Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Χορός και σεξουαλικά μηνύματα

xoros sexΕρευνητές του Πανεπιστημίου Νορθούμπρια 


μελέτησαν με τη βοήθεια της τρισδιάστατης τεχνολογίας τις κινήσεις 30 ανδρών, ηλικίας 19-37 ετών, που χόρευαν έναν απλό ρυθμικό χορό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες εστίαζαν στις έντονες κινήσεις των χεριών και του κορμού, ενώ οι άνδρες πρόσεχαν τις έντονες κινήσεις του πάνω μέρους του σώματος των χορευτών, εντοπίζοντας έτσι τους ερωτικούς ανταγωνιστές τους.
Σύμφωνα με αυτή τη βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Human Biology, οι άνδρες εντοπίζουν τις σωματικές ικανότητες των άλλων ανδρών από τις χορευτικές τους κινήσεις, όπως ακριβώς και οι γυναίκες.
Όπως εξηγεί ο Δρ Νικ Νιβ «η μελέτη χρησιμοποίησε άνδρες που μέσω ενός ηλεκτρονικού προγράμματος είχαν μετατραπεί σε ψηφιακούς χαρακτήρες δηλαδή avatars, ώστε να βαθμολογηθούν από τους άνδρες και τις γυναίκες μόνο για τις χορευτικές τους ικανότητες και την σωματικής τους κατάσταση και όχι για την εξωτερική τους ομορφιά. Αν και πιστεύουμε ότι τα σήματα που εκπέμπουν οι άνδρες όταν χορεύουν έχουν σχεδιαστεί, όπως δείχνουν και οι τεχνικές ζευγαρώματος των ζώων, να μεταφράζονται ως στοιχεία της σωματικής τους κατάστασης από το αντίθετο φύλο, τελικά διαπιστώνουμε ότι και οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες αξιολογούν τα σήματά αυτά, ίσως για να εντοπίσουν τους ανταγωνιστές τους στο ερωτικό παιχνίδι».

Χορός και σεξουαλικός ανταγωνισμός

Αυτή η αυξημένη ευαισθησία στις ανδρικές ιδιότητες των άλλων ετεροφυλόφιλων ανδρών μπορεί ίσως να είναι το εργαλείο για να εντοπίζουν την δύναμη και την ζωτικότητα των αντιπάλων τους. Η χορευτική ικανότητα ίσως λοιπόν να συσχετίζεται με την δύναμη της χειρολαβής και αυτή η ενισχυμένη σωματική δύναμη του κορμού τελικά εντοπίζεται και από τους άνδρες παρατηρητές. Αυτά φαίνεται πως είναι τα βασικά μηνύματα που εκπέμπει ο χορός.
Η δύναμη του κορμού έχει διαπιστωθεί ότι «προδίδει» την μαχητικότητα αλλά και την ικανότητα του άνδρα να προκαλέσει βλάβη σε κάποιον. Η ικανότητα λοιπόν να αντιλαμβάνεσαι εκ των προτέρων την δύναμη του αντιπάλου είναι σημαντική για τους άνδρες.
Επόμενος στόχος των ερευνητών θα είναι να μελετήσουν 80 γυναίκες, των οποίων έχει χαρτογραφηθεί η χορευτική τους δεινότητα με την ελπίδα οι επιστήμονες να συλλέξουν πληροφορίες για το πως γίνεται αντιληπτή η γονιμότητα των γυναικών από τους άλλους.
healthyliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου