Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Δεν μας κρατούν τα πόδια μας: Οι 10 χορευτικές τρέλες που έχουμε περάσει

Φέτος χορεύουμε trashy και ντυμένοι classy με το Gangnam Style. Κάποτε όμως το κουνάγαμε λιγάκι διαφορετικά. Για να δούμε πώς. Καθάρισε το χώρο γύρω σου, βάλε αναπαυτικά παπούτσια και ρούχα και ξεκίνα τον χορό.



Από τη Νίκη Χάγια
Macarena
 
Έσκασε σαν κομήτης στα αυτιά μας το 1995 και από τότε δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να να μη το έχει χορέψει. Αν και το τραγούδι αρχικά ηχογραφήθηκε το 1992 και κυκλοφόρησε το 1993, έγινε παγκόσμια επιτυχία το 1996. Έμεινε στο νούμερο 1 του Αμερικάνικου Bilboard Hot 100 singles chart για 14 εβδομάδες και 60 εβδομάδες στο Hot 100 chart – η μεγαλύτερη ever παραμονή τραγουδιού, μέχρι που ήρθε η Adele το 2010 και το Rolling in the Deep (65 εβδομάδες) και αργότερα το Party Rock Anthem των LMFAO (68 εβδομάδες). Παίχτηκε σε αθλητικούς αγώνες, σε αγώνες ράλι, σε πολιτικά συνέδρια (αυτό τον Δημοκρατικών των ΗΠΑ), σε γάμους, σε βαφτίσια ακόμα και σε κηδείες (δεν θα μας έκανε εντύπωση δηλαδή). Το 1996 50.000 άνθρωποι αποφάσισαν να το χορέψουν όλοι μαζί στο στάδιο των Yankee στη Νέα Υόρκη. Εννοείται ότι είναι το κορυφαίο One-Hit Wonder όλων των εποχών και πως οι δύο συμπαθέστατοι Los del Rio τρώνε με χρυσά κουτάλια (το 2003 μόνο έβγαλαν από τα δικαιώματα 250.000 δολάρια). Στο video μία από τις χορεύτριες είναι και η ηθοποιός Tracee Wllis Ross, η οποία έγινε γνωστή από το ρόλο της στη σειρά Girlfriends.
Asereje
 
Όταν κατούρησαν οι Los del Rio, το 2002, φύτρωσαν οι αδερφές Las Ketchup. Οι φιγούρες που μάθαμε μέσα από το video τους είναι ιδανικές για να στεγνώνεις νύχι μετά από μανικιούρ.
Lambada
 
Τι να γράψουμε γι αυτό το μουσικοχορευτικός έπος των Kaoma (Chorando Se Foi) που το 1989 έβαλε φωτιά στις πίστες των beach bar, στα μωσαϊκά των σαλονιών, στις σχολικές αίθουσες , στα πάρκα και στα παρκέ; Δεν υπάρχει κοριτσάκι κάτω των 35 ετών σήμερα που να μην είχε φορέσει τότε μίνι φούστα, που σε κάθε στροφή σηκωνόταν μέχρι τη μέση για να φανεί (στην χειρότερη των περιπτώσεων) το λευκό βρακί με τον Τουίτι και αγόρι που να μην είχε κοκκινίσει από ντροπή που δεν μπορούσε να βγάλει τα βήματα του βραζιλιάνικου αυτού χορού που ήταν μία μίξη forro, slalsa, merengue, maxixe και carimbo.
Billie Jean
 
Όταν ο Michael Jackson τραγούδησε και χόρεψε το Billie Jean στα 25 χρόνια της Motown έκανε τη σκηνή να αναστενάξει. Έκτοτε, το πέταγμα του καπέλου και το τρίπτυχο moonwalk-στροφή-στήριγμα στις μύτες καταχωρήθηκε στο σκληρό της μνήμης μας και κάθε φορά που ακούμε τον αθάνατο Μιχαλάκη μας βγαίνουν αυθόρμητα. Δεν φταίμε εμείς. Ακόμα και τώρα που γράφονται αυτές οι λέξεις τα πόδια μας χορεύουν κάτω από το γραφείο.
Y.M.C.A.
 
Κυκλοφόρησε το 1978 και έγινε το πιο γνωστό τραγούδι των Village People. Για να το χορέψεις δεν χρειάζεται να είσαι ο Νουρέγιεφ, απλά να θυμάσαι τα γράμμα, να κάνεις χεράκια και να κουνάς και λίγο γοφό. Να πούμε ότι πρώτη φορά οι φιγούρες του Y.M.C.A. είδαν το φως το αληθινό το 1979 στο American Bandstand του Dick Clark, όπου οι Village People ήταν καλεσμένοι. Ο ίδιος ο Clark ήταν ο εμπνευστής. Έχει χορευτεί και στο original στάδιο των Yankee, αλλά και το πρόσφατο, καθώς επίσης και στο Sappor Dome κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπέιζμπολ.
Vogue
 
Αν στέλναμε τη Madonna στο διάστημα, μέσα στον πύραυλο εκτός από την ίδια θα βάζαμε τους κορσέδες του Gaultier, το βιβλίο Sex, ένα βραχιολάκι της Kabbalah, τη γυμνάστριά της και σίγουρα ένα DVD με τη χορευτική ρουτίνα του Vogue (ναι ναι, αυτή που τα χέρια περικυκλώνουν το κεφάλι και αν δεν ξέρεις τι ακριβώς να κάνεις φαίνεσαι σαν καθυστερημένο).
Saturday Night Fever
 
O Travolta, στο ρόλο του στο Saturday Night Fever είναι αυτός που έμαθε μία ολόκληρη γενιά να χορεύει. Πάμε λοιπόν, από τα απλά. Χέρι πάνω, χέρι κάτω. Χέρι πάνω, χέρι κάτω. Χέρι πάνω, χέρι κάτω. 
U Can't Touch This
 
Φέρτε μου τώρα να φορέσω μία φαρδιά βράκα ή ποδηλατικό κολάν γιατί τα πόδια μου δεν μπορούν να αντισταθούν σε αυτή τη μουσική καταιγίδα του Mc Hammer από τα 90s. Επιστημονικές έρευνες, μάλιστα, που έχουν γίνει στα εργαστήρια του Cosmo.gr δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος χορός του Mc Hammer κάνει γλουτούς πέτρα.
Τα Παπάκια
 
Κλασσικό σουξέ των παιδικών μας χρόνων που μας ήρθε από τη γειτονική Ιταλία, το οποίο για έναν ανεξήγητο λόγο το χορεύουμε όταν μεθάμε τις απόκριες.
Χάλυ Γκάλυ
 
Ρώτα τη γιαγιά σου να σου πει τι κακός χαμός είχε γίνει το 1964 όταν στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, “Η Σωφερίνα”, η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε χορέψει μαζί με τον Αλέκο Αλεξανδράκη το Χάλυ Γκάλυ. 
oneman.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου