Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Επενδύσεις στην Ρωσία

Russian-flagΈχουμε την υποδομή για συνεργασία και ερεύνα αγοράς από και πρός την Ρωσία.



Μιλάμε την γλώσσα τους ( συνεργάτες μας από Ρωσία, δικηγόροι , οικονομολόγοι  ) , αναλαμβάνουμε τις  διαδικασίες εγγράφων και υπηρεσιών , οικονομικών και Marketing καθώς και Νομικών ( apostile ) , και συνεργαζόμαστε με αντίστοιχα γραφεία στην Μόσχα και Αγία Πετρούπολη για επενδυτικές ευκαιρίες και χρηματοδοτήσεις από Ρωσία προς Ελλάδα. Μάλιστα τελευταία υπάρχει και επενδυτικό ενδιαφέρον στον Τουριστικό τομέα, μια και προβλέπουν  αύξηση των τουριστών  από την Ρωσία προς Ελλάδα.
 Ενδιαφέρον ακόμα υπάρχει και για επενδύσεις σε ελληνικές ( αξιόλογες και Βιώσιμες ) επιχειρήσεις με την επενδυτική μορφή Join Venture Capital ή ακόμα και για πλήρη εξαγορά.  
Ενημέρωση 1 Νοεμβρίου 2012
alt

Το παρακάτω κατατοπιστικό άρθρο του Αλεξάντρ Μπριάντσεφ, Russia Beyond the Headlines αναφέρει την πραγματική κατάσταση που μπορεί ένας υποψήφιος επενδυτής να αντιμετωπίσει φτάνοντας στην Ρωσία.
Εδώ εισέρχεται η εμπειρία μας και η συνεργασία μας με μεγάλα χρηματοοικονομικά γραφεία της Μόσχας που διαχειρίζονται hedge founds και κάνουν την απαραίτητη μελέτη σκοπιμότητας έργου και ρίσκου.
 rsz rosida
Αλλά ας τα δούμε όλα αναλυτικά.
Στα μάτια του ξένου επενδυτή, η αχανής Ρωσία, με τη γεωγραφική της θέση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, τα δημογραφικά, κοινωνικά και τα δυναμικά αναπτυσσόμενα οικονομικά μεγέθη της, φαντάζει σαν το “El Dorado” της Ευρασίας. Είναι μια suis generis περίπτωση, χώρα ιδιαίτερα ελκυστική για επιχειρηματική δράση και επενδύσεις. Ένα απέραντο πεδίο αναζήτησης νέων ευκαιριών.
Πολλοί παράγοντες συντελούν σε αυτό. Πρώτα απ’ όλα η φορολογία. Οι βασικοί συντελεστές φορολογίας των προσώπων που έχουν την έδρα τους στη χώρα, είναι χαμηλοί. Για την απόκτηση του προνομιακού καθεστώτος «φορολογικού κατοίκου», απαιτείται η παραμονή τουλάχιστον 183 ημερών στην επικράτεια της Ρωσίας, στη διάρκεια του ημερολογιακού έτους.
Η Ρωσία επίσης, είναι χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενός διεθνούς επενδυτικού χρηματοπιστωτικού Οργανισμού που στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της στην ευρύτερη περιοχή,  χρηματοδοτεί επενδυτικά έργα που αφορούν στην Ρώσικη Ομοσπονδία. Στην παρούσα φάση η  EBRD χρηματοδοτεί στην χώρα 685 έργα με τον καθαρό όγκο των συναλλαγών να αγγίζει τα 19,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μείζον πρόβλημα η διαφθορά
russian coraption
Την ίδια στιγμή που το κράτος λαμβάνει συνεχώς αναπτυξιακά μέτρα, η ρώσικη οικονομία παραμένει απρόβλεπτη και υψηλού κινδύνου για το διεθνές επενδυτικό επιχειρείν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της, είναι η διαφθορά. Σύμφωνα με τη διεθνή Μη Κυβερνητική Οργάνωση, Transparency International, το επίπεδο διαφθοράς στη χώρα κατατάσσει την Ρωσία στην 143 θέση από τις 183 χώρες που αξιολογούνται συνολικά. Δηλαδή, πάρα πολύ υψηλά.
Αν για τους Ρώσους επιχειρηματίες, η διαφθορά αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, για τους ξένους είναι κύριος παράγοντας για να γυρίσουν την πλάτη στις όποιες θετικές πλευρές της Ρωσίας.
Ελλιπής προστασία από τη Δικαιοσύνη
Ένα φανερό πρόβλημα είναι η έλλειψη ευέλικτης και αποτελεσματικής νομοθεσίας που σημαίνει υψηλούς κινδύνους και έλλειψη απλών και κατανοητών κανόνων του επιχειρείν.
Στη Ρωσία διακηρύσσεται ότι η Δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι διαφορετική. Το γεγονός της έλλειψης εμπιστοσύνης στο Δικαστικό σύστημα δεν επιτρέπει στους επιχειρηματίες να βασίζονται σε κανόνες ισότητας στην αντιμετώπιση και την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους.
Αυτό που τους προκαλεί μεγάλη ενόχληση, επίσης, είναι οι συχνοί έλεγχοι από διάφορους οργανισμούς, εμπλεκόμενους στη λειτουργία των εταιρειών, όπως οι «επισκέψεις» της Πυροσβεστικής, του Υγειονομικού, οι έλεγχοι για θέματα ασφάλειας στον χώρο εργασίας και όποιες άλλες απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της επιχείρησης.  


Δεν συνιστάμε την φυγή των ελληνικών μικρομεσαίων στο εξωτερικό, θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα πιθανά σενάρια επιχειρηματικής βιωσιμότητας ένας επιχειρηματίας πριν στην κυριολεξία θελήσει να Ξενιτευτεί.


Βασίλειο της γραφειοκρατίας
Για να ανοίξει κάποιος μια εταιρεία σε μια πόλη της Ρωσίας, προϋποθέτει τεράστια έξοδα, λόγω της μεγάλης διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, των ακριβών επαγγελματικών ενοικίων και του πλήθους των «συμπληρωματικών ελέγχων» της επιχείρησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το άνοιγμα εστιατορίου ή άλλου χώρου εστίασης. Στη Ρωσία, εκτός από τα ακριβά  ενοίκια που ζητούν στις μεγάλες πόλεις για τον χώρο, ο επιχειρηματίας χρειάζεται να έχει και «μεγάλο στομάχι». Για να «καταπιεί» όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Πέραν του  πλήθους υγειονομικών ελέγχων και πιστοποιητικών που απαιτούνται για τα τρόφιμα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ο επιτηδευματίας θα πρέπει να αποκτήσει επιπλέον μια ντουζίνα άδειες και πιστοποιητικά. Όσο πιο πολλοί φορείς εμπλέκονται στη διαδικασία, τόσο αυξάνεται το κόστος της επένδυσης. Πολλές φορές σε υπερθετικό βαθμό. Βεβαίως, οι Έλληνες έχουν μεγάλη εμπειρία από τη γραφειοκρατία. Ακόμα κι'αυτοί όμως, δεν μπορούν να διανοηθούν τι εστί “ρωσική γραφειοκρατία”.
russian girl in office
Τρικλοποδιές από μπίζνεσμαν
Άλλο παράδειγμα που δείχνει πόσο πλήττει η γραφειοκρατία τις επενδύσεις, είναι η οικοδομή και ο κατασκευαστικός τομέας. Για να λειτουργήσει μια κατασκευαστική εταιρεία στη Ρωσία, απαιτείται μια πληθώρα αδειών, εγγράφων και συμφωνητικών με κρατικές υπηρεσίες. Πέραν αυτών των δυσκολιών, στη χώρα παρατηρείται μεγάλη  έλλειψη επαγγελματισμού, καθώς και εταιρειών εξειδίκευση στις μελέτες και τις κατασκευές. Τέτοιου είδους εμπόδια, μάλιστα, ορθώνονται επίτηδες μερικές φορές, για να αποτρέψουν hi tech κατασκευαστικές εταιρείες να έρθουν στη Ρωσία.
Να σημειωθεί πως στη χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολο για ξένες εταιρείες να ανταγωνιστούν μεγάλους ρωσικούς επιχειρηματικούς ομίλους, ειδικά σε τομείς που κατέχουν δεσπόζουσα θέση. Αυτό οφείλεται στην ανοικτή στήριξη που παρέχει το κράτος στους ντόπιους επιχειρηματίες, καθώς επίσης στη σκληρή αντίδραση που οι ίδιοι έχουν όταν νέοι παίκτες επιχειρούν να μπουν στην αγορά. Ιδιαίτερα σε αυτούς τους τομείς που η ρώσικη επιχειρηματική κοινότητα θεωρεί ότι είναι για την ίδια στρατηγικής σημασίας.
Δικαιωματικά, ο πιο πολύπλοκος οικονομικός τομέας στη χώρα, είναι ο ενεργειακός. Ο κλάδος εξόρυξης πετρελαίου, οι επιχειρήσεις του οποίου θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την αναπτυξιακά προσανατολισμένη στους υδρογονάνθρακες Ρωσία, είναι σχεδόν απρόσιτος στους ξένους επιχειρηματίες.


Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας καλό είναι να έχετε ξεκαθαρίσει τι ακριβός θα θέλατε να κάνετε στην Ρωσία, τον ακριβή και ειλικρινή λόγο που θέλετε να δραστηριοποιηθείτε και κυρίως αν έχετε κάνει ένα βασικό προϋπολογισμό (Budget) της δαπάνης ίδρυσης και λειτουργίας της νεοσύστατης εταιρίας στην Ρωσική Ομοσπονδία (Russian Federation) αλλά και τα έξοδα της υλοποίησης του σχεδίου που θα πρέπει να έχετε ήδη έτοιμο (Business plan) που να φαίνεται από αυτό ότι είναι βιώσιμο το εγχείρημα σας.


Νόμος μόνο στα χαρτιά
Ο βασικός νόμος που διέπει τις ξένες επενδύσεις στη Ρωσία, είναι ο Ομοσπονδιακός νόμος «περί ξένων επενδύσεων στη Ρωσική Ομοσπονδία». Αυτός δίδει τις βασικές εγγυήσεις, καθορίζει τα δικαιώματα που παρέχονται στους ξένους επενδυτές για επενδύσεις, καθώς και τα έσοδα και τα κέρδη που προέρχονται από αυτές. Γενικότερα, θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επιχειρηματική δραστηριότητα των ξένων στη Ρωσία. Ο νόμος δεν είναι μόνο επενδυτικός. Περιλαμβάνει επίσης, μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, στοχεύοντας στην προσέλκυση και αποτελεσματική χρήση ξένης τεχνογνωσίας και κεφαλαίων στην ρώσικη οικονομία. Ενσωματώνει αρχές, κανόνες, νέες διαδικασίες και χρηματοδοτικά εργαλεία για την εισαγωγή προηγμένων και καινοτόμων τεχνολογιών στην παραγωγή. Εξασφαλίζει ένα σταθερό πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων στη βάση του διεθνούς Δικαίου και πρακτικής, μέσω συνεργασιών για τους ξένους επενδυτές.  Βάζει το νομικό πλαίσιο, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για την εισροή ξένων κεφαλαίων στη χώρα.
Δυστυχώς, ο νόμος έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα, διότι στην πράξη δεν εφαρμόζεται. Το ίδιο, σε μεγάλο βαθμό ισχύει και για τις νομικές εγγυήσεις και τα δικαιώματα των επενδυτών, που αποτελούν βασικό παράγοντα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ο επενδυτικός νόμος δεν είναι εξ' ολοκλήρου ενταγμένος στη ρώσικη νομοθεσία και σε πολλές περιπτώσεις εμποδίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε πολλούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι ο νόμος διαφέρει από Περιφέρεια σε Περιφέρεια και μερικές φορές είναι αντιφατικός και αναποτελεσματικός. Συχνά μάλιστα, δεν λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες και δεν επιτρέπει τη βέλτιστη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής.
Η έλλειψη συνέπειας και οι πολλαπλές αντιφάσεις στην Ομοσπονδιακή και στην Περιφερειακή νομοθεσία περί επενδύσεων, καθιστούν τη χώρα μη ελκυστική στις ξένες επενδύσεις. Για να βγει η κατάσταση από το σημερινό τέλμα, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα νομοθετικά μέτρα. Η Ρωσία δεν έχει δημιουργήσει ακόμη εκείνους τους κρατικούς θεσμούς που θα εμπλέκονται αποφασιστικά στις διαδικασίες των ξένων επενδύσεων. Η ίδρυση ενός κεντρικού φορέα με συγκεκριμένες ευθύνες και υποχρεώσεις, θα οριοθετήσει τις σχέσεις και τις αρμοδιότητες μεταξύ των κρατικών αρχών στην Ρώσικη Ομοσπονδία και θα δημιουργήσει το απαραίτητο πλαίσιο για την αποτελεσματικότερη προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Όλα τα παραπάνω φανερώνουν τον ελλειμματικό χαρακτήρα του κράτους στη ρύθμιση της επενδυτικής δραστηριότητας και την ανάγκη συντονισμένων δράσεων  μεταξύ κρατικών και περιφερειακών φορέων για τη βελτίωση της επενδυτικής νομοθεσίας.
metrhta-euro
Συμπέρασμα πάντα και παντού μπορούν να υπάρξουν ευκαιρίες, η Ρωσία δείχνει να ακολουθή μοντέρνους ρυθμούς και στην ανάπτυξη αλλά και στον τρόπο ζωής των κατοίκων. Ο Έλληνας επιχειρηματίας αν πιστεύει ότι έχει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό προϊόν – όχι κατ ανάγκη φτηνό- που να απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο καταναλωτικό κοινό(Target Group) είτε ως προϊόν είτε ως υπηρεσία η Ρωσία είναι μια λύση.
Φυσικά και δεν βρισκόμαστε στο 1991 αλλά στο 2012 έτσι και οι προσδοκίες αλλά και οι επιλογές θα πρέπει να είναι ανάλογες της εποχής και του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι.
financialsolutions.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου