Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Μήπως η διατροφή επηρεάζει τη γονιμότητά σας;

fertility

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard, ναι. Μάθετε τι πρέπει να αποφεύγετε και τι να επιλέγετε αν θέλετε να γίνετε γονείς.






Υδατάνθρακες: Η κατανάλωση υδατανθράκων (π.χ. λευκό ψωμί, λευκό ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά καθώς και τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη) αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων ωορρηξίας. Οι υδατάνθρακες επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα της ινσουλίνης. Όταν ανέβουν πολύ επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών που είναι απαραίτητες για την αναπαραγωγή.
Τι να επιλέξετε: Ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες όπως φρούτα και λαχανικά, καστανό ρύζι και δημητριακά ολικής άλεσης. Βελτιώνουν τη γονιμότητα.
Λίπη: Το σωματικό λίπος επηρεάζει την αναπαραγωγή. Όσες έχουν πολύ χαμηλό βάρος έχουν προβλήματα ωορρηξίας και εμμήνου ρύσεως ενώ όσες έχουν μεγάλο βάρος παρουσιάζουν προβλήματα σύλληψης που μπορεί να οφείλονται στην αντίσταση στην ινσουλίνη, στην παρουσία αυξημένων συγκεντρώσεων ανδρικών αναπαραγωγικών ορμονών και στην υπερπαραγωγή λεπτίνης, μιας ορμόνης που διατηρεί στο σώμα τα επίπεδα λίπους. Αποφύγετε τα τα τρανς λιπαρά οξέα (π.χ. τηγανιτές πατάτες, fast food κ.λπ.) τα οποία αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων ωορρηξίας.
Τι να επιλέξετε: Ακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς. Ενισχύουν τη γονιμότητα, αφού αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνουν τη διαδικασία της φλεγμονής.
Πρωτεΐνη: Η αυξημένη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης αυξάνει τα προβλήματα γονιμότητας.
Τι να επιλέξετε: Φυτικές πρωτεΐνες (όσπρια, δημητριακά), οι οποίες ενισχύουν την πιθανότητα σύλληψης.
Γαλακτομικά: Όσα περισσότερα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα καταναλώνετε τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να αντιμετωπίσετε δυσκολίες στη σύλληψη. Η απομάκρυνση του λίπους από τα γαλακτοκομικά προϊόντα μειώνει τα επίπεδα των ορμονών, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν αρνητικά την ωορρηξία και τη σύλληψη.
Τι να επιλέξετε: Τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι, το παγωτό προσφέρουν προστασία από τα προβλήματα ωορρηξίας. Καταναλώνετε 2 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα και μειώστε τα λιπαρά από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και υδρογονωμένων λιπών.
Καφεΐνη: Η κατανάλωση καφέ, αναψυκτικών τύπου cola, τσαγιού και σοκολάτας επηρεάζει και τη γυναικεία και την ανδρική γονιμότητα.
Τι να επιλέξετε: Μην υπερβαίνετε το 1 φλιτζάνι καφέ την ημέρα.

Το μυστικό

Αν θέλετε να τεκνοποιήσετε συμπεριλάβετε στη διατροφή σας σίδηρο, ω-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο και αρκετά φρούτα και λαχανικά για βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
omorfamystika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου