασαχουσέτη. Ο κεντρικός ήρωας ανακαλύπτει το τρομερό μυστικό του Innsmouth σχετικά με τους εκφυλισμένους ιχθυόμορφους κατοίκους του και την λατρεία τους για τον αρχαίο θεό των Φιλισταίων, Dagon.
Το Dark Corners of the Earth αποτελεί μια μεταφορά του παραπάνω διηγήματος του Αμερικανού συγγραφέα στο χώρο των video games. Πρόκειται για ένα survival horror πρώτου προσώπου, όπου αναλαμβάνετε τον ρόλο του Jack Walters, ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ, ο οποίος αναλαμβάνει να εξιχνιάσει μια υπόθεση εξαφάνισης στο καταραμένο Innsmouth. Πολύ σύντομα θα νιώσει την ντόπια φιλοξενία, καθώς περνώντας την νύχτα στο τοπικό πανδοχείο θα δεχθεί επίθεση από τους κατοίκους της πόλης.
Η σκηνή καταδίωξης που ακολουθεί θ’ ανεβάσει την αγωνία και την αδρεναλίνη σας στα ύψη. Το Call of Cthulhu καταφέρνει να σας κρατήσει καρφωμένους στις οθόνες σας από την αρχή ως το τέλος με την υποβλητική του ατμόσφαιρα, την υποβόσκουσα παράνοια, αλλά και τις εκρηκτικές σεκάνς δράσης που παρεμβάλλονται μαεστρικά μετά την επίλυση των γρίφων ή την εξερεύνηση μιας τοποθεσίας. Το μοναδικό ψεγάδι αυτής της δημιουργίας είναι τα bugs (στην έκδοση για PC) που πολλές φορές μάλιστα οδηγούν σε crashάρισμα του παιχνιδιού.
5: Resident Evil (01/08/1996)
Capcom
PlayStation, PC, Sega Saturn, Gamecube, DS, PSN (PS3, PSP)
“Bizzare murder cases have recently occurred in Racoon City, there are outlandish reports of families being attacked by a group of about 10 people, victims were apparently eaten.” H παραπάνω αφήγηση του Chris Redfield, ενός εκ των δυο κεντρικών πρωταγωνιστών, εξακολουθεί να προκαλεί ανατριχίλες. Ότι και να πούμε για τον “πάτερα” των survival horrors θα είναι λίγο. Πρόκειται για έναν τίτλο που έχει μείνει χαραγμένος στην μνήμη εκατομμυρίων gamers ανά την υφήλιο.
Οι επιρροές από το αριστούργημα του George Romero “Night of the Living Dead” είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Το σπίτι στη μέση του πουθενά, οι επιθέσεις των zombies και ο συνεχής αγώνας για την επιβίωση του ανθρωπίνου είδους. Το Resident Evil πέρα από τους τόνους pixelιασμένου αίματος, ήταν αρκετά επιβλητικό και το καλογραμμένο σενάριό του κατάφερνε να κρατήσει το ενδιαφέρον σας αμείωτο καθ’ όλη την διάρκεια της περιπέτειάς σας.
Το δημιούργημα της Capcom έθεσε νέα standards στο gaming, παρόλα αυτά το μοντέλο χειρισμού του δεν ήταν ιδιαίτερα λειτουργικό, ενώ τα “Αγγελοπουλικά” μονόπλανα της κάμερας δεν σας έδιναν σωστή αίσθηση του χώρου. Εντούτοις, το πρωτοπόρο -για τα τότε δεδομένα- gameplay του αποτέλεσε το μυστικό της επιτυχίας του. Να προσθέσουμε πως το Resident Evil κυκλοφόρησε αρχικά για το PS1 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα PC και αρκετές ακόμα κονσόλες, με την έκδοση για Gamecube ν’ αποτελεί την καλύτερη κατά γενική ομολογία.
4: Fatal Frame II: Crimson Butterfly (30/04/2004)
PS2, Xbox, Wii
Tecmo, Microsoft Game Studios
Το δημιούργημα της Tecmo αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πιο τρομαχτικά παιχνίδια όλων των εποχών και δίκαια καταλαμβάνει μια θέση στο Top 10. Καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού ελέγχετε την Mio Amakura, μια γιαπωνέζα έφηβο εξοπλισμένη με μια φωτογραφική μηχανή με την οποία μπορείτε να φωτογραφίσετε φαντάσματα και μ’ αυτον τον τροπο να τα εξορκίσετε. Ο τρόμος είναι κυρίως ψυχολογικός και εντείνεται από τα απόλυτα ατμοσφαιρικά μουσικά θέματα.
Το Fatal Frame II κυκλοφόρησε αρχικά για PS2 και Xbox, ενώ μεταφέρθηκε πριν από ένα μήνα περίπου στο Wii, προσφέροντάς αρκετές βελτιώσεις. Επομένως, αν δεν είχατε την τύχη να το παίξετε όταν κυκλοφόρησε κι είστε κάτοχοι της κονσόλας της Nintendo, η νέα αυτή έκδοση αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να το αποκτήσετε.
3: Dead Space (24/10/2008)
EA Redwood Shores, Electronic Arts
PC, PS3, Xbox 360
O Lovecraft είχε δηλώσει ότι: “Όταν ο άνθρωπος συνειδητοποιήσει το πόσο μικρός είναι μέσα στην απεραντοσύνη του διαστήματος αναπόφευκτα θα τρελαθεί”. Αν λάβουμε υπόψη τα λόγια του, τότε ο Isaac Clarke δεν είναι τυχαίο ότι φοράει ζουρλομανδύα στην αρχή του Dead Space 2. Γιατί πως να αντέξεις σ’ έναν αφιλόξενο γαλαξία, όταν είσαι περιτριγυρισμένος από Necromorphs;
To Dead Space είναι ένας τεχνικά άρτιος τίτλος από όλες τις απόψεις, που καταφέρνει να σας τρομάξει ακόμα και όταν ξέρετε ότι στον επόμενο διάδρομο παραμονεύει ο εχθρός σας. Όσον αφορά στο gameplay, η Visceral Games δημιούργησε το απόλυτο σκηνικό φόβου και τρόμου, με παγίδες και αναπάντεχες εκπλήξεις απ’ τους εχθρούς σας, την απόκτηση νέων διαστημικών όπλων και armor όσο προχωράτε, αλλά και αιμοβόρα bosses που απειλούν κυριολεκτικά να σας ακρωτηριάσουν.
Ο Isaac είναι ο ιδανικός πρωταγωνιστής για ένα τέτοιο σκηνικό. Περπατάει αργά και βασανιστικά, ειδικά όταν τραυματίζεται, ενώ σας μεταφέρει ένα αίσθημα ταύτισης και ρεαλισμού, λόγω των περιορισμένων ικανοτήτων του, που κινούνται στα μέτρα ενός μέσου ανθρώπου. Πέραν αυτών, η διακεκριμένη σειρά της EA εισήγαγε μεν κάποια νεωτεριστικά στοιχεία, όπως την απουσία της βαρύτητας, αλλά σε γενικές γραμμές παραμένει ένα τυπικό Third-Person Shooter με έντονο το survival horror στοιχείο.
2: Silent Hill 2 (23/11/2001)
Konami Computer Entairtainment Tokyo, Konami
PS2, Xbox, PC, PS3, Xbox 360
Σ’ ένα Top 10 με τα καλύτερα horror games δεν θα μπορούσε να λείπει το δεύτερο μέρος της σειράς Silent Hill που σας βυθίζει στην κυριολεξία στον κόσμο του, με όπλο την επιβλητική του ατμόσφαιρα. Μέσα σ’ όλα αυτά θα γνωρίσετε για πρώτη φορά και τον Pyramid Head, μια μυστηριώδης κι απόκοσμη οντότητα που κυνηγάει να σας εξοντώσει κι αποτελεί το σήμα κατατεθέν της εν λόγω δημιουργίας. Όσο για τον πρωταγωνιστή, αναλαμβάνετε τον ρολο του James Sunderland, ο οποίος λαμβάνει ένα γραμμα από την…νεκρή γυναίκα του που τον καλεί στο ειδυλλιακό Silent Hill.
Η εμπορική επιτυχία που γνώρισε το Silent Hill 2 ήταν τεράστια και ως εκ τούτου οι επανεκδόσεις μπήκαν στην ημερήσια διάταξη με πρόσφατο παράδειγμα την αμφιλεγόμενη Silent Hill: HD Collection. Παρόλα αυτά, συναντάμε και εδώ παρόμοια προβλήματα με το Resident Evil όσον αφορά το χειρισμό και την κάμερα. Βέβαια, τα παραπάνω αποτελούν λεπτομέρειες που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση ν’ αμαυρώσουν την τελική εικόνα. Αξίζει ν’ αναφερθούμε στο μαγευτικό και συνάμα υπνωτιστικό soundtrack του Akira Yamaoka, που αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές του παιχνιδιού.
1: Amnesia: The Dark Descent (08/09/2010)
Frictional Games, Frictional Games (Steam)
PC, Mac
Η σουηδική Frictional Games μας έχει χαρίσει ελάχιστες αλλά εξαιρετικές κυκλοφορίες στον χώρο των survival horrors. Μετά την σειρά Penumbra, η κάθοδος προς την άβυσσο ξεκίνησε με ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς. To Amnesia: The Dark Descent αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν χρειάζεται μεγάλο budget για να υλοποιήσεις μια ιδέα, όταν διαθέτεις το μεράκι και την τεχνογνωσία. To adventure στοιχείο συνάντα σε ισόποσες δόσεις τον τρόμο, δημιουργώντας ένα ανίερο και αλχημικό κατασκεύασμα που απειλεί να καταπιεί την ύπαρξή σας και να σας βυθίσει στην παραφροσύνη.
Η αφήγηση του σεναρίου είναι μινιμαλιστική, καθώς αργά και μεθοδικά αποκαλύπτεται η ιστορία του κεντρικού πρωταγωνιστή Daniel. Οι developers σας παροτρύνουν λίγο πριν ξεκινήσετε την περιπέτειά σας, “να μην παίξετε με σκοπό να κερδίσετε” και έχουν δίκιο. Σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι. Αν το δούμε καθαρά από την Horror πλευρά, τότε το Amnesia: The Dark Descent είναι ίσως το πιο τρομακτικό video game που έχει μεταφερθεί στις οθόνες μας, επομένως αξίζει αν μη τι άλλο την κορυφή του βάθρου.
e-go.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου