Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Κι όμως, ομοφυλόφιλοι πιγκουίνοι έγιναν ...γονείς!

Ένα ζευγάρι αρσενικών, στη Δανία, έκανε την παγκόσμια πρωτιά στον κόσμο των συμπαθών θαλάσσιων πουλιών και υιοθέτησε ένα μικρό, το οποίο εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα του όταν ήταν ακόμη αυγό- Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η συμβίωση εξελίσσεται περίφημα.

Η απόκτηση παιδιών από ομοφυλόφιλα ζεύγη διχάζει τους ανθρώπους, όχι όμως και τους πιγκουίνους: ένα ζευγάρι αρσενικών, στη Δανία, έκανε την παγκόσμια πρωτιά στον κόσμο των συμπαθών θαλάσσιων πουλιών και υιοθέτησε ένα μικρό, το οποίο εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα του όταν ήταν ακόμη αυγό. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η συμβίωση εξελίσσεται περίφημα.

Όλα άρχισαν πέρυσι, όταν οι φύλακες του Ζωολογικού Κήπου του Οντένσε διαπίστωσαν ότι οι δύο αρσενικοί αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι ζευγάρι. Το γεγονός ότι προσπαθούσαν να «ενοχλήσουν τα υπόλοιπα ζεύγη για να κλέψουν τα αυγά τους» δεν τους έκανε εντύπωση, αφού η συμπεριφορά αυτή απαντάται συχνά στη Φύση, όχι μόνο στους πιγκουίνους.

Όταν όμως, κατά την περίοδο του ζευγαρώματος, οι πιγκουίνοι άρχισαν να προσπαθούν να... επωάσουν νεκρές ρέγκες, οι υπεύθυνοι προβληματίστηκαν. Το ερμήνευσαν ως ένδειξη ότι το ζεύγος ήθελε πραγματικά να αποκτήσει το δικό του αυγό.

Περίπου την ίδια περίοδο, ένας θηλυκός πιγκουίνος γέννησε ένα αυγό με σύντροφο, τον οποίο στη συνέχεια απέρριψε. Μετά το «χωρισμό», ζευγάρωσε με δεύτερο σύντροφο και γέννησε ακόμη ένα αυγό, όμως για άλλη μια φορά εγκατέλειψε τον ίδιο... και το αυγό του. Σύμφωνα με τους φύλακες, αυτή η συμπεριφορά είναι αξιοσημείωτη στο μονογαμικό σύμπαν των αυτοκρατορικών πιγκουίνων.

Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου δεν το σκέφτηκαν περισσότερο: αφού «εκπαίδευσαν» τους δύο ομοφυλόφιλους πιγκουίνους με μία μπάλα, στη συνέχεια τους έδωσαν να επωάσουν το εγκαταλειμμένο αυγό.

«Στους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους, το αρσενικό και το θηλυκό μοιράζονται την επώαση: ο ένας κάθεται με το αυγό την ώρα που ο άλλος πηγαίνει να βρει τροφή και στη συνέχεια αλλάζουν», εξήγησε η ζωολόγος Νίνα Κρίστενσεν μιλώντας στην καναδική Star. «Το ίδιο συνέβη με αυτό το ζεύγος: επώασαν και οι δύο».

Το αυγό εκκολάφθηκε πριν από ένα μήνα. Οι πιγκουίνοι ζουν αποκομμένοι από την αποικία τους όσο διαρκεί το στάδιο της εδραίωσης της σχέσης μεταξύ του μικρού με τους θετούς γονείς του, όμως οι φύλακες λένε ότι σύντομα η τριμελής - πλέον- οικογένεια θα επανενταχθεί.cretalive


ΠΗΓΗ : PERIERGA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου