Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Η συνταγή μου για ένα δυναμωτικό παστέλι

sesame-snack

Είναι το καλύτερο σνακ (και νηστίσιμο) για μετά τη γυμναστική ή όταν θέλω να φάω κάτι γλυκό το απόγευμα. Ένα κομματάκι μου αρκεί.




Περιέχει μέλι το οποίο είναι ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, άρωμα και γεύση. Το σουσάμι επίσης είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και ωφέλιμο, γιατί περιέχει λιπαρές ουσίες σε μεγάλη αναλογία, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο. Επιπρόσθετα είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως επίσης και σε ορισμένες ουσίες με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Υλικά για 1 τετράγωνο φύλλο (30 εκ.)
Θα χρειαστείτε:
200 γραμμ. φύλλα κρούστας
200 γραμμ. αμυγδαλόψιχα ξεφλουδισμένη
1 φλιτζάνι μέλι
300 γραμμ. σουσάμι
4 κ.σ. μαύρη ή καστανή ζάχαρη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
ηλιέλαιο για το ταψί
Πώς το κάνω
Κόβω τα φύλλα κρούστας κατά μήκος σε οκτώ λωρίδες και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 10 λεπτά. Στη συνέχεια τα τρίβω με το χέρι για να σπάσουν σε ακανόνιστα κομμάτια.
Ζεσταίνω το μέλι και ρίχνω την αμυγδαλόψιχα, το σουσάμι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ψημένα φύλλα κρούστας. Ανακατεύω για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα.
Στρώνω ένα φύλλο αντικολλητικής λαδόκολλας σε ένα ορθογώνιο ρηχό ταψί και το αλείφω με ηλιέλαιο για να ξεκολλήσει ευκολότερα το παστέλι.
Αδειάζω το μείγμα από τη κατσαρόλα στο ταψί, το αφήνω να κρυώσει και το κόβω σε τετράγωνα κομμάτια.

Το μυστικό

Τι μέλι χρησιμοποιώ; Συνήθως θυμαρίσιο. Θεωρείται αρίστης ποιότητας μέλι. Oι καλύτερες περιοχές παραγωγής του θεωρούνται τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα η Kρήτη και τα Kύθηρα. Να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλές κατηγορίες μελιών και διαφορές. Για παράδειγμα τα ανθόμελα περιέχουν υπολείμματα γύρης. Tο μέλι από κωνοφόρα δέντρα είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα. Tο μέλι που προέρχεται από νέκταρ είναι ανοιχτόχρωμο, ελαφρύτερο και κρυσταλλώνει, ενώ το μέλι από μελίτωμα είναι σκουρόχρωμο και κρυσταλλοποιείται λιγότερο.
 omorfamystika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου