Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Ποιοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα μετά τις ΦΑΓΕ και Coca-Cola

Πάρα το γεγονός ότι οι δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, είναι θετικοί, προεξοφλώντας τάση ανάκαμψης, η αδιέξοδη συνταγή των Μνημονίων και η επιμονή της τρόικας στην υψηλή, σχεδόν απαγορευτική φορολογία , μαζί με τις συνθήκες αστάθειας στις πολιτικές αποφάσεις, οδηγούν μια σειρά από ισχυρότατες εισηγμένες , να σκέπτονται η να αποφασίζουν την μετεγκατάσταση της έδρας τους από την Ελλάδα.



Φυσικό επακόλουθο και η αποχώρηση από το ταμπλό της οδού Αθηνών, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ, οι επαφές και οι δημόσιες δηλώσεις της , καθόλου δεν βοήθησαν στην αναστροφή αυτού του κλίματος. Αντίθετα μάλλον επέτεινε το κλίμα αδιεξόδου στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο λόγος για την αποχώρηση δύο μεγάλων ελληνικών βιομηχανιών από τη χώρα την περασμένη εβδομάδα, της ΦΑΓΕ δηλαδή που ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο και της Coca Cola 3E που ουσιαστικά , οργανώνει την μετεγκατάσταση της έδρας της , αποχωρώντας και από το ΧΑ, διατηρώντας όμως στην Ελλάδα τις γραμμές παραγωγής και τα δίκτυα διανομής.
Ποιοι σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο μετανάστευσης
Τα προβλήματα ρευστότητας που χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά, η αδυναμία των τραπεζών να στηρίξουν «γραμμές αμύνης» των επιχειρήσεων απέναντι στην ύφεση , μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση τους που όμως καθυστερεί , αποτελούν την κυρίαρχη αιτία   για το νέο αυτό τοπίο στο Ελληνικό επιχειρείν. ‘Οπως σήμερα αποκαλύπτει η «Παραπολιτικά» ήδη μια ακόμα σειρά ελληνικών επιχειρήσεων μελετούν με τη σειρά τους τρόπους αντίδρασης ή ακόμα και μετακόμισης, σε επίπεδο φορολογικών εδρών από τη χώρα μας.
Πρόκειται για ομίλους που ήδη στις γενικές συνελεύσεις τους έχει τεθεί από τους μετόχους , το θέμα της μεταφοράς έδρας – όχι δραστηριοτήτων στο σύνολο τους – οι οποίες υπό το βάρος της έλλειψης ρευστότητας, της αφερεγγυότητας της Ελλάδος και των απρόβλεπτων πολιτικών παρεμβάσεων φαίνεται πλέον ότι ανησυχούν για την βιωσιμότητα τους. Πρόκειται για ομίλους, ισχυρότατους «παίκτες» στο χρηματιστήριο, με μεγάλους τζίρους, πολλές θέσεις εργασίας και διακριτό κύκλο εργασιών, όπως οι ΤΙΤΑΝ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, S&B, Frigoglass, Chipita και Μυτιληναίος.
Για την Frigoglass πληροφορίες αναφέρουν πως είναι απλά θέμα χρόνου να ακολουθήσει τη μοίρα της «αδελφής» Coca Cola 3E καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες, ο προσανατολισμός του επιχειρηματία Γιώργου Δαυίδ είναι ο όμιλος , να μην εγκλωβισθεί, στο απρόβλεπτο και με απαγορευτικό ρίσκο , της Ελλάδας υπό τον διεθνή έλεγχο της τρόικας.
Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της εταιρείας Ψυγείων κ. Χάρης Δαυίδ έχει αναθέσει σε ειδικευμένους συμβούλους του, το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας και των δραστηριοτήτων της επιχείρησης πριν από το τέλος του έτους.
Με τη σειρά του ο όμιλος ΤΙΤΑΝ προς το παρόν κρατά μια ψύχραιμη στάση, όμως η υπερβολική φορολόγηση σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούνται σε επίπεδο αγοράς με την κάθετη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας , μελετά την περίπτωση της μετεγκατάστασης της έδρας, έστω προσωρινά..
Και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος όμως θέλει να δει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην αγορά και να αποφασίσει κατά πόσο θα μεταφέρει εκτός Ελλάδος την έδρα της ούτως ή άλλως διεθνοποιημένης εταιρείας του.
Ας μην αγνοούμε το γεγονός ότι όλοι οι παραπάνω όμιλοι εξάγουν τα προϊόντα τους σε ποσοστό άνω του 60% επί των τζίρων τους με αποτέλεσμα να φοβούνται την αρνητική αντανάκλαση, μέχρι αφανισμού, της κρίσης χρέους της χώρας στις δραστηριότητές τους.
Ένας πρόσθετος εκτός της φορολογίας λόγος για τις κινήσεις αυτές ,είναι και η αδυναμία των ελληνικών τραπεζών, να παράσχουν ρευστότητα και γραμμές χρηματοδότησης στις εταιρείες, οι οποίες τρία χρόνια μετά την εφαρμογή των Μνημονίων , βλέπουν τα περιθώρια τους να εκμηδενίζονται, ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται μακριά από τις αγορές.
Πάντως σε συνέχεια των εξελίξεων στην αγορά, θα πρέπει να σημειώσουμε πως μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις επιλέγουν να παραμείνουν αν και οι δυσχέρειες στη λειτουργία τους είναι μεγάλη. Φυσικά αυτές έχουν το πλεονέκτημα ότι στηρίζονται στις μητρικές τους και ενισχύονται με γραμμές χρηματοδότησης από το εξωτερικό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας η οποία αν και ολλανδική έχει επιλέξει να παραμείνει όχι μόνον στη γραμμή παραγωγής αλλά και φορολογικά στην Ελλάδα.
Και επειδή μιλάμε για την δύσκολη συγκυρία που βιώνουν οι επιχειρήσεις, θα πρέπει να σημειώσουμε το σημαντικό deal που πέτυχε η Folli – Follie η οποία θα μεταβιβάσει στους Ελβετούς της Dufry AG το 51% των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) έναντι 535,5 εκατ. Ευρώ. Από αυτά θα βάλει καυτό μετρητό στα ταμεία της 200,5 εκατ. Ευρώ και με τα υπόλοιπα 335 εκατ. ευρώ θα αποπληρώσει δάνεια. Αυτό σημαίνει ότι ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός της Folli Follie Group (εξαιρουμένων των συμβάσεων χρηματοδοτικών μισθώσεων leasing) σχεδόν θα εξαλειφθεί. Η Folli Follie Group θα ξεκινήσει αμέσως την διαδικασία απόσχισης του κλάδου ταξιδιωτικού εμπορίου. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την απόσχιση του κλάδου και τη λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων.

fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου