Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ψάχνουν λύση συμβιβασμού για το νέο Eurogroup

Ξεκίνησε από χθες αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το «χάσμα» μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας όσον αφορά τη βιωσιμότητα το ελληνικού χρέους. Με τις λύσεις που εξετάστηκαν στο Eurogroup (επαναγορά ομολόγων, μείωση 


επιτοκίων, επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα και δεκαετές «πάγωμα» στις πληρωμές τόκων στο EFSF) το χρέος θα διαμορφωθεί στο 128,2% του ΑΕΠ το 2020 και θα πέσει στο 115% το 2022, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας.
Η διαφορά των 8 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ είναι σημαντική, κοντά στα 16 δισ. ευρώ, και γι’ αυτό εξετάζονται «βελτιώσεις» στα παραπάνω μέτρα αλλά και τυχόν πρόσθετες παρεμβάσεις.
Δεν είναι τυχαίο πως χθες η γερμανική πλευρά, διά στόματος της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, έριξε στο τραπέζι την πρόταση να διαθέσει το EFSF επιπλέον δάνεια προς την Ελλάδα, ύψους 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων.
Μέχρι τη Δευτέρα και τη νέα συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να καθοριστούν επακριβώς τα μέτρα που θα ρίξουν το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020, όπως επιμένει το ΔΝΤ. Τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα στενεύουν και, όπως έλεγε χθες υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, «δεν θέλουμε ούτε να σκέφτομαι ότι την προσεχή Δευτέρα δεν θα υπάρξει οριστική συμφωνία».
Προτάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λύσεις για το ελληνικό χρέος, οι οποίες εξετάστηκαν στο Eurogroup, είναι οι ακόλουθες:
Μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια στις 80 μονάδες βάσης (από 150 μονάδες βάσης), πλέον του Euribor τριμήνου. Με την κίνηση αυτή μειώνεται το χρέος κατά 1,4% του ΑΕΠ έως το 2020. Εναλλακτικά η μείωσή τους στις 25 μονάδες βάσης οδηγεί σε μείωση του χρέους κατά 5,1%. Οπως λένε αρμόδιες πηγές, πρόκειται επί της ουσίας για ένα ιδιότυπο «κούρεμα», το οποίο δεν θα περάσει χωρίς αντιδράσεις.
Την αντίθεσή του για μεγάλη μείωση των επιτοκίων έχει εκφράσει ο κ. Σόιμπλε , κάποιες χώρες υποστηρίζουν ότι δανείζονται ακριβότερα απ’ ό,τι δανείζουν την Ελλάδα, ενώ διατυπώνεται το επιχείρημα πως στη συνέχεια θα πρέπει να μειωθούν και τα επιτόκια δανεισμού της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
Η επαναγορά ομολόγων στο 30% με 35% της ονομαστικής αξίας τους. Ηδη αντέδρασαν οι Δευτέρα θα ιδιώτες πι- πρέπει να καστωτές της θοριστούν εΕλλάδας μέσω του πακριβώς τα Διεθνούς μέτρα που θα Χρηματο- ρίξουν το πιστωτι- χρέος στο κού Ινστι- 120% του Ατούτου ΕΠ το 2020 (IIF). Επίσης εκφράζονται φόβοι πως θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών των ομολόγων. Το Eurogroup απέκλεισε το ενδεχόμενο να υιοθετηθούν αναγκαστικά μέτρα ενεργοποίησης των CAC’s για να επιτύχει η διαδικασία επαναγοράς . Στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο έχει δημιουργήσει ομάδα ειδικών για να εξετάσει την υλοποίηση μιας τέτοιας κίνησης.
Η επιστροφή κερδών επί ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ οδηγεί σε μείωση του χρέους κατά 4,6% του ΑΕΠ έως το 2020.
Η χορήγηση 10ετούς περιόδου χάριτος στις πληρωμές τόκων από τα δάνεια του EFSF θα μειώσει το χρέος κατά 43,8 δισ. ευρώ ή 16,9% του ΑΕΠ έως το 2022. ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου