Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Γαλλικα ψωμακια


Υλικά:για 24 ψωμακια


1 φλιτζάνι γάλα
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
10γρ. ξηρή μαγιά
1/4 φλιτζανιού χλιαρό νερό
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
4 – 4 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Επιπλέον λιωμένο βούτυρο

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε για λίγο ώσπου να λιώσει το βούτυρο, και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο ζεστό νερό. Προσέχουμε όμως το νερό να μην είναι καυτό. Προσθέτουμε το μίγμα του γάλακτος, τα αυγά και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε καλά, ώστε να λιώσει εντελώς η μαγιά.
Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια από το αλεύρι και το αλάτι, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα δύο φλιτζάνια από το αλεύρι, ένα-ένα σταδιακά ζυμώνοντας συνεχώς, ώσπου να σχηματιστεί μία μαλακή και ελαστική ζύμη που να κολλάει ελαφρώς στα δάκτυλα. Αν μετά από 3 λεπτά ζυμώματος δούμε ότι η ζύμη μας κολλάει πολύ στα χέρια μας, προσθέτουμε ακόμη μία ή δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι.
Καλύπτουμε την ζύμη μας με διάφανη μεμβράνη την οποία έχουμε λαδώσει ελαφρά, και αφήνουμε το μπολ με τη ζύμη σε ένα ζεστό μέρος για 1-2 ώρες, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βουτυρώνουμε 24 θήκες για muffins.
Πιέζουμε ελαφρά τη ζύμη μας να ξεφουσκώσει. Με ελαφρώς βουτυρωμένα χέρια, κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη. Κάθε κομμάτι το ανοίγουμε ελαφρά με τα χέρια μας, το διπλώνουμε περιστρέφοντάς το, και κλείνουμε τις άκρες στο επάνω μέρος. Σε κάθε θήκη βάζουμε 3 μπαλίτσες ζύμης, τις οποίες έχουμε αλείψει με λιωμένο βούτυρο.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη.
Αφήνουμε τα ψωμάκια να διπλασιαστούν σε όγκο, για άλλη μία ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.
Ψήνουμε τα ψωμάκια για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο, ροδοκόκκινο χρώμα. Αν δούμε ότι παίρνουν πολύ χρώμα απότομα, τα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο, και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο για 1-2 λεπτά.
Βγάζουμε τα ψωμάκια από τις φόρμες, και τα αφήνουμε να κρυώσουν 5 λεπτά, πριν τα σερβίρουμε. Καλή Όρεξη!
xs-recipes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου