Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Επικοινωνιακό τρικ

Ήλθε, είδε και απήλθε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, προσφέροντας την διακαώς αναμενόμενη στήριξη στον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνησή του, ενώ επί της ουσίας το ελληνικό ζήτημα παραμένει στα χέρια της Τρόικας.



Στο Προεδρικό Μέγαρο
Στο Προεδρικό Μέγαρο
«Θα αναμένουμε την έκθεση της Τρόικας» ήταν το συνεχές μότο της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η οποία παρουσιάστηκε φειδωλή στις δεσμεύσεις της για το μέλλον, ενώ αντιθέτως ήταν εξαιρετικά φλύαρη, ως προς τα… κοπλιμέντα για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και ιδιαίτερα «ευαίσθητη» ως προς τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Όσον αφορά το ζουμί της επίσκεψης, τα πράγματα εξακολουθούν να παραμένουν αόριστα, με την τρόικα να κρατά τη μαγική μπαγκέτα από την οποία θα εξαρτηθεί ο ακριβής χρόνος εκταμίευσης της δόσης. Από τα 31 δις ευρώ θα κριθεί εάν θα επιβιώσει το τραπεζικό σύστημα, η ελληνική οικονομία και εν μέρει η ίδια η αγορά, καθώς απ’ αυτά τα χρήματα θα αποπληρωθούν λογαριασμοί τριών ετών από τα οφειλόμενα του κράτους προς τους ιδιώτες.
Κατά το Μαξίμου η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα. Κατά τους Γερμανούς 
Μέρκελ, Φούχτελ και Σαμαράς στο Hilton
Μέρκελ, Φούχτελ και Σαμαράς στο Hilton
δημοσιογράφους η επίσκεψη όμως ήταν άκρως συμβολική.
Σύμφωνα με το δίκτυο Euronews, η παρουσία της Μέρκελ στην Αθήνα έγινε απλώς για να υπογραμμίσει το ενδιαφέρον του Βερολίνου για τη διατήρηση των ισορροπιών στον «εύθραυστο» ευρωπαϊκό νότο. Κατά τους Γερμανούς και τους Έλληνες επιχειρηματίες, αυτό που μετρά είναι να πληρωθούν οι γερμανικές εταιρείες (κυρίως του φαρμακευτικού κλάδου) από τα οφειλόμενα προς αυτές, ποσό που ανέρχεται σε δύο δισεκατομμύρια ευρώ και τα οποία θα εκταμιευτούν από την αναμενόμενη δόση πιθανότητα τον Νοέμβριο.
Σημειωτέον ότι το ποσοστό από τα χρήματα που θα δοθούν σε ιδιώτες από το ελληνικό κράτος ανέρχεται στο 50% για τις γερμανικές εταιρείες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου
Στο Μέγαρο Μαξίμου
Μετά από αυτό οι Γερμανοί επιχειρηματίες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να προβούν σε επενδύσεις. Εάν και εφόσον κριθούν θετικές για τη γερμανική πλευρά. 
Με λίγα λόγια η επίσκεψη Μέρκελ ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Σαμαρά και την κυβέρνησή του να παίξουν ένα άριστα, μεθοδευμένο, επικοινωνιακό παιχνίδι, χωρίς απώλειες και με κερδισμένες τις εντυπώσεις. 
Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στην Αθήνα, αν και μαζικές δεν έφτασαν ποτέ ούτε σε όγκο, ούτε σε παλμό, να απειλήσουν την δημόσια εικόνα που ήθελε να επιδείξει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Επίσης, παραγκωνίστηκαν οι κυβερνητικοί εταίροι, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, οι οποίοι αρκέστηκαν σε μία τηλεφωνική ενημέρωση το απόβραδο της Τρίτης. Οι κομματικοί αρχηγοί δεν προχώρησαν σε λεπτομέρειες, καθώς την Τετάρτη ή την Πέμπτη αναμένεται να συγκαλέσουν σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη με τους επιχειρηματίες
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες επιχειρηματίες έθεσαν στην κ. Μέρκελ το θέμα της ρευστότητας στην αγορά, που το συνέδεσαν με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. Έθεσαν όμως και το ζήτημα των χρεών του κράτους έναντι των επιχειρήσεών τους που δημιουργεί ασφυξία.
Η Άνγκελα Μέρκελ χαμογελαστή και κρατώντας σημειώσεις απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Συνδέσμου των Φαρμακοβιομηχάνων, Κώστα Φρουζή, πως θα πρέπει να εξετάσουν το θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών στην Υγεία. Χωρίς να μπει όμως σε περαιτέρω διάλογο.

(Oι παρευρισκόμενοι στη σύσκεψη)
Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι ήταν σημαντική η παρουσία της κ. Μέρκελ στην συνάντηση των επιχειρηματιών καθώς βοηθά να ξεπεραστεί ο φόβος που υπάρχει για έξοδο της χώρας από το ευρώ, φόβος που δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό. 
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος είπε στην κ. Μέρκελ ότι δεν θεωρεί απαραίτητη την νομοθετική ρύθμιση για περαιτέρω μείωση των μισθών καθώς οι μεταρρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει ευελιξία στην αγορά εργασίας. Η κ. Μέρκελ είπε ότι θα το μεταφέρει στην Τρόικα.
Kαρέ-καρέ η εξάωρη επίσκεψη στην Αθήνα
Η επίσκεψη ήταν σύντομη, άνευ ουσιαστικής σημασίας, την ώρα που ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για τα σκληρά μέτρα που επέβαλλε η κυβέρνηση, με τις ευλογίες της κας Μέρκελ.

(Οι τελευταίοι αποχαιρετισμοί)

(Η Μέρκελ αναχωρεί)

(Το αντίο της Καγκελάριου)

Ποιους είδε και τι εδέσματα γεύτηκε
Με κάθε επισημότητα έγινε η υποδοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των κ.κ. Αβραμόπουλου, Στυλιανίδη, Στουρνάρα και Σταϊκούρα.
Το αεροπλάνο που μετέφερε την κα Μέρκελ προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 13.22 το μεσημέρι. Τιμές απέδωσε άγημα πεζοναυτών. Η καγκελάριος της Γερμανίας έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 14.09, συνοδευόμενη από τον κ. Σαμαρά.
Παρακολουθήστε τα σημαντικότερα στιγμιότυπα όπως προβλήθηκαν σε απευθείας μετάδοση στην τηλεόραση της Ζούγκλας:

(Αναζητούσε το αεροσκάφος ο κ. Σαμαράς)

(Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο αεροδρόμιο)

(Το αεροπλάνο που μετέφερε την κα Μέρκελ)

(Με γοργό βήμα κατέβηκε από το αεροπλάνο)

(Το αεράκι ανέμιζε τα μαλλιά της Μέρκελ)

(Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε την κα Μέρκελ στο «Ελ. Βενιζέλος»)
Η κα Μέρκελ και ο κ. Σαμαράς μετέβησαν από το «Ελ. Βενιζέλος» στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη συνάντησή τους. 
Έξω από το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» είχαν συγκεντρωθεί οι εργαζόμενοι του ιδρύματος, για να διαμαρτυρηθούν επειδή είναι απλήρωτοι. Kάποιοι από τους συγκεντρωμένους πέταξαν μπουκάλια, μόλις αντελήφθησαν ότι η πομπή διέρχεται από το σημείο.

(Η ώρα δεν περνούσε)

(Ακόμη και σκυλιά στη μυρωδιά της… Μέρκελ)

(Ελληνικές και γερμανικές σημαίες)

(Στο Μέγαρο Μαξίμου η Άνγκελα Μέρκελ)

(Άνγκελα Μέρκελ – Αντώνης Σαμαράς στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου)

(Χειραψία…)

(Δηλώσεις μετά τη συνάντηση)

(Μέρκελ: «Έρχομαι ως φίλη της Ελλάδας»)

(Σαμαράς: «Η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της»)

(Αντώνης Σαμαράς – Άνγκελα Μέρκελ – Σίμος Κεδίκογλου)
Μετά τις κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, οι δυο τους έκαναν μια ήρεμη βόλτα από το Μέγαρο Μαξίμου προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου η κα Μέρκελ συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Μπορεί, βέβαια, όλα να έμοιαζαν ήρεμα, καθώς επιστρατεύθηκαν 7.000 αστυνομικοί, ώστε η Γερμανίδα καγκελάριος να μην αντιληφθεί τίποτα από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της πολιτικής της λιτότητας που η πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί ότι πρεσβεύει, όμως, το κοντράστ της εικόνας που ακολουθεί, «χωρίζοντας» την Άνγκελα Μέρκελ μόνο μερικές δεκάδες μέτρα από τους πολυάριθμους διαδηλωτές, είναι ενδεικτικό:

(Aκόμη και ένας Βρετανός βγήκε απ’ τα ρούχα του λόγω της Μέρκελ)

(Επεισόδια την ώρα που η Μέρκελ βρισκόταν στο Μαξίμου)

(Γερμανικό αυτοκίνητο φυσικά χρησιμοποίησε για τις μετακινήσεις της)

(Η αυτοκινητοπομπή)

(Κάτι μας θυμίζει, μήπως με παρόμοιο Ι.Χ. κινείται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος;)

(Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια)
«Ο ελληνικός λαός έχει σχεδόν εξαντλήσει την αντοχή του» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Παρακολουθήστε τις δηλώσεις τους:

(Η αυτοκινητοπομπή που συνόδευσε την κ. Μέρκελ στο ξενοδοχείο Χίλτον)
Τα καναπέδακια της Μέρκελ
Στον καναπέ την έβαλαν να κάτσει και τα… καπανεδάκια τής έδειξαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είδε ιδίοις όμμασι την καταραμένη φτώχεια που χτύπησε, όχι μόνο το λαό, αλλά και τους κυβερνώντες αυτής της χώρας.
Στο γεύμα εργασίας, ένας μπουφές με καναπεδάκια περίμεναν τον Αντώνη Σαμαρά, την Frau Merkel, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και την υπόλοιπη αποστολή.
Ορεκτικά που αποτελούντο από μια λεπτή φέτα ψωμιού αλειμμένη με βούτυρο και από πάνω τυρί, αρτοσκευάσματα γαρνιρισμένα με ζαμπόν και άλλες μικρές νοστιμιές ήταν τα «πλούσια» υλικά πάνω στο πρωθυπουργικό τραπέζι.
Ευτυχώς που η κυρία Μέρκελ είχε φάει στο αεροπλάνο, αλλιώς θα την είχε ξελιγώσει η πείνα!
Κάποτε ήταν η Ελλάδα, τώρα γίναμε Ψωροκώσταινα…
«Ο ελληνικός λαός ματώνει, αλλά είναι αποφασισμένος να κερδίσει το στοίχημα…», είπε ο Αντώνης Σαμαράς υπό το άγρυπνο βλέμμα της κυρίας Μέρκελ.
«Das ist nichts im Schrank, was zu hӧlen wӓre».
alexiptoto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου